自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

hker 發表於 18-2-21 12:44
我貓試離家出走7 日。尋回家一個月後,無啦啦急性腎衰。

去中環的貓醫院,全部驗血index也是HHH, 高到驗不 ...

多謝你分享經驗,你貓貓好叻叻

我貓貓除咗腎,心同胰臟都差,吊100ml 皮下都頂唔順搞到肺積水,應該沒有你貓貓咁強壯

頭先餵佢食咗幾啖佢就慘叫唔肯食,唔知貓貓係咪想放棄

大宅

catcat@cat 發表於 18-2-21 09:48
謝謝,睇咗資料隻藥適合 2- 3 期,但我貓貓已經第4期未期

咁就轉中醫吧

伯爵府

catcat@cat 發表於 18-2-21 09:35
貓貓一向都沒病痛,平時去 vet 打針都冇 建議要驗血,所以一路都唔知佢個腎有問題,到最近唔食嘢,帶去 Vet ...

同我之前既貓貓一樣病徵,我係樂天訂h4o 水,同比中藥佢,腎好咗,肺積水冇晒,但心臟始終唔好,但佢一直唔太辛苦,最後係我懷中

侯爵府

catcat@cat 發表於 18-2-21 13:06
多謝你分享經驗,你貓貓好叻叻

我貓的例子,真的很少有。網上也未見過。(那麼多獸醫也未見過)。

她後來皮膚差,入面的肉也爛了(吊鹽水傷口太多; 腎也太差)。我護士朋友幫手一起洗傷口(9個月)。

===
點都好,盡做啦!話事人是貓貓。

===

妳餵什麼?我貓不食處方罐罐的。(一餵便嘔)

所以,我不理獸醫反對,餵貓貓喜歡的罐罐/食物。最重要肯食。

kakato的mousse 肯吃嗎?我貓很喜歡吃的。

===
我們可做的,不多。(貓貓是話事人)。

吊鹽水時,弄暖包水。放貓貓在毛巾上,舒舒服服。

時時按摩。

如不想留院,積極考慮我說的租氧氣。反正,平過留院很多。

其實,很多吊鹽水貓貓,也易有積水問題。所以,一定要多按摩。另外,落水不要太快。

祝福!

===
我身邊的,多數是貓貓自己放棄/拒絕治療。主人只好配合。

水晶宮

回覆樓主

聽到都好吾開心。
腎病係貓貓頭號殺手,樓主你隻貓貓係咪食干干長大?我建議轉食濕糧,長遠對貓有幫助的,等佢飲多d水。另外可以睇中醫,食靈芝粉. 貓既生命力同忍耐力好強,吾好放棄佢。

伯爵府

Catcatlove 發表於 18-2-21 13:13
同我之前既貓貓一樣病徵,我係樂天訂h4o 水,同比中藥佢,腎好咗,肺積水冇晒,但心臟始終唔好,但佢一直 ...

貓貓就嚟唔得會有咩徵兆架,我都想可以及時抱住佢等佢喺我懷裡走

伯爵府

Kittymummy 發表於 18-2-21 13:55
聽到都好吾開心。
腎病係貓貓頭號殺手,樓主你隻貓貓係咪食干干長大?我建議轉食濕糧,長遠對貓有幫助的, ...

我真係好 out, 貓係點睇中醫?要把脈嗎?那裡搵醫貓嘅中醫?

水晶宮

catcat@cat 發表於 18-2-21 14:00
我真係好 out, 貓係點睇中醫?要把脈嗎?那裡搵醫貓嘅中醫?

上fb 天下貓貓問一下谷友,佢地好多人都會帶有病貓貓去睇中醫,食靈芝粉。不過有腎病既貓,真心建議轉食全濕糧。貓係天生吾飲水既動物,所以食干干大既貓貓,好多長大後會有腎病. 同埋留意一下每日排尿量,最少要有5大篤為之健康,食濕糧既貓,佢地尿液係完全冇味的. 加油,祝福你家貓貓早日康復

別墅

回覆 catcat@cat 的帖子

對不起, 因巳是多年前的事, 沒有留下電話了. 當時也是上網搜查的.

如貓貓合作forced feed到, 可以睇下有無改善. 如一直瘦下去, 後期仲可能會失禁, 後腳無力連行都行唔到...就做個決定吧

大宅

catcat@cat 發表於 18-2-21 09:35
貓貓一向都沒病痛,平時去 vet 打針都冇 建議要驗血,所以一路都唔知佢個腎有問題,到最近唔食嘢,帶去 Vet ...

我朋友隻貓仔剛一歲無啦啦初四歸天~之前不停發情搞其他貓女⋯唔知發生乜事

伯爵府

hker 發表於 18-2-21 13:20
我貓的例子,真的很少有。網上也未見過。(那麼多獸醫也未見過)。

她後來皮膚差,入面的肉也 ...

冇打水冇吃處方糧了,醫生話只要佢肯食,食乜都得...

頭先落街買咗罐 kakato 雞 mousses 俾佢試,都係零反應,要 forced feed

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

伯爵府

Kittymummy 發表於 18-2-21 14:04
上fb 天下貓貓問一下谷友,佢地好多人都會帶有病貓貓去睇中醫,食靈芝粉。不過有腎病既貓,真心建議轉食全 ...

係呀,一路都係食乾糧,依家咩都俾佢試,但佢咩都冇胃口食

大宅

回覆樓主

我家中貓貓今年17歲,又係腎病、胰臓發炎加心有雜聲。佢打皮下水係每次35ml,分早晚打,咁佢心臓負荷冇咁大!因為年紀大,所以活動能力都麻麻,但由佢病發到現在已經8個月,暫時情況都冇惡化!不如你問下醫生可以分開兩次打嗎?

水晶宮

catcat@cat 發表於 18-2-21 16:18
係呀,一路都係食乾糧,依家咩都俾佢試,但佢咩都冇胃口食

病緊嘛當然冇胃口食野啦。餵下流質魚糊,即係好似我地人類咁食粥,起碼有d野比佢落下肚. 好好照顧貓貓,加油!

伯爵府

cecnl 發表於 18-2-21 15:39
回覆 catcat@cat 的帖子

對不起, 因巳是多年前的事, 沒有留下電話了. 當時也是上網搜查的.

咁我自己上網搵吓,唔該晒!

我想搵定啲資料以防萬一,如果佢最後嗰段路真係失禁 / 行都行唔到,咁我會情願做衰人幫佢打針減輕但痛苦

伯爵府

Yan801 發表於 18-2-21 16:11
我朋友隻貓仔剛一歲無啦啦初四歸天~之前不停發情搞其他貓女⋯唔知發生乜事
...

邊度有咁多女俾佢搞?係咪偷走出街玩呀?

男爵府

回覆樓主

你入Facebook 「官塘豆豆姐」睇,版主收養咗隻腎貓,佢好有經驗,亦樂意解答樓主問題,你不妨pm問問,Green好好人的

珍珠宮

回覆樓主

我有養貓,之前呀女都係腎加胰臟。

睇多個醫生好d喎!

男爵府

回覆樓主

你同佢交換下心得,以前佢都教過我照顧腎貓,又幫貓貓打皮下水

首頁
12345...6

尾頁

跳至