懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首先我無打算要bb 我怕煩 無耐性 只係我果個好鍾意小朋友 and 我媽媽好想

我在職 月頭自己check 到有 我辛苦到一程mtr 火炭去旺角已經想坐係地下 好暈 成日發冷發熱 我咩都唔想食 更加唔想咁早check 有無好多sis 話會忽然無心跳之類 我覺得兩個幾月先check 都ok

但我見人地大住個肚都返工 又無好似我咁辛苦 我而家最想就日日訓係度

有無人係咁辛苦 又嘔唔出 好暈好想嘔 我有d 想佢自己走 太辛苦

男爵府

回覆樓主

如果份工要隨時半夜聽電話 要返通宵 但我未夠三個月 應該同老細講我情況嗎 咁又好似對其他同事唔公平 有左做少d 咁 但真係本身已經好辛苦

te quiero mucho mi amo

大宅

回覆樓主

你check 到有左有無少少開心?其實整個孕期都會好辛苦,初期頭暈 作嘔 攰 肚痛 ,後期連行步路都好辛苦,但bb 同你係骨肉相連,當你知道佢有心跳 ,胎動 ,會有無法形容既感覺。佢係上天送比你既禮物,請你好好珍惜。

複式洋房

bobocheung65 發表於 18-2-20 19:19
首先我無打算要bb 我怕煩 無耐性 只係我果個好鍾意小朋友 and 我媽媽好想

我在職 月頭自己check 到有 我辛 ...

係真係好辛苦(emoji)我都係想由朝訓到晚,又食唔到野,病都病左2次,又係咁作嘔,工都返唔到,我係老公面前喊過好多次,雖然我好中意bb, 但係都覺得就頂唔順個個都同我講過左12週就會好,唯有做d令自己開心既事,等自己心情好d,加油呀!

別墅

回覆樓主

係真的好辛苦,只可以頂硬上
過咗就得啦,加油

大宅

bobocheung65 發表於 18-2-20 03:19

我在職 月頭自己check 到有 我辛 ...

有好多孕婦會比較辛苦,尤其早期嘅時候,聽你咁講,其實你應該真係多啲休息,唔好走嚟走去,有啲孕婦係冇咁多妊娠反應,所以可以輕鬆啲,每個人身體狀況都唔一樣,冇得比較。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得首先你真係要對呢個bb充滿愛,然後經歷既一切,你可能會覺得無咁辛苦

大宅

我都嘔到七彩,嘔到周圍爆微絲血管,之前又返唔到工。但我唔會諗任何負面,事事正面d諗。人都會開心d,時間會快d過。其實好多事你係控制唔到,現在發生既事只係一個過程。有左呢個經歷,相信你會更強大。一定可以做個好媽媽!大家一齊加油!

男爵府

我要做媽媽 發表於 18-2-20 23:21
我覺得首先你真係要對呢個bb充滿愛,然後經歷既一切,你可能會覺得無咁辛苦 ...

不是預期的東西 加上老公之前偷食 我工作也不可能ftm 照顧bb 講左有就俾奶奶照顧 佢地係唔識得教小朋友 教狗都唔識得教 我老公更加唔係咩好學生讀書一事無成 當時老公偷食個賤99竟然話未結婚老公無錯 選擇下je 我極度反感佢

我生唔生好似意義不大 但現在確實好佩服生過的所有女人

男爵府

我要做媽媽 發表於 18-2-20 23:21
我覺得首先你真係要對呢個bb充滿愛,然後經歷既一切,你可能會覺得無咁辛苦 ...

d 人成日話生(emoji)左就會忽然好有母愛 但我未feel 到 琴日睇d 生bb 片仲無啦啦喊 情緒起伏不定

複式洋房

回覆樓主

懷孕早期的確係好唔舒服。完全明白你感受,再加上同老公關係都唔係特別好,同唔係預計中懷孕,不如去揾人傾吓。公立醫院會有情緒支援服務。

加油!

大宅

早期是不舒服的,而且容易情緒起落大,不是你的錯,也更不是bb的錯,當你順利生完後,bb長大你回想起當初的辛苦就會覺得值得的,你帶佢見識這個世界,體驗到你曾經體驗過的甜酸苦辣,baby is a gift for you.

男爵府

回覆樓主:

謝謝各位 堅持吧 (emoji)(emoji)

禁止訪問

男爵府

sweetmusecat 發表於 18-2-21 12:07
生小朋友似乎是害左佢!你老公個底都幾花

係架 所以

大宅

bobocheung65 發表於 18-2-20 13:29
不是預期的東西 加上老公之前偷食 我工作也不可能ftm 照顧bb 講左有就俾奶奶照顧 佢地係唔識得教小朋友 教 ...

聽完你咁講老公嗰面咁,生BB真係令人擔心 你有冇信心做一個好媽媽?最好唔好靠你99。

大宅

回覆樓主:

難道樓主想唔要個b?
我都係陀得勁辛苦架,但出左世後就會覺得一切都值得,加油

男爵府

agneau 發表於 18-2-21 13:34
聽完你咁講老公嗰面咁,生BB真係令人擔心 你有冇信心做一個好媽媽?最好唔好靠你99。
...

剛剛同佢鬧交 唔想俾佢阿媽照顧 可能睇得多99專區 忽然好反感99搶bb

大宅

bobocheung65 發表於 18-2-20 22:03
剛剛同佢鬧交 唔想俾佢阿媽照顧 可能睇得多99專區 忽然好反感99搶bb

我99都搶BB呀!

男爵府

agneau 發表於 18-2-21 14:08
我99都搶BB呀!

睇佢d 仔女已經知道佢點管教 咩都放任自流 連隻狗都唔打唔鬧 日日亂大小 日日咬到通屋報紙 我而家辛苦咁耐 俾佢照顧 以後有咩不滿 當面小佢就無謂啦

首頁

尾頁

跳至