自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

青檸梳打 發表於 18-2-20 23:35
姐姐唔會無功用,剩係幫你清潔間屋洗衫煮飯拖地洗奶樽洗碗都大把嘢做亞b咪由得兩老湊下玩下囉
...

agree.仲有backup, 嫲嫲婆婆唔會困身
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

panyeung 發表於 18-2-20 22:44
緊係保障自己keep 工人啦!佢亞哥叫你炒咗先,呢句說話完全不負責任!

絶對是!

大宅

cinda72. 發表於 18-2-20 22:46
好工人難求呀,炒左要請唔只時間同錢,仲要搏

真系,好工人難求。

侯爵府

jacobkit 發表於 18-2-20 22:36
前文係我同c6同bb(21m) 租咗間屋住,奶奶日頭來我屋企湊b晚上回家,平時我地一家三口晚上去我媽屋企食飯( ...
如果俾得起錢
梗係唔炒

個B大D
一個老人家湊好吃力
會行會走會反抗時
更加難帶佢去買餸

而你亞哥大佬個度
當佢閒人唔駛理
佢地擺明都無當你地自己人啦

大宅

回覆樓主:

唔炒
直接由工人湊,比99休息
樓上其他jm講得岩,幫到手既姐姐比99可靠

一陣炒左姐姐,大伯先話要99幫手,盞攪

珍珠宮

前文係我同c6同bb(21m) 租咗間屋住,奶奶日頭來我屋企湊b晚上回家,平時我地一家三口晚上去我媽屋企食飯( ...

比著我會唔炒。因當另外一個B出世,多多少少也會分左d時間去,又冇咁多心神阻你工人凑B。你都要預back up啦。

侯爵府

回覆樓主:

剛有都未使咁快要工人,且人地未諗定,點同你接收個工人,工人唔生性又可能比人怨,比我叫佢走,其實菲姐都揀工,個工人聽到new born 都可能走得快過你。

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

唔炒。老人家最多幫手湊,但每日應有大量家務要人做吧?鐘點都好難搵到個啱心水的,又貴,只係間唔中上嚟清潔又無咩作用
遲吓小朋友返學,天氣唔好時有工人接送,老人家主力玩孫湊孫就可以了

珍珠宮

回覆樓主:

唔炒,推奶奶湊哥哥個BB,有時老人家唔得閒,有少病痛,姐姐就好好用。媽咪幫你湊bb,幫唔倒你家務吧!自己放工仲要整理屋企,洗熨等,都幾費時嫁。如果佢做得好,幫輕大部份家務,你哋放工唔洗做家務,已經可以親子時間。

子爵府

回覆樓主:

唔炒,難得你覺工人ok。最怕d嫲婆豆腐,嚴3嚴4,說3道4,唔嗲唔吊。

琥珀宮

唔好炒,你自己放假慢慢教你工人做野(包括湊b),若工人肯,叫佢放假放平日

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

其實家務唔洗點教,佢之前在杜拜做咗一段時間,剛好距離的時候差不多農曆新年,去幫屋企做清潔,做得非常乾淨,啲嘢執得好整齊,抹窗好乾淨,又快手
連c6呢d好求其的人都好感覺到屋企的不同

珍珠宮

B B21m開始要大量肢體活動,我最怕老人體力做不到陪活動,只會一味叫B B食多啲食多啲,電視手機幫湊,真係幾(emoji)個孫都補唔返。
只要個姐姐乖、聽我話,我會堅持留用,一返學上活動班,一日東奔西跑開始,情況就更明顯。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

請到好姐姐,最終係幫到自己,唔會因為旁人指指點點就炒。個家係我既,我自己決定。
多d係奶奶及媽媽面前讚下姐姐,交多dBB野比佢跟。
佢兩老可以照上來,但只係玩咩家務都唔準做,話你唔想老人家辛苦。
你唸下,管姐姐易過管阿媽及奶奶,將來無後顧之憂。

若你最後真係唔要可否PM我,我有朋友想搵姐姐可以見下。

子爵府

回覆樓主:

如果經濟許可,唔會炒工人!
工人做家務,清潔,唔得閒時頂手湊B已經好夠,況且工人話得,奶奶唔話得之餘,仲要睇佢面色

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jacobkit 發表於 18-2-21 08:09
其實家務唔洗點教,佢之前在杜拜做咗一段時間,剛好距離的時候差不多農曆新年,去幫屋企做清潔,做得非常乾 ...

你唔要, 大把人想要呢d醒目工人, 好工人難求呀!
放下自在

珍珠宮

jacobkit 發表於 18-2-20 23:05
都可能係,其實我覺得佢可能都有d唔開心,我媽又唔識英文,對佢好似好惡,因為姐姐每次食飯都會主動幫手洗 ...

用工人首要戒條係,第三者(你媽及99)不要指手劃腳,工人係要做到你的要求,不是你我她的要求。佢有咁高能力就唔使屈就做工人

我認為如果你睇法同媽咪99不一樣的話,應以自己想法來決定,始終無咗工人最大影響是你,執手尾的也是你

伯爵府

當你奶奶真係幫唔到你湊,你媽咪會唔會幫你湊?
同埋你地經濟上請工人有無問題?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔炒,老人家好快玩厭湊bb, 要自由周圍去

侯爵府

2018復活節勳章

老人家幾十歲,做兩三個月就得,長年做冇可能,一定怕辛苦困身。叫佢地間中上來坐下,唔好指意佢地全天侯幫你。將心比己,自己做父母湊大幾個,老來我都不想咁辛苦,自己安排照顧自己仔女,安排唔到唔好生。
阿哥情形不用理,各有各,一家一主,非考慮因素。

首頁

尾頁

跳至