自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

利是預咗派出去,唔會計住賺蝕。一年一次開開心心。
普通關係$20封兩封。

珊瑚宮

所以最好大家免俾。假如要计来计去
玩具萬歲!

大宅

ckat 發表於 18-2-21 08:15
10元封真係俾唔出

唱都無唱...

公爵府

我一個小朋友, 派利是$20封果啲唔會計住.

試過我一個朋友有3個小朋友, 派$50X2三年, 但年年都係$10X2回我, 所以呢兩年都係比$20X2就算... 當我孤寒計較, 我覺得呢啲係唔識做.

伯爵府

lovefive 發表於 18-2-21 07:54
如你身邊好多朋友都係一個小朋友,而佢地派20蚊封俾你,但你就有兩個小朋友,你會派幾多俾佢地啲小朋友?
...

我試過朋友有三個,我一個,佢封兩封五十俾我仔。其實我覺得唔需要咁。我覺得派利是開心嘅,佢俾番兩封20我一樣開心。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

回覆樓主

$20x2 !
咁如果自己無仔囡,派比朋友仔女又點計?

水晶宮

回覆樓主

派利是都計得甘辛苦,爭嗰少少錢,新年唔好出街見人啦。。。

珍珠宮

王國教室勳章

lovefive 發表於 18-2-21 08:14
我係怕人地會唔會覺得蝕左咋

我自己會俾$20/$40/$50 x2
我兩個小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

樓主唔駛幫對方諗埋,年年都咁派佢地會知你封幾多俾佢地、如果佢地覺得唔抵,會自己調整,我年年派俾老公表弟的仔$50x2, 對方年年只回我女$20x2, 我冇所謂,意頭來啫,我照派$50x2

伯爵府

回覆樓主:

咁計法,都唔太熟,係咪唔預比利是個d,
預左比嘅唔會咁計

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

計咁多,好辛苦,派利是係一種祝福姐,總之有幾多細路就派幾多封。

伯爵府

ckat 發表於 18-2-21 08:15
10元封真係俾唔出
有咩話比唔出啫!收對方$10咪回$10囉!難道收$10派返$100

侯爵府

2018復活節勳章

lovefive 發表於 18-2-21 07:54
如你身邊好多朋友都係一個小朋友,而佢地派20蚊封俾你,但你就有兩個小朋友,你會派幾多俾佢地啲小朋友?
...

一日未拆利是,都唔會知對方出手幾多喎,冇得計啦。掉轉頭,我也不會因為對方多小朋友(我有親戚有四個女)而比少 d。亦有好多冇仔女,也比 $100 雙封比我仔女。比幾多錢,講到尾看自己經濟能力。

子爵府

rean_chau 發表於 18-2-21 09:13

試過我一個朋友有3個小朋友, 派$50X2三年, 但年年都係$10X2回我, ...

我都試過幾年$50x2 比好朋友細路,但收$20x2
可能係我自己計住,人地根本冇在意小朋友收幾多,只按自己意願所有朋友仔女派$20。
Sweetheartb

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

按意願,隨心比啦。
邊有得唸咁多架

子爵府

lovefive 發表於 18-2-21 08:14
我係怕人地會唔會覺得蝕左咋
人地自己心裡有數, 洗乜你怕

子爵府

回覆樓主

我會封50×2

男爵府

rean_chau 發表於 18-2-21 09:13

試過我一個朋友有3個小朋友, 派$50X2三年, 但年年都係$10X2回我, ...
10X2都封得出,算好野,你咪蝕280,真係好甘

子爵府

回覆樓主

其實睇有冇$姐....窮米20$封....有$米一百幾十...再有$封一千...我都想做到

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

brindlewin 發表於 18-2-21 08:51
我唔理人家封多少點派,我照自己安排行事。
PS:我得一個,對方兩個,我會俾兩對咯。
...

首頁

尾頁

跳至