自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-2-22 00:18
小朋友大個有自己家庭,點會自己一個

我反而想知道有兄弟姐妹的大人同手足是否會每日見面

其實我一直覺得什麼有兄弟姐妹會沒有那麼孤單是父母一廂情願的想法,一來大家未必真的和睦,將來也是兩家人;二來香港讀書放學後補習學嘢做功課後已差不多六點,都食飯温書了,還需要有伴嗎?

meow_day    發表於 18-2-22 17:09

水晶宮

Jessy 發表於 18-2-22 00:22
我地一年都見唔到幾次添啦, 衰D講句將來父母BYEBYE左直頭團年新年都唔駛見. ...

覺得兄弟姐妹以後一定會相親相愛可能只係父母一相情願

meow_day    發表於 18-2-22 17:09

男爵府

回覆樓主

我都明白樓主感受,生左呀仔年幾之後,我同老公都有提生多個,點知次次都話唔生,冇錢,生多個好大壓力

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我老公都係一向覺得生一個就夠,佢唔係獨子,佢有個哥哥,佢既理由係生多個未必好感情,因為佢同佢哥哥由細到大都零溝通⋯但我覺得生多個有伴係好事,我老公因爲佢同佢哥哥既關係覺得生多個都未必有伴⋯

但唔知點解近哩幾年,佢有所改變,佢覺得生兩個先夠⋯時間可以令人改變思想,或者你同你先生再傾下,可能會達成共識!

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

珍珠宮

2024年龍年勳章

LittleRoxie 發表於 18-2-22 00:22
其實獨子獨女無缺失
現在小朋友大都自我
所以通常兄弟姊妹間,關係一般
講起呢D問題真係令我喊左唔知幾多晚, 我都好想我係獨女.
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

回覆樓主

其實男人係唔會識得表達情感,鍾意用憤怒威嚴去掩蓋佢既脆弱傷心

理解呢一點之後,希望你可以易 d 放低你既情緒,同佢傾佢既諗法,係咪有同錢以外有關既野,如果無,咁點解錢係咁大問題,唔係為左說服佢,只係理解佢真實既想法多d, 咁大家會易 d 達成共識

一個人拒絕做某 d 野,可能係因為個件事辛苦,但更可能係個件事會動搖佢既安全感。

會唔會,bb 仲細個時,佢覺得俾你冷落左,唔開心,直到 bb 大個左佢先開心返?

男人其實都怕孤獨,都要人愛。

水晶宮

Moonlight819 發表於 18-2-22 00:25
其實我一直覺得什麼有兄弟姐妹會沒有那麼孤單是父母一廂情願的想法,一來大家未必真的和睦,將來也是兩家 ...

同意

寧願好好養一個

一個可以好孝順,兩個可能全部都唔孝順

聽好多case就係手足之間爭父母免稅額,跟住又噪家用邊個比多比少,遲d又爭遺產

大宅

南丁媽咪 發表於 18-2-22 00:25
我自己係覺得兩個好啲,但從不會話人一個唔好

我老公獨子,做節只有6299

鐘意熱鬧你揾朋友食都得者,我就覺得同自己朋友開扒地開心過啲親戚飯局,多親戚多三姑六婆一樣好煩,你睇下嫁圍村果啲做節就知幾麻煩

男爵府

回覆樓主:

雖則我無法了解你心情,但我覺得你都已經有一個,如果佢真係其他方面對你同仔好,做到爸爸丈夫責任,不如放低一下,唔好影響夫妻或家庭關係。生仔真係雙方責任,如果佢真係無心機再做new born 爸爸,個bb都好慘。

水晶宮

咁頭家真係要2個都同意先可能生多個

我覺得你都要諒解你老公

大家都無錯,唔好傷心啦

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔使唔開心,仔女都係一個緣份。

你老公可能有佢諗法,家庭收入十萬一家三口就可以俾小朋友一個好啲嘅環境,但如果兩個小朋友又要讀私校國際學校之類咁就真係辛苦啲,老實講,生活質素都幾緊要,而且得一個可以全力照顧佢,兩個就辛苦啲。

珍珠宮

回覆樓主:

呢樣野真係冇得迫,你夾硬生左佢又唔理咁點算

子爵府

回覆樓主

樓主不要哭!新年流流⋯
你哋收入穩定,家庭美滿,大家都健康,無傷心的地方
我係獨生女,我都不想生多個!其實現今社會壓力咁大,一個咪好咯!可以集中精力⋯

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

整穿晒d dom

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

無共識

唔好勉強

一個就一個啦

諗到咁嚴重

夫妻感情重要得過未出現既細路?

自找煩惱

男爵府

我仔仔都係5歲, 佢近來都嘈住要有個細佬妹!
但我地係死都唔會再生了, 樓仲有2年供完, 月入十幾萬不用供養2邊父母,我們不想生多個影響3人原本的生活質素。
所以我不停同個仔講bb有幾麻煩, 佢當然唔相信話冇問題。新年時出現左個bb, 佢對左個b幾個鐘後我再問佢, 佢叫我唔好生bb了。 所以小朋友3分鐘熱度唔好比佢地影響。

另外可能我同細佬感情唔好,而且我媽講話如果佢冇生多個人生會過得開心好多, 所以影響到我覺得有2胎/有細佬妹未必係好事。

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我明你個感受,同埋見人地有2個真係會有種酸流流既感覺。我同老公其實一直都想生2個,但當第1個出世之後,老公一直都有好多我應為冇聊既顧慮同擔心,令到佢自己好大壓力,所以第1個之後傾唔掂數,問親佢生第2個時佢一直話遲啲等個仔大個啲先。唉。。。 一直拖到我都放棄唔再諗,宜家仔都7歲半喇。到几個月前突然有左,我地2個都開心架,點知好快又冇左,冇左之後就更加想要 ,所以傾左宜家重新造人。可惜既係我覺得呢1年有既機會唔大,1黎已經高齡(其實我心底裡都會怨老公浪費左我呢7年造人時間),2黎大家造人時間唔密,所以都係順其自然,等呢1年有就有,冇就算喇。唔敢有期望。個種遺憾同感受都係放係自己心底算。

大宅

YongXin 發表於 18-2-22 00:32
無共識

唔好勉強

就係囉,同你過人世係老公呀,生幾個大個結晒婚咪又係做節先見下,何必强求,自尋煩惱

男爵府

樓主,希望你不要為生多一個而影響夫妻感情,雖然月入十萬,一定都是中層的工作崗位,但工作穩定又未必是永遠,而且人人認為有兄弟姊妹係好幸福,我真係未必同意,我自己的弟妹,由於理財不善要我地幫佢還錢,而且結婚後大家都是各自家庭,問心兄弟姊妹真的咁重要?

而且你好錫個仔,你要知道生第二個會分溥了現有小朋友的資源,你又覺得值得嗎?至於仔仔無人陪,可以搵其他同學仔一起玩,所以希望你和先生再商量,唔需要喊呀

男爵府

其實好無謂的, 首先唔講第2個出世後是否如你所願咁開心, 至少起碼呢個分歧已經影響倒你地2個感情。
如果佢順你意思生多個,到時又冇得後悔, 壓力又大左, 又冇得唔理, 咁對佢都一樣好唔公平的。

首頁
34567...20

尾頁

跳至