自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

《戰雲密報》由史提芬史匹堡執導,梅麗史翠普與湯漢斯主演,未上畫已留意,今日終於睇咗。

呢齣電影要帶腦入場,又值新年合家放假,所以如此卡士,都應該唔多人入場睇。

呢齣電影仲要對美國在60-70年代越戰有認識,至會有共鳴,政治冷感嘅觀眾入場睇一定瞓得好冧。

主角們面對公義與權力之間抉擇,非常有張力,如果肯付出腦力,亦唔介意思考,呢齣電影係不錯的選擇。

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 18-2-22 15:35
《戰雲密報》由史提芬史匹堡執導,梅麗史翠普與湯漢斯主演,未上畫已留意,今日終於睇咗。

呢齣電影要帶腦 ...

朋友曾經推介過,我以為一般添
咁要搵日去睇下
多謝推薦

水晶宮

呢齣電影要帶腦 ...
好睇嘅位在哪 ??

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

好睇

伯爵府

回覆樓主:

我都好想睇呢套,但抽唔到時間

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

I9528 發表於 18-2-22 15:39
咁要搵日去睇下
多謝推薦

睇完仲可以揾埋katherine graham本自傳睇吓
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

一早看了,以呢種片來說,已經拍得一點也不悶(同類片spotlight就真有點悶),有高潮張力, 看演技也值回票價。

但不會隨便推介俾看慣港片的朋友,我看好多觀眾影評話悶 。還是子華神合他們口味。

大宅

回覆樓主:

同意要帶腦入場, 仲係清晰既頭腦先得。
一開始已經好緊湊, 自己唔係好熟歷史, 個腦空白左幾秒已經跟唔到講d乜。
但整體黎講係好睇的, 淨係卡士都無得輸

wcpcelia    發表於 18-2-24 20:46

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

之前睇預告已經好想睇,但到而家都未去

大宅

開心吸收勳章

呢套我麻麻地,拍得太平鋪直敘,反而同類型嘅Spotlight就好睇好多,好緊湊,亦都拍得出傳媒工作者尋真相嘅堅持

男爵府

回覆樓主:

要帶腦入場,
我就覺得好悶好悶好悶。。。

琥珀宮

I9528 發表於 18-2-22 15:39
咁要搵日去睇下
多謝推薦

唔算好好睇,冇令人透不過氣果一種緊張感,對政治不冷感,會有所共鳴,唔會悶啫。希望你唔會瞓著,拍攝手法好平實。

琥珀宮

pbpk03845784 發表於 18-2-22 15:42
好睇嘅位在哪 ??

唔一定覺得好睇,因為題材頗嚴肅,有關於政治,非一般商業片,睇得出史提芬係想攞奧斯卡。我自己捉呢齣亮點在於主角的抉擇,其中帶出一個訊息在公義面前,團結戰勝強權。

如果對美國加入越戰來龍去脈唔清楚,係會睇到

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

新年前睇左

琥珀宮

SJ6 發表於 18-2-22 15:47
我都好想睇呢套,但抽唔到時間

遲啲網上應該有得睇。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢齣電影要帶腦 ...
我有留意哩套戲,哩三個都係我鈡意嘅人,不過一直未抽到時間,到有時間,C6又話要睇黑豹,應該冇咁快落畫吧?

琥珀宮

畀面勳章

ninjarabbit 發表於 18-2-22 15:54
睇完仲可以揾埋katherine graham本自傳睇吓

唔該晒
請問有無電子版?

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 18-2-22 17:10
唔算好好睇,冇令人透不過氣果一種緊張感,對政治不冷感,會有所共鳴,唔會悶啫。希望你唔會瞓著,拍攝手 ...

唔該

琥珀宮

emilmama 發表於 18-2-22 15:55
一早看了,以呢種片來說,已經拍得一點也不悶(同類片spotlight就真有點悶),有高潮張力, 看演技也值回票價 ...

史提芬冇煽情,如果身為美國人,應該感受較深,因為係真人真事。當年美國掩蓋越戰節節敗退真相,推班年輕國民上前線,簡直係送死,我記得約翰連儂係美國娛樂圈中反越戰最高調果個。呢段歷史70後起應該唔多人留意勒。

黃子華有佢班鐵粉,《The Post》係香港確要搵懂嘅觀眾至合到拍,起碼唔會瞓著覺先。

伯爵府

SandyKL 發表於 18-2-22 17:19
遲啲網上應該有得睇。

我爸爸睇左話好睇

首頁

尾頁

跳至