自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有個朋友每次你請佢食嘢,送禮物俾佢,幫佢做嘢都會欣然接受。但講明自己唔會有時間和心機同樣對待返你,甚至在工作忙碌時會嫌你搵佢好煩,亦會態度語氣極差咁對待你,你有事時亦不會關心,也不會幫忙。雖然口中都稱你係佢朋友。其實呢個仲算唔算係朋友?還是大家覺得做朋友唔應該計較呢d?

翡翠宮

回覆樓主:

係咪你自己一雙情願。。。我曾經有類似經驗,我反省過,係我自己諗多左,做多左。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我覺得做朋友是雙向的。不是要計較邊個對邊個好d。而且我覺得真正的朋友是不會令自己有難受的感覺,如果有hard feelings 我會避開果個人了

tom_s18    發表於 18-2-22 15:24
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢D當然唔係朋友啦

大宅

fatchu@home 發表於 18-2-21 22:08
係咪你自己一雙情願。。。我曾經有類似經驗,我反省過,係我自己諗多左,做多左。
...

你意思係自己當人係朋友,但對方唔係咁諗?

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺得系你自己一廂情願

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

咁對方都講到明,我會自己認真諗下呢段友情仲值唔值得keep。

子爵府

回覆樓主

一廂情願

子爵府

回覆樓主

朋友係不求回報

但付出應該要雙向

大宅

我要做媽媽 發表於 18-2-21 22:11
我都覺得系你自己一廂情願

我自己會咁—-朋友對我好會禮尚往來,大家相處會開心舒服的。但這個朋友感覺唔好,佢會話我有要求和期望,佢唔會有時間或空閒做呢d嘢,講到好似我對朋友要求好高咁。但事實我又真係冇要求過乜,唔明佢咩意思。

大宅

PandaRabbitttt 發表於 18-2-21 22:12
朋友係不求回報

但付出應該要雙向

我都有同對方提過不是計較,只是有時覺得朋友間都需要互相尊重和交流。

翡翠宮

cheesebear 發表於 18-2-21 22:10
你意思係自己當人係朋友,但對方唔係咁諗?

正確

又或者,佢對朋友嘅定義,唔同我。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係咪佢有家庭要照顧?

子爵府

回覆樓主:

請食飯和送禮冇回唔係問題,但態度差和嫌你煩,有事揾佢又冇反應,就好有問題。無謂交心。

BTW,我都好怕朋友之間成日無啦啦就送禮,學你個FD話齋,真係冇咁多心機時間去選禮物回禮。

子爵府

cheesebear 發表於 18-2-21 22:05
有個朋友每次你請佢食嘢,送禮物俾佢,幫佢做嘢都會欣然接受。但講明自己唔會有時間和心機同樣對待返你,甚 ...

唔算。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

cheesebear 發表於 18-2-21 22:05
有個朋友每次你請佢食嘢,送禮物俾佢,幫佢做嘢都會欣然接受。但講明自己唔會有時間和心機同樣對待返你,甚 ...
朋友有好多種,呢種示普通朋友,你有空佢又咁啱有時間咪傾兩句!唔洗點付出㗎!

大宅

siuba 發表於 18-2-21 22:21
請食飯和送禮冇回唔係問題,但態度差和嫌你煩,有事揾佢又冇反應,就好有問題。無謂交心。

BTW,我都好怕 ...

都唔係d咩禮物,都係食物個d。同埋一d工作上的幫忙。

大宅

cheesebear 發表於 18-2-21 22:25
都唔係d咩禮物,都係食物個d。同埋一d工作上的幫忙。

我也不是要求佢回禮。好似JM話齋係態度問題

珍珠宮

cheesebear 發表於 18-2-21 22:15
我自己會咁—-朋友對我好會禮尚往來,大家相處會開心舒服的。但這個朋友感覺唔好,佢會話我有要求和期望, ...

朋友,係我想對你好而對你好,不要我想要你對好而對你好,有要求回報係叫投資,並非朋友。

我都唔會刻意對朋友好,但有須要時,我自然會出現。各有各生活要求,有時我都好忙,忙緊都好怕人關心。忙到天昏地暗時,坦白就算阿媽一句關心,我都覺得係打擾,何況朋友?如果有朋友係要我天天關心,時時問候,我都會坦白同對方講投資錯誤,我無法做有要求回報嘅朋友。

首頁

尾頁

跳至