嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb四個半月,翻鄉下過年,琴晚玩玩下突然嘔得好犀利,直到凌晨12點幾都係度嘔,食乜都嘔,飲水都嘔。到兩點幾肚痾,超級臭。一直到天光,不停肚痾、嘔。之後去睇醫生,食口服藥,今晚仲係嘔+痾,屁眼超級紅又痛。兩日唔飲水唔食野。辜丸都細塞,怕距脫水再次睇醫生,醫生話輕度脫水,吊針。剛剛吊完,吊左三瓶。剛剛睇資料,話飲口服補液鹽就ok不用吊針,話吊針幫助唔大,反而對身體超級唔好,因現在吊左針以後有咩事都要吊針。搞到我現在好煩。其實係唔係我今次吊左針對之後影響真係甘大

水晶宮

YONCC 發表於 18-2-20 01:16
bb四個半月,翻鄉下過年,琴晚玩玩下突然嘔得好犀利,直到凌晨12點幾都係度嘔,食乜都嘔,飲水都嘔。到兩點 ...
你所謂嘅資料,喺邊度睇返嚟?現在吊咗針以後咩事都要吊針之說並唔成立㗎喎。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-2-20 15:00
你所謂嘅資料,喺邊度睇返嚟?現在吊咗針以後咩事都要吊針之說並唔成立㗎喎。 ...

醫生朋友甘樣講,距話病毒性吊針都無用,只有細菌性吊針先有用,輪狀病毒需要幾日時間去自癒,主要係補充水份同電解質,怕脫水,沒有任何特效藥。網上都係咁樣講。內地醫生只求利益同快速解決表面症狀,會下重手,咩事都話要吊針,然而不會對病人解釋吊針對以後耐藥性的後果。正正是因為耐藥性,一吊開頭,以後再有呢d病毒感染,吃藥都解決唔到,只能又要吊針。琴晚我掙扎了好久還是俾bb吊針了,但是完全無作用,還是反覆高燒,不停痾屎水,還是任何野都唔食。所以好後悔帶距去左吊針。

水晶宮

YONCC 發表於 18-2-20 15:18
醫生朋友甘樣講,距話病毒性吊針都無用,只有細菌性吊針先有用,輪狀病毒需要幾日時間去自癒,主要係補充 ...
原來喺內地醫。據我了解輪狀病毒痾嘔到脫水要快速補水,我原以為你話吊針只係吊普通鹽水以補充身體水分同電解質而唔係落其他藥。內地咩都吊針,素有聽聞。

首頁

尾頁

跳至