自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

gigi19810326 發表於 18-2-24 23:18
我真係想叫個班人影張糧單出黎睇下 吹得就吹
打劫都冇咁多
(我中意你個個 ...

cocaine purchase
b仔夠買白建時道
到時到我開帖

水晶宮

公司以前好景時有即沖咖啡奶茶柯華田,pantry 仲放啲貴價餅,後來發現貴價餅呢頭買果頭連盒都無埋,呢幾年愈來愈縮連水機紙杯都唔提供,廁紙衰過公廁果啲!

我只睇到好多公司由細眉細眼中縮皮,食開果間茶餐廳而家連水都唔提供

翡翠宮

上校車 發表於 18-2-24 23:47
公司以前好景時有即沖咖啡奶茶柯華田,pantry 仲放啲貴價餅,後來發現貴價餅呢頭買果頭連盒都無埋,呢幾年 ...

其實好多行業都差
我身邊好既係位裝修師傅,佢做好多劏, thats why.

子爵府

rickswim 發表於 18-2-24 20:54
我公司直接裁員幾百人,但重有錢攪春茗,你揀邊樣

幾百人咁多人

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

上校車 發表於 18-2-24 23:03
老老實實,有JM 話家庭月入80 萬, 真心好想知做咩工種,做個好出名好多客既com sec 都係月入30-40 萬,俾 ...

係?
收入咁誇張!
咁仲上BK

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mini1204 發表於 18-2-24 23:09
之前好似有一位出B仔差不多夠買層細樓既首期
我連去死都無力你送我一程啦:pit ...

呢個真係誇張

水晶宮

stagea 發表於 18-2-25 09:13
係?
收入咁誇張!
咁仲上BK
都話BK 人傑地靈架啦,有post 過文員60K monthly, 又有話80 後閒閒地100Kmonthly,又要唱返我首本名曲,坎坷人生

琥珀宮

上校車 發表於 18-2-25 09:23
都話BK 人傑地靈架啦,有post 過文員60K monthly, 又有話80 後閒閒地100Kmonthly,又要唱返我首本名曲,坎 ...

無咩可能呀⋯⋯文員喎!? 60K?
真係好離地!就算大學生出來都係13-15K左右起薪點,仲要唔係文員位

咁我都係低層人仕

水晶宮

stagea 發表於 18-2-25 09:30
無咩可能呀⋯⋯文員喎!? 60K?
真係好離地!就算大學生出來都係13-15K左右起薪點,仲要唔係文員位:laugh ...
我識個朋友個仔而家在HKU 讀工程,佢話一畢業就有3-4 萬,好快買到樓,又話個女遲2 年一畢業就有銀行請起碼20K,我以前唔信架,而家BK 咁多呢啲例子,無野無可能

公爵府

bbpompom 發表於 18-2-23 14:42
我大肚公司話比左產假我, 所以無花紅, 無人工加

咁我老闆都ok, 有13個月糧同bonus, 係今個月加人工冇我份,因就放產假,但老闆話放完先加番俾我

男爵府

回覆樓主

原來我公司都不錯,無雙糧,我做了11個月,出了個半月B,有水機同茶啡

琥珀宮

上校車 發表於 18-2-25 09:46
我識個朋友個仔而家在HKU 讀工程,佢話一畢業就有3-4 萬,好快買到樓,又話個女遲2 年一畢業就有銀行請起碼 ...
唔...有親人中大畢業兩年, 只係做HR主任級都係15K左右, 無DP無B係百無, 仲要係大公司, 另一個係加拿大某名牌大學回來, 都做左幾年野, 轉左兩份工, 到現在都無20K, 可能真係有某部份人會咁好揾

男爵府

上校車 發表於 18-2-24 23:03
老老實實,有JM 話家庭月入80 萬, 真心好想知做咩工種,做個好出名好多客既com sec 都係月入30-40 萬,俾 ...

吹乍麻

男爵府

我識個朋友個仔而家在HKU 讀工程,佢話一畢業就有3-4 萬,好快買到樓,又話個女遲2 年一畢業就有銀行請起碼 ...

銀行萬3,萬4起薪之麻,入投行做analyst就有3萬幾4萬幾起薪,2萬幾係咩職位?
工程就唔知起薪,但佢地通常合約性質,我識人6年經驗真係去到5萬人工。

男爵府

stagea 發表於 18-2-25 10:04
唔...有親人中大畢業兩年, 只係做HR主任級都係15K左右, 無DP無B係百無, 仲要係大公司, 另一個係加拿大某名 ...

exactly, 普通銀行持住福利好,個名唔差,根本係比巿價低去請人。通常同big4 起薪差不多。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢個真係唔奇,月入80萬就誇d!名醫都唔得啦

水晶宮

九暈畏 發表於 18-2-25 10:18
銀行萬3,萬4起薪之麻,入投行做analyst就有3萬幾4萬幾起薪,2萬幾係咩職位?
工程就唔知起薪,但佢地通常 ...
工程好多牌要考,考到有幾萬真唔奇,但講到一出來就有3-4 萬,我有保留

公爵府

好媽媽勳章

babe2010 發表於 18-2-23 08:23
唔肯定,我之前間公司好孤寒都有水機,聽同事係咁講

係真係有,多過30人就要提供飲用水

水晶宮

stagea 發表於 18-2-25 10:04
唔...有親人中大畢業兩年, 只係做HR主任級都係15K左右, 無DP無B係百無, 仲要係大公司, 另一個係加拿大某名 ...
My friend 響四大會計師行做clerk 到而家都係得15K,愈大行愈孤寒

男爵府

上校車 發表於 18-2-25 10:22
工程好多牌要考,考到有幾萬真唔奇,但講到一出來就有3-4 萬,我有保留

咁又係,要考牌

首頁

尾頁

跳至