0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

阿囡之前都係兩個月到厭奶
飲開150 突然只飲60-90
通常佢半夢半醒飲得好d
所以會試過飲左一半拍佢訓再飲

果時計返佢飲150四個鐘嘅
少左就三個鐘到比佢飲

阿囡大約四個月到就飲返150
到依家5個幾月

媽媽加油!

別墅

bulu_poyee 發表於 18-2-24 21:13
阿囡之前都係兩個月到厭奶
飲開150 突然只飲60-90
通常佢半夢半醒飲得好d

想問如果三個中甘餵佢,佢都係飲得好小
飲五夠一日既數甘點算?由佢嗎?
因為我試過等佢眼訓個時餵佢,佢會開番眼 之後大喊(emoji) 其實有其他方法嗎? 佢其實已經厭左成個月 愈嚟愈衰

大宅

casmile 發表於 18-2-23 18:32
4個鐘。。唉。。宜家好怕喺外面餵佢。。之前帶佢去拜年。。喺我娘家吃左成個鐘,又喊又成咁。。搞到d親戚 ...

我都係好怕出街餵奶⋯最勁試過一餐奶餵成三個鐘先食晒6安⋯又un又拍又搖又曖又哼歌仔⋯過完個新年假全天侯湊佢⋯真係攰過返工⋯湊到我自己又喉痛又腰痛要貼鎮痛貼

大宅

YWLL 發表於 18-2-25 01:33
想問如果三個中甘餵佢,佢都係飲得好小
飲五夠一日既數甘點算?由佢嗎?
因為我試過等佢眼訓個時餵佢,佢 ...

我個女又係會醒既時候又會喊返。我會又企返喺身un到又訓先再餵。。。 。宜家用nuk咀訓嗰時吃得快d,不過真係漏到條巾濕晒。。。仲要用2.3條先掂。。。唉。。。究竟邊個咀適合厭奶b用。。pigeon又好慢。。整大個口又太急。。。買左幾個brand都唔得。。。chu chu醒嗰時吃得ok..一訓就。。。。幾個字先10ml..

別墅

Mandc 發表於 18-2-25 04:12
我都係好怕出街餵奶⋯最勁試過一餐奶餵成三個鐘先食晒6安⋯又un又拍又搖又曖又哼歌仔⋯過完個新年假全天侯 ...

餵3個中?,甘米搞到小左一餐囉

別墅

casmile 發表於 18-2-25 16:40
我個女又係會醒既時候又會喊返。我會又企返喺身un到又訓先再餵。。。 。宜家用nuk咀訓嗰時吃得 ...

想問你係用nuk邊隻奶嘴頭阿 可五可以影一影相?

別墅

casmile 發表於 18-2-25 16:40
我個女又係會醒既時候又會喊返。我會又企返喺身un到又訓先再餵。。。 。宜家用nuk咀訓嗰時吃得 ...

大宅

YWLL 發表於 18-2-25 23:11
餵3個中?,甘米搞到小左一餐囉

冇 因為係尾奶 飲完3點瞓到7點先第二餐

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

YWLL 發表於 18-2-25 23:13

我用白色咀

大宅

casmile 發表於 18-2-24 17:14
我宜家都係咁先俾到bb飲

係呀。太心野唔肯飲呀

別墅

casmile 發表於 18-2-26 13:01
我用白色咀

Thx. 係米真係滴得快d架

大宅

YWLL 發表於 18-2-26 16:03
Thx. 係米真係滴得快d架

係!你宜家bb用邊隻?nuk個咀bb訓住吃冇漏得咁勁。比pigeon快。但醒嗰時,個頭轉嚟轉去就搞到成咀係。。。。。。。同會吃到咀角漏奶。。有好有唔好。。

洋房

呢度講「母愛蜜乳」計劃,有一d關於母乳的免費工作坊/講座/支援,好有用,大家可以參考下:
https://www.facebook.com/permali ... ;id=149930995680757

別墅

casmile 發表於 18-2-26 21:03
係!你宜家bb用邊隻?nuk個咀bb訓住吃冇漏得咁勁。比pigeon快。但醒嗰時,個頭轉嚟轉去就搞到成咀係。。。 ...

我b就係用緊pigeon 但我覺得ok wo 轉左個m size 奶嘴比佢

大宅

YWLL 發表於 18-2-27 09:52
我b就係用緊pigeon 但我覺得ok wo 轉左個m size 奶嘴比佢

真係個個b唔同。。

別墅

casmile 發表於 18-2-26 21:03
係!你宜家bb用邊隻?nuk個咀bb訓住吃冇漏得咁勁。比pigeon快。但醒嗰時,個頭轉嚟轉去就搞到成咀係。。。 ...

你有無幫你B轉奶粉
我諗緊轉五轉奶粉,等佢有新味

大宅

YWLL 發表於 18-2-27 11:25
你有無幫你B轉奶粉
我諗緊轉五轉奶粉,等佢有新味

冇呀,我見飲得又冇咩野所以唔轉了。。上次問dr,話唔好亂轉woh

別墅

casmile 發表於 18-2-27 18:33
冇呀,我見飲得又冇咩野所以唔轉了。。上次問dr,話唔好亂轉woh

你B佢依家無事啦?

大宅

YWLL 發表於 18-2-27 20:02
你B佢依家無事啦?

唔係呀!仲係厭奶中。。。餐餐都要un到訓先飲。。好攰。。。 。。。我之前問dr好冇轉奶粉。。佢話有屎疴又冇敏感唔好轉woh....所以我先轉奶咀試下。。

首頁

尾頁

跳至