自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

Cathy1121 發表於 18-2-20 00:23
幾年前,我見過(疑似新香港人),媽媽和阿囡仲吃着壽司當晩餐,恕我直言,不知她們為何看急診? ...

陪人睇?我當年大肚見紅入急証,老公同呀媽都一邊食飯盒一邊陪我等

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

~sunshine~ 發表於 18-2-20 01:04
相對黎講呢件已經唔算係濫用喇,因為果班綜緩戶係生飛滋訓唔著都會去睇急症的
...

有好多嘢唔係表面睇咁簡單,單憑因為隻手指腫痛而去睇急証,相信10個10個都覺得佢係濫用,但佢又點可能向人解釋佢嘅情況? 當然急証室肯定有被濫用, 但病者情況係點,唔係專業人士跟本分辨唔到,所以真係兩難架!

男爵府

回覆樓主:

一刀切,所有人都收180(包括綜援)得唔得?而且規定綜援唔可以申請減免

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

新香港人同南亞嗰啲應該每年俾個quota佢地
佢地唔洗錢亂咁用

珍珠宮

我遇過最離譜嘅係,學生係學校擦捐左,傷口細到血都流吳到出黎,個家長發曬癲帶個仔去急症,再叫人地寫左到診紙定醫生紙定乜鬼,總之要張野證明個仔睇過急症,用張野去同學校嘈

水晶宮

fionstone 發表於 18-2-20 00:55
想人唔濫用應該要綜援果班同難民果班一樣收費就差唔多

對!cut咗綜援免費急症,再約略加返綜援醫療費比合資格人仕,或者給他們一個claim錢嘅上限。這樣可行嗎?
況且公共醫療應本住有救無類精神,待遇更應一視同仁。支持渡絕濫用者!

伯爵府

Cathy1121 發表於 18-2-20 00:06
真的好多人濫用!有感而發.....

唔好玩啦!加到咁貴,可能阻止唔到人流,反而會令真正有需要的無得睇醫生

水晶宮

Ytteb 發表於 18-2-20 00:57
咪係政府找數

社會問題 政府點可以就手旁觀?濫用綜援和難民等 佢唔找數就是小市民找了

子爵府

回覆樓主:

照計話 一人一半
攞住政府出醫療卡加現金自付180

大宅

oneone11 發表於 18-2-20 01:36
一刀切,所有人都收180(包括綜援)得唔得?而且規定綜援唔可以申請減免

到時實有大把新移民團體關愛團體同民賤聯等紅色背景政黨企出黎反對,一定唔成事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該去急症既唔理係咪綜援所有人都要出院前先付,醫生斷症時可以決定係咪濫用,唔係濫用既可以之後claim 返。我覺得只要係叫佢地prepaid左先已經會令好多人少左意欲無啦啦去睇

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

fionstone 發表於 18-2-20 00:55
想人唔濫用應該要綜援果班同難民果班一樣收費就差唔多

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

我上次look左落樓梯,
警察送我去廣華,
之後等左6粒鐘。
但好耐看叫一個號碼,
6am叫到我前面個號碼,
8am先再叫我個號碼!
但眼見都冇緊急要求救?

伯爵府

2018復活節勳章

粒粒芝士 發表於 18-2-20 00:16
唔好玩啦,有某部份人係唔駛錢睇急症架,加到過千都仲會咁多人

公爵府

Cathy1121 發表於 18-2-20 00:06
真的好多人濫用!有感而發.....

應該加設24小時及假日普通科門診。

反而急症室係要留反俾真正有需要人仕。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

rayrayus 發表於 18-2-20 06:45
應該去急症既唔理係咪綜援所有人都要出院前先付,醫生斷症時可以決定係咪濫用,唔係濫用既可以之後claim 返 ...

不如綜緩同老人家一樣有醫療券算啦。咁咪唔使塞住急症條隊。

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

重有救傷車都有被濫用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

尋日家人跌親入急症,留左幾個鐘。
尋日唔算最最最忙,非緊急等3個幾鐘,都見到醫護人員做到踢晒腳
幾乎70% case都係跌親,老人家長期病患多。其他就咩類型都有

最唔明d人係咪唔知假期去私院就有醫生?因為無位企,基本上隔離case咩事大家都聽到晒。個小朋友拎住私家藥,話流感去配藥,小朋友明顯無發燒(仲醒目過我彈黎彈去),全程一家唔戴口罩,真無言!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-2-20 08:18
尋日家人跌親入急症,留左幾個鐘。
尋日唔算最最最忙,非緊急等3個幾鐘,都見到醫護人員做到踢晒腳
幾乎70% ...

咁又唔好咁講,小朋友發燒真係未必一定會呆滯,真係有機會走嚟走去。
既然你知假期私院有醫生,咁點解你又唔去?

首頁
12345...8

尾頁

跳至