親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

若果1個人帶1個6歲的小朋友,有咩好建議?

禁止訪問

大宅

Puluma 發表於 18-2-21 14:11
彭福公園、九龍公園 ...

上年剩咗假,想出去玩,但唔捨得小朋友一個~

禁止訪問

大宅

Puluma 發表於 18-2-21 15:21
大概什麼時間、大概去幾多日、Budget ... ?

年尾前要清10.5日假。返五日工,應有2星期。

小朋友等梗小學call waiting,亦唔知駛唔駛返學校適應班,我諗8月ok啩⋯⋯或等聖誕假?

自己無車牌,但又想休閒啲同小朋友有quality time(平時做嘢很忙,我都是剛放工)。

希望買到平機票或用Asia miles, 兩星期假1大1小用3萬到唔知ok嗎?或是用曬嚟去1轉美國探親人咁住宿會慳咗但自己無車就出去比較麻煩⋯⋯

唔好意思,寫得有點亂;平日掛住做嘢無咩點去玩。今日收到通知要清假。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

V723 發表於 18-2-21 21:02
年尾前要清10.5日假。返五日工,應有2星期。

小朋友等梗小學call waiting,亦唔知駛唔駛返學校適應班,我 ...

年尾清假即係...2018年年尾?

2個禮拜去遠少少既地方都得.

如果探親係方便, 我都覺得探親好. 否則睇你鍾意去邊度玩, 冬天可以去澳洲暖暖地. 暑假就去歐美.

聖誕假去歐洲係有氣氛, 不過凍同埋晝短夜長, 聖誕假期紅日d 舖頭閂晒門, 呢樣要注意.

侯爵府

夏天玩到顛

如果第一次單獨帶小朋友出國,可以簡單啲去台灣台北,日本東京,大阪,交通方便

wcpcelia    發表於 18-2-22 11:28

大宅

Puluma 發表於 18-2-21 23:13
Asia Miles 30,000 里 只夠換一個人去日本或新加坡、韓國, 而台灣機票太平, 不需要浪費 AM 換.

個人覺得, ...

多謝你~上小學啲過渡真的另人有點擔心,尤其要等call waiting~

大宅

bosch 發表於 18-2-22 05:44
年尾清假即係...2018年年尾?

2個禮拜去遠少少既地方都得.

係到12月尾~本身要3月前清但我嗰邊仲未請到人又唔可以補錢,所以extend咗。

其實自己無idea去邊,日日掛住做~而大部份朋友都未婚,所以不便打擾。

尋晚問小朋友,佢話去美國同表哥(大佢2歳)玩雪。希望暑假或聖誕同找到平機票過去西岸(la 或三藩市)啦~

大宅

shirleyng817 發表於 18-2-22 09:33
如果第一次單獨帶小朋友出國,可以簡單啲去台灣台北,日本東京,大阪,交通方便 ...

都有諗過,見到某團購$2099/人可任選 2套東京/大阪/沖繩/鹿兒島/首爾來回機票~可慳番唔小。不過要看暑假啲期佢哋放唔放位~

仲計緊數去1轉美國定2轉亞洲(emoji)
好開心,自己立定心腸去轉旅行!

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

平時咁忙,而家有機會去旅行 relax 吓!Enjoy!
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

V723 發表於 18-2-22 14:43
係到12月尾~本身要3月前清但我嗰邊仲未請到人又唔可以補錢,所以extend咗。

其實自己無idea去邊,日日掛 ...

有目標地方去玩咁會易安排好好多. 難得有長假期就去美國啦, 亞洲近幾時都去得到.

子爵府

回覆 V723 的帖子

亞洲的話可考慮去星加坡加民丹島,住幾日民丹島CLUBMED, 好RELAX,又有活動玩

大宅

大笨鐘 發表於 18-2-22 17:32
平時咁忙,而家有機會去旅行 relax 吓!Enjoy!

係啊,久違了的假期。雖然未落實去邊點安排,但已經自我感覺良好

大宅

bosch 發表於 18-2-23 04:19
有目標地方去玩咁會易安排好好多. 難得有長假期就去美國啦, 亞洲近幾時都去得到.
...

係。宜家看緊美國簽證啲嘢~希望公司快啲請到新人,新人坐過probation,我就可以有個長假~

大宅

pigmei 發表於 18-2-23 12:22
回覆 V723 的帖子

亞洲的話可考慮去星加坡加民丹島,住幾日民丹島CLUBMED, 好RELAX,又有活動玩 ...

多謝你建議,club med有啲out budget, 儲多啲彈藥先。

首頁

尾頁

跳至