懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我明白你感受, 本身我都無計劃咁快生BB, 一黎我無調理開身體, 二黎係已經計劃好一結婚後就拼我既事業, 點知就係結婚期間就中左... 我都扎掙過, 我老公都話等我決定, 但我知道其實佢好鍾意小朋友.... 但天意就係咁, 我初初差D以為自己小產... 我以為我會輕鬆返, 點知原來好傷心.... 後尾又無事, 我就覺得, 上天送俾我地既禮物, BB 又咁堅強, 我都要好好咁愛惜佢, 不過我知道每個人處境都唔同, 但既然你男朋友願意負責佢又咁鍾意小朋友, 我覺得可以好好咁愛惜你既禮物, 其實有小朋友一個家庭會更㘣滿~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我都係意外有左,原先都無諗過有小朋友/咁快有,但我都唔細了。最後決定順其自然。
身邊同上網睇都唔少個案係陀陀下無左,或者中途有問題。所以我將決定權交返俾bb~

男爵府

回覆樓主

我係你唔會要 點解佢想 爸媽想 啊邊個支持就要 點解唔係你想 兩個人一齊係兩個人的感情 好多無仔女一樣幸福 未必每個人都鍾意有小朋友 仲有 好多人覺得落仔好衰 大把人生完唔要 唔教 唔理或者掉俾父母 你bf 想係佢唔需要經歷 生bb 好高風險 無事無幹都可以產後憂鬱症 產後出血 難產 你唔想點解要冒險 輕輕鬆鬆幾好 我唔見得一定要小朋友先complete
te quiero mucho mi amo

男爵府

littlefunpig 發表於 18-2-23 10:11
我都係意外有左,原先都無諗過有小朋友/咁快有,但我都唔細了。最後決定順其自然。
身邊同上網睇都唔少個案 ...

我都係 我正常進食 佢自己睇個天

男爵府

回覆樓主

你自己生活你自己過 咩年代 仲講咩落仔有報應 未成形只係精子卵子 生出黎係咪你養? 男女朋友唔帶好正常 以後係咪有良好教育成長環境先係最重要 無人可以企係道德高地批判別人 報應? 你生出去 個仔砍死你果d 又係善報?荒謬 識得生唔識得教點解要生 選擇自己喜歡的事

複式洋房

其實又唔需要太激動, 每個人都會有自己唔同既想法, 有人覺得有小朋友先圓滿, 有人覺得養狗仔貓仔當仔女已經好圓滿, 可以表達下自己想法無問題, 生小朋友唔係一個人既事係2個人, 呢到每個都係媽媽陀仔有幾辛苦我諗媽媽們都明白, 我只覺得男方會負責, 而佢又願意承擔佢能力範圍內做到既野, 都未嘗唔係一件好事, 但如果你用住你本身唔想要或者好偏激既心黎要佢, 無論呢個BB本身存唔存在, 都唔會有幸福同快樂, 陀B 食療係好重要, 但我更覺得心態更勝一切, 其實最後都係睇自己, 我自問年紀唔細, 如果呢一刻唔要, 將來再生唔知仲有無機會, 生仔落仔決定同樣重大, 都係好好同屋企人傾下更好~

大宅

What_ever_be 發表於 18-2-23 08:36
回覆 yung1993 的帖子

我男朋友依排見我壓力爆煲,佢話如果我未準備好,咪等下次!佢唔想我為左身邊既人開 ...

你個心已經有答案了

子爵府

其實係Baby Kingdom睇得耐,你會知道BB真係上天賜俾你的禮物,你係"想生BB"嗰版會知道有好多人想要恨要都未必可以有。佢哋會用好多方法,希望上天俾呢個機會佢,好似我自己咁,我都經歷過小產,IVF,到成功懷孕,中途子宮頸短,好擔心會流產早產,過程唔容易,所以係得來不易。

我諗每個人經歷新事物都會有壓力,唔適應,但我相信係可以調節到。無論你決定如何,最緊要係無悔。但如果我係你,我會選擇帶佢嚟呢個世界。

別墅

我覺得冇人可以幫你決定,呢件事會影響你一生、你男朋友一生、BB一生(如果佢有幸出世既話)。
陀嘅過程好辛苦,有好多意想不到嘅事會發生,一個月去一次產檢,呢D一定要媽媽你自己心甘情願咁去做,仲未計BB出左世之後你點養育佢。有時睇報紙D虐待兒童案,都會覺得唔愛小朋友當初就唔好生佢出黎,所以呢個決定太大,要你地2個商量清楚。
至於準備好未呢樣野,我諗呢度大部份媽媽,可能除左備孕幾年或者有不育問題,大家知道有左o個刻個腦都係一片空白。例如我自己,我係有計劃結左婚第二年先開始試,點知第二個月就有左,o個刻心入面o個句係「唔係呀嘛....」,代表我要放棄而家擁有嘅生活、私人時間、要請工人、要花好多錢,當晚訓覺只希望張試紙出錯,HAHA。

到左第4W左右見紅入急症,o係的士上我不停震,我只希望BB唔好離開我,原來到左可能會失去時先知佢有幾重要。

知唔知點解人類懷孕要有10個月?就係畀你充分掌握同準備未來嘅日子,10個月,可以由零知識變成專家,到BB出世再轉化成實戰。同之前一位JM講一樣,未生之前我都唔鍾意小朋友,但而家好慶幸我生左阿仔,佢帶畀我地2個家族嘅歡樂真係無價。

而家我陀緊第二個喇,有D朋友啱啱先生第一個,佢地都話好羨慕我大仔已經快3歲,但其實佢地都玩多我地3年啦。所以人人選擇唔同,路都唔同,希望你地好好諗清楚,生個健康嘅小朋友真係一個天賜嘅祝福。

別墅

What_ever_be 發表於 18-2-22 23:47
Sorry有d長,但我真係好矛盾!本身自己有子宮問題,做過兩次子宮頸手術。醫生曾經講過如果之後要生BB嘅話有 ...

我都覺得應該帶佢來依個世界,我自己都備孕幾年,做IVF前中間經歷左一次腹腔鏡,一次宮腔鏡,好幸運最後我係一次IVF成功,因為成功唔係必然的。既然係天(emoji)嘅禮物應該珍惜,唔係人人都有呢個機會,有D人好想要奈何困難重重,按你所講你男朋友都肯承擔責任,你都勇敢D豁出去,母性嘅能力唔可以低估,我相信只要你俾機會自己,所以問題都可以解決到,到佢出世時你一定唔會後悔的,加油呀媽媽(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

成件事真係好整定,但你地long d 點樣照顧小朋友真係得你兩個先知,但責任層面黎講,你地唔做安全措施而中左但因為自由想唔要,太不負責任吧.... 咁以後中左又.......

子爵府

回覆樓主

我都係從來冇打算有bb同十分唔鐘意小朋友,一早就下定決心唔生。不過又係一次意外中左,令我十分苦惱,最後我地選擇要,因為住屋經濟感情穩定,實在冇唔要既理由⋯依家bb接近20週,我地每日都好幸福開心,關係和諧左,我地都接受左同開始期待。確實bb係你度個感覺完全唔同,我依家信了。

民房

Nil

大宅

回覆樓主

天賜的禮物,本身已經難有BB,希望你會接受天賜的小寶寶

大宅

What_ever_be 發表於 18-2-22 07:47
Sorry有d長,但我真係好矛盾!本身自己有子宮問題,做過兩次子宮頸手術。醫生曾經講過如果之後要生BB嘅話有 ...

但你之前話男友係想有小朋友,點解後來問佢又話可以接受冇呢?

別墅

回覆樓主

我12月驗孕既時候中左 我都有曾經考慮過要定吾要 同老公商量過 老公好簡單講左一句 煮到埋黎咪食囉 但佢講尼句說話既時候 見到佢係由心底咁笑出黎 好開心!的確頭個13w真係好難捱 食又食吾落 訓又訓得養 成個人好似老了十年咁但我好記得7w我第一次聽到bb強而有力既心跳真係忍吾住喊左 尼樣係做左媽媽先最體會到既感覺 每次都會好期待下一次產檢見到bb 當你感覺到佢係你肚裡面成長既感覺真係好奇妙
我都係無預備底下bb就報到
當初都有好多擔心 但怡家覺得順期自然

民房

文章已刪

別墅

bobocheung65 發表於 18-2-23 10:59
你自己生活你自己過 咩年代 仲講咩落仔有報應 未成形只係精子卵子 生出黎係咪你養? 男女朋友唔帶好正常 以 ...

男女朋友唔戴condom好正常?
有咗就落好正常?
你d思想真係不得了

無人話樓主一定要生出黎
大家都係嘗試俾另一個角度佢諗件事
始終係佢個人決定

但真係唔敢認同你所講的 男女朋友唔戴好正常(emoji) 唔知係咩教育導致依種思想

只想講唔戴有風險 做得出就預咗有依個可能性發生

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我之前有d個都係未ready架,但係我選擇要,如果系因為自己仲未ready好就決定唔要個bb,我覺得好殘忍

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

這是天賜的禮物

好多人想要都冇

願你好好珍惜,唔好將來後悔

首頁

尾頁

跳至