自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

前文係我同c6同bb(21m) 租咗間屋住,奶奶日頭來我屋企湊b晚上回家,平時我地一家三口晚上去我媽屋企食飯(住附近)。
前排以為奶奶生癌,就拿拿林請咗個海外菲,點知戲劇性地原來無事,不過都請咗,就來咗香港試下,現在做咗一個月

其實姐姐就好好,做家務又主動,對小朋友又好好,不過我媽同我奶奶都嫌工人要洗錢,同埋教佢做好麻煩/不合心水,現在只是俾姐姐做清潔嘢,唔俾佢湊個b 。奶奶就話要炒咗佢,覺得無需要,姐姐自己都唔知點好,想做又唔俾佢做,奶奶同我媽只會叫佢nonono唔好做

C6話不如炒咗佢請個鐘點算la, 我其實覺得有姐姐有好有唔好,而奶奶想湊咁就算la, c6都話請鐘點而且奶奶都無咩嘢病,成日發龍so仲煩。本身想遣散佢以後唔請

點知c6 ar 哥又話有咗bb( 同外母住),地方好細,住公屋,又話請唔到工人,兩個人月入三萬多d,外母又返工話唔太想湊。奶奶和c6問佢你洗唔洗奶奶湊,佢話唔知未決定

C6話你要奶奶湊我就唔炒工人,佢哥只覆未諗好,答唔到你。c6話炒咗再請要好耐,佢就話ok你炒咗先

佢哥同大嫂一直無公開同奶奶講有咗,只是因為要問我們拎嘢話咗俾我們知幾時生,而奶奶只是因為佢哥話要大嫂要戒口先估下估下,最後c6講先知真有咗

我現在都唔知炒定唔炒定點好

#####

最後在老公逼大伯之下,大伯話會俾奶奶湊,但其實現在住外母度,都唔知會點,應該大家有排煩。或者話俾奶奶湊只是虛應,霸住奶奶先反口都未遲,好煩

其實請個工人每月洗多6-7千,整到差不多月月清,bb返pn又要錢,老公好唔想

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

比我唔會炒

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

係我一定keep工人

子爵府

回覆樓主

梗係唔炒啦,而家大條道理等c6哥哥覆,最好佢要99幫手湊,咁你咪理直氣壯要用工人囉

wcpcelia    發表於 18-2-21 09:46

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

gloomy1115 發表於 18-2-20 22:38
比我唔會炒

但是姐姐又真係無咩功用,我媽同奶奶基本上唔俾佢碰到小朋友,c6就認為無謂令長輩唔開心

男爵府

回覆樓主

梗係唔炒,乘機推奶奶去幫大哥湊,乾手淨腳

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

唔炒,奶奶到時要湊阿嫂個小朋友,咁我個個邊個湊,請鐘點都要揾啱心水先得,其實點都會請人湊。

侯爵府

回覆樓主:

最被動係你,梗係睇定d 先唔炒住啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔炒

珍珠宮

回覆樓主

緊係保障自己keep 工人啦!佢亞哥叫你炒咗先,呢句說話完全不負責任!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

Phyllisyam 發表於 18-2-20 22:42

同意~
咁就唔使煩啦!

象牙宮

回覆樓主:

有能力就唔好炒! 如果老人家湊得好就話,相反就

子爵府

jacobkit 發表於 18-2-20 22:42
但是姐姐又真係無咩功用,我媽同奶奶基本上唔俾佢碰到小朋友,c6就認為無謂令長輩唔開心
...

咁你99而家知c6大嫂有咗,你咪話等佢地決定邊個湊B先决定要唔要工人,而家暫時上午99湊B,工人做家務囉;而你夜晚食飯先返阿媽度,點解邊個湊B要比佢知?

子爵府

Phyllisyam 發表於 18-2-20 22:42

不過佢地同外母住,而且我大嫂好明顯唔想同奶奶老爺一起住或有咩交雜,佢地識咗都成1x年但大嫂返到去食飯永遠唔出聲,全晚講十句嘢都無

伯爵府

回覆樓主

唔炒
一野同你講佢要99湊你就企左係度架喇

大宅

回覆樓主

唔使諗咁多,可能你未諗好已經比工人炒咗你哋

侯爵府

如果有能力,留返工人好,老人家講嘢唔好信,點對自己好點做。

男爵府

回覆樓主

唔好炒住,你大伯要改變主意好容易,你炒咗個姐姐,要請返個啱心水嘅好難,仲未計要洗多萬幾,嗰萬幾已經夠你頂姐姐幾個月人工。

大宅

回覆樓主

唔會炒,你仲要講到個工人唔錯

首頁

尾頁

跳至