懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

係未應該買桶 用水淋,定直接花灑?

水晶宮

newpower_hk 發表於 18-2-21 14:18
我生完兩胎都係如常咁沖涼洗頭。我係花灑淋頭一路開住洗完頭再沖身咁。冬天開浴室暖風機。

別墅

回覆樓主:

我開刀,我都想知可以點沖涼洗頭 我幾日唔洗頭都忍受唔到

水晶宮

mis0060 發表於 18-2-21 22:59
落得床同貼防水膠布後就可以沖涼洗頭。我見隔離床開刀都係第二日沖涼洗頭。

大宅

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

回覆樓主

我會用桶,煲定薑水攤到啱嘅溫度先沖涼

別墅

回覆樓主

我係政府開刀,姑娘話係傷口拆線前都唔好沖,之後返屋企,亞媽好傳統,煲薑水俾我抺身咋、不過頭髮就頂唔住,十幾日洗左,其實我好想沖涼洗頭⋯⋯

大宅

煲薑水沖涼或可試吓用黑糖薑汁手工皂沖涼

複式洋房

開刀只係薑水抹身,頭髮扎起,醫生都會叫你盡量不要整濕傷口3盡量忍受
覆診完膠布撕掉,就可以淋浴
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

回覆樓主:

我開刀第二日已經係醫院正常咁沖。
醫生話一定要沖。
有防水膠布。

子爵府

回覆樓主:

我打算買定2個桶,煲定啲薑水,再加熱水用來沖涼洗頭

子爵府

我係開刀生,頭幾日未出院同未貼防水膠布,係醫院我用乾洗粉洗頭,同熱水抹身,返到屋企就用桂枝水沖涼,頭都係大約第十日左右先洗,都係用桂枝水。

陪月會煲兩輸,第一輸煲一桶俾我洗頭,到夜啲再煲一桶俾我沖涼,佢話咁樣無咁容易冷親

複式洋房

newpower_hk 發表於 18-2-21 14:18

唔好用花灑水沖涼洗頭呀,果d都係生水來的。
我就係唔知花澡水係生水,用左來沖涼洗頭之後用薑水淋身以為咁就得,點知入曬風,未出月就頭痛,十隻手指關節痛,時冷時熱,出虛汗不停,滿月後膝蓋痛,腰痛。呢個係本人唔聽老人言洗頭的後果,仲要係生水添。(emoji)身受產後風之苦。依然求醫中。
所以講出來希望每位媽咪坐月都小心。自己唔好都希望其他媽咪可以坐好月,有好身體照顧bb。
中國人幾千年的經驗之談真的有其道理

子爵府

bjchan2007 發表於 18-3-5 20:18
唔好用花灑水沖涼洗頭呀,果d都係生水來的。
我就係唔知花澡水係生水,用左來沖涼洗頭之後用薑水淋身以為 ...

其實好睇個人體質,未必個個係咁ge。
我阿媽嗰時冇用過薑水,依家咪一樣咁健康,我上胎都冇用過,坐月照舊沖涼洗頭洗衫洗奶樽做家務,身體亦冇大問題

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

可以用乾洗頭,噴個種

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-3-9 00:30
其實好睇個人體質,未必個個係咁ge。
我阿媽嗰時冇用過薑水,依家咪一樣咁健康,我上胎都冇用過,坐月照舊 ...

係好睇體質,也睇坐月季節。所以未知自己係咪生完後身體仍咁強健的情況下,我建議其他準媽媽唔好步我後塵了,因為真的有苦自己知,無人可以感受到果種痛苦。如果真係要洗頭都係建議第12朝後用薑水呀⋯⋯

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我2胎都係夏天b,幾熱天我都用薑水沖,因為我寒底人,可以順便調理埋,我用舊式真空煲,煮開飯煲沸就放埋1邊焗,唔駛睇火,有須要可以借你用 屯門。或者天氣凍都可以煲薑水沖下。
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

用乾洗頭啊

子爵府

小平媽媽 發表於 18-3-12 10:26
我2胎都係夏天b,幾熱天我都用薑水沖,因為我寒底人,可以順便調理埋,我用舊式真空煲,煮開飯煲沸就放埋1 ...

係喎,用真空煲呢個方法幾好。

想請問一下,你仲會唔會溝熱水爐出嘅熱水?因為一煲水我一定唔夠沖。。。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

MMQ 發表於 18-3-15 13:10
係喎,用真空煲呢個方法幾好。

想請問一下,你仲會唔會溝熱水爐出嘅熱水?因為一煲水我一定唔夠沖。。。

座月我另外水瓶裝煮過嘅水溝,真空煲攞出黎仲好熱,天氣涼,可以預早攞出黎暖左廁所先
想認識多啲屯門友

別墅

如果再溝熱水就即係溝生水喇,最好唔好啦。
我同樓樓樓上一樣,都係薑皮桂枝茶仔(唔知茶仔係咩黎,阿媽準備) 煲起大個煲湯煲咁,放浴缸攤涼。開頭幾次好似有用梘液沖身,但冇用洗頭水,所以係夠水既。同埋有熱水沖下身沖下頭已經好舒服。我好似12朝洗頭沖涼,足1個月有多先用花灑。

另外好同意入左風呢位媽媽講,好多人體質上接受到唔代表人人可以,o係未知自己可唔可以既時候,煲薑水沖涼都唔係好花時間o者?無謂博啦,有D野係返唔到轉頭。

熟既朋友坐月,我會叫佢「忍到就忍,最好唔好沖涼洗頭住,忍唔到都唔好直接用生水」。唔熟既朋友我會話,睇下你接唔接受到,都好多人一生完即刻洗頭沖涼既,我自己就冇囉。

呢D野都好難要人接受自己o個套既.....

首頁

尾頁

跳至