自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

有買人壽同儲蓄

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

opl2 發表於 18-2-23 00:57
但我睇d 朋友,一個月供$1300定1500,就算話係癌症都係賠40萬(仲要係末期果種)
一個月供$1300,有咁大事先 ...

純消費型危疾唔駛咁貴呀,我果份保障額usd5萬(hkd39萬),每月都係usd10.5(張圖片就係每年保費表),不過呢d純危疾壞處係年紀越大越加得勁,無儲蓄成份,固定咗個保障額,只保到85歲。
你朋友果種我估應該係依家新興既危疾人壽儲蓄,因為我上年review都買咗份,都係每年供萬幾蚊,但只需供18年(固定保費),就保終身(危疾/人壽保障額+儲蓄價值)。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

fatchu@home 發表於 18-2-23 16:24
問題係你會唔會真係個個月咁儲。。。同埋,當你一個月儲700,一年先係8400,萬一唔好彩做個小手術,起碼都 ...

幾千萬身家.. 但有無人敢100%保證佢終身都有咁多身家?佢既下一代又可否延續落去?香港首富甚至世界富豪佢地都有買保險,原因何在,你可以google search吓

侯爵府

回覆樓主

我個人認為,就算你好多儲蓄,認為小病可以負擔到,不用靠保險,咁可以唔買住院醫療既(因為呢d係實報實銷,年年加價,年紀越大越貴),我上年都cut咗。但大事(危疾/cancer/意外傷殘/人壽),我就覺得點都要買返些少啦,尤其是啱啱用哂d錢俾首期,層樓仲有好多年要供果d。

侯爵府

回覆樓主

其實喺我眼中,只有兩類人係唔駛買:就係住公屋、拎綜緩、食阿公、唔需要有筆錢留俾下一代維持/改善現有生活水平果d人,因為佢地既家庭經濟之柱係政府,佢地期望下一代都係住公屋、食政府。另一類人係"天煞孤星",完全諗唔到受益人可以寫邊個人/慈善機構、有病唔醫寧願快d死咗去既人。

侯爵府

laibebemama 發表於 18-2-23 15:20
本來我同老公都有買, 大仔出世時都買左, 大家都只係買左人壽, 無買醫療, 當時我無做嘢, 老公比晒三個的保費 ...

你意思係話touchwood有大病,你驚住私家條數cover唔到,所以最終都係偏向睇政府?咁你份住院醫療有無每日住院現金?(住院現金係無論你住政府/私家,都係固定咗每日俾幾百蚊你,不過通常保費都會貴d)。
咁你有無買危疾&意外傷殘?呢d大事不是實報實銷,你中咗佢保障範圍內既嘢,就會賠一筆錢俾你(根據你買既保障額),筆錢你想點用都得。

男爵府

opl2 發表於 18-2-23 00:36
我就係成日覺得供出去嘅錢,自己儲左佢,都俾得起依d小事故,因為個個月俾錢去供都唔少野
(真心討論,唔係 ...

十分同意。

大宅

janfion 發表於 18-2-23 19:40
但很多時只是危疾,很多癌症都可以有得醫,人壽要死了才有得賠,針對的個案不一樣。

人壽保額100萬,年供2 ...

供30年。時好多人壽都係咁樣做。因為遲早都要賠,不如早D賠。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

opl2 發表於 18-2-23 00:57
但我睇d 朋友,一個月供$1300定1500,就算話係癌症都係賠40萬(仲要係末期果種)
一個月供$1300,有咁大事先 ...

唔係呀,我供6千多一年(即500多一个月),保額多成倍。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jyjy1684825 發表於 18-2-23 14:01
有一年患上傳染病, 在政府住单人房(要隔離)3星期, 埋单都係幾百蚊.
醫療保,尤其住院唔会買. 我諗最驶錢係 ...

好多人病唔想住政府

大宅

回覆樓主

B我兩公婆未買。等年紀大小小都要考慮
但幫小朋友買左

男爵府

時時 發表於 18-2-23 12:03
多口問一下

如果有買保險,萬一不辛有癌症, 是否保險公司比一筆錢你,你自己去鍾意嘅醫院洗左佢? 如果賠5 ...

買有墊底費既醫療,嗰度上限可以賠到幾百萬

危疾賠嗰畢就純係當自己病緊嗰陣既生活費

大宅

回覆樓主:

老公係退休公務員, 剛60歲 , 考慮緊幫唔幫佢買醫療保險好

翡翠宮

hfl2000 發表於 18-2-24 00:32
幾千萬身家.. 但有無人敢100%保證佢終身都有咁多身家?佢既下一代又可否延續落去?香港首富甚至世界富豪佢 ...

呢d係佢個人選擇,作為朋友冇嘢可以做,只可以同佢分析下但佢唔接受都冇辦法。不過咁,佢話一早已經預留左筆錢,7位數係度,果筆錢係唔用嘅,就係用黎萬一有大病時用。(emoji)

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
45678...10

尾頁

跳至