自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

貓貓一向都沒病痛,平時去 vet 打針都冇 建議要驗血,所以一路都唔知佢個腎有問題,到最近唔食嘢,帶去 Vet 一 check 就話係腎病未期,胰臟又發炎,心跳有雜聲
入院吊鹽水 + 回家打皮下水都唔見好,再 check 就發現佢個心負荷唔到,肺有積水,如俾去水藥會好傷個腎,如繼續吊液佢仲辛苦因為個心已經頂唔順,結果醫生咩治療都唔再幫佢做,只開止痛藥同胃藥,叫我帶佢返屋企等佢舒舒服服咁過埋淨低嘅日子
我請咗假留喺屋企陪佢,雖然好過冷冰冰咁瞓醫院,但我一啲都唔覺得佢舒舒服服,佢已經好處弱,唔會自己食嘢一定要 force feed,但佢都唔係好鍾意要花氣力逃避我餵佢,佢自己成日飲水同去廁所,其實佢去完廁所都冇力跳返出嚟,每次都要喺砂盆休息一陣先行出嚟...
有冇養貓嘅 JM 有經驗?我係咪應該帶佢去打 byebye 針

大宅

catcat@cat 發表於 18-2-21 09:35
貓貓一向都沒病痛,平時去 vet 打針都冇 建議要驗血,所以一路都唔知佢個腎有問題,到最近唔食嘢,帶去 Vet ...

https://aa9186.pixnet.net/blog/post/64980082-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%96%8B%E7%99%BC%E5%87%BA%E6%B2%BB%E7%99%82%E8%85%8E%E8%B2%93%E6%96%B0%E8%97%A5%E3%80%8Claplos%E3%80%8D
呢隻藥唔知幫唔幫到佢

大宅

catcat@cat 發表於 18-2-21 09:35
貓貓一向都沒病痛,平時去 vet 打針都冇 建議要驗血,所以一路都唔知佢個腎有問題,到最近唔食嘢,帶去 Vet ...

如果情況真係太唔 樂觀, 比著我 我都唔會打針同佢拜拜, 因為佢都會驚㗎! 會接佢返屋企 舒舒服服過埋啲日子

伯爵府

meii939 發表於 18-2-21 09:42
https://aa9186.pixnet.net/blog/post/64980082-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%96%8B%E7%99%BC%E5%87%BA%E6%B2%BB ...

謝謝,睇咗資料隻藥適合 2- 3 期,但我貓貓已經第4期未期

wcpcelia    發表於 18-2-21 18:27

伯爵府

meii939 發表於 18-2-21 09:44
如果情況真係太唔 樂觀, 比著我 我都唔會打針同佢拜拜, 因為佢都會驚㗎! 會接佢返屋企 舒舒服服過埋啲 ...

已經接咗返屋企,但唔覺得佢舒服,似係捱得好辛苦,所以先咁問

男爵府

回覆樓主

我隻貓都要每日吊鹽水,生命都倒數中!

象牙宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

聽到真係唔開心, 希望有藥幫助佢舒服些.

伯爵府

keikeicat 發表於 18-2-21 09:50
我隻貓都要每日吊鹽水,生命都倒數中!

吊鹽水沖淡啲毒素佢會舒服啲架,但我貓貓連鹽水都唔吊得

子爵府

大廚勳章

christmas6218 發表於 18-2-21 09:50
聽到真係唔開心, 希望有藥幫助佢舒服些.

好心痛 JM都要保重

已刪除用户

回覆樓主:

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

catcat@cat 發表於 18-2-21 09:49
已經接咗返屋企,但唔覺得佢舒服,似係捱得好辛苦,所以先咁問

如果係我,我會call獸醫上門打針既然已經係無可挽救的病,而且貓咪每秒都在承受折磨,我會把傷心留給自己

伯爵府

701003 發表於 18-2-21 10:00
如果係我,我會call獸醫上門打針既然已經係無可挽救的病,而且貓咪每秒都在承受折磨,我會把傷 ...

乜有獸醫可以上門打針?邊度搵到?

大宅

回覆樓主:

我以前有隻貓都係咁,醫生話貓貓忍耐力好强,到你睇到佢有問題時應該痛左好耐了,但看你隻貓應該未到最嚴重,如佢仲肥肥白白,未多啲時間陪下佢摸下佢啦!

伯爵府

mic_sin_mic 發表於 18-2-21 10:03
我以前有隻貓都係咁,醫生話貓貓忍耐力好强,到你睇到佢有問題時應該痛左好耐了,但看你隻貓應該未到最嚴重 ...

係,佢仲好好肉地,一啲都唔似未期,但各樣指數都超差,吊液吊咗幾日再驗都冇好轉,醫生話佢個腎已經壞晒

子爵府

不如睇多個醫生?
係咪少少水都唔打得?

我隻貓都係突然發現第4期。。又係話個心有雜音。
打左水,佢生猛番晒..
可否睇多個醫生問多個意見?

伯爵府

74869 發表於 18-2-21 10:15
不如睇多個醫生?
係咪少少水都唔打得?

打咗幾日水再驗血啲指數都冇低過,反而搞到肺積水

子爵府

醫生都擔心佢個心負荷唔到。
佢話一般以佢身型應該200..
建議我打100.. 最多試150..

依半年都係打150.. 相信佢指數無好轉。
不過起碼有時肯食下野,有時都有精神

真係好傷心。我明白。
加油。祝福你地

子爵府

catcat@cat 發表於 18-2-21 10:21
打咗幾日水再驗血啲指數都冇低過,反而搞到肺積水

真係好無奈。。。
不如問下second opinion?

伯爵府

74869 發表於 18-2-21 10:23
醫生都擔心佢個心負荷唔到。
佢話一般以佢身型應該200..
建議我打100.. 最多試150..

我嗰隻個日打 100 咋,但佢都打唔順,打完仲辛苦過未打,佢個心真係好弱

首頁
12345...6

尾頁

跳至