1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

求賜教
小朋友已兩歲 還是大便在片片裡 點先可以敎佢用痰盂大便呢

回覆 MayDayBaby 的帖子

Hello MayDayBaby ,小朋友 2-5 歲都係戒片階段,媽媽可以選擇顏色鮮艷、得意便兜兜、有扶手嘅設計令佢更有安全感。留意佢通常咩時間會有便意,先俾佢著住褲同片適應左坐便盆,習慣左後先除褲子坐係便盤去便便,佢會冇咁抗拒架,亦要教佢早D出聲講要去廁所,有時小朋友掛住玩有可能會等到最急先出聲要去廁所,所以媽媽盡量每隔一段時間就主動問佢需唔需要去,當小朋友有進步,就要多D讚賞同鼓勵佢。戒片需要穩定又規律咁進行一段時間,媽媽有冇俾佢著方便除嘅紙尿褲?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆樓主:

我女一樣兩歲,吾肯用痰盂呵 唯有遲下先再試

複式洋房

回覆樓主

我b七個月開始用bb馬桶開大(大人扶住腰或手) 一開始肯定好唔願意 爆喊 我就等佢有便意嘅時候抱佢上馬桶 然後配合[唔唔]聲 試咗幾日搞掂 你可以參考下

男爵府

回覆樓主

如果是女孩子,買本lulu 故事書,得閒講下,講十次八次,其間鼓勵小朋友試下好似故事書個lulu咁,好快成功

或誠品都有D精美圖書主題係學去廁所

大宅

回覆樓主:

謝謝大家

首頁

尾頁

跳至