自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

九暈畏 發表於 18-2-25 10:21
exactly, 普通銀行持住福利好,個名唔差,根本係比巿價低去請人。通常同big4 起薪差不多。
...
而家出面市道根本唔係好!
價錢真係偏低...就算大學生出來, 唔係專科都係得萬幾蚊起薪點, 某大機構開工利是係公司HK$50既COUPON, 親人第一年講我知, 我都吓左一聲, 你話幾CHEAP

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

上校車 發表於 18-2-25 10:24
My friend 響四大會計師行做clerk 到而家都係得15K,愈大行愈孤寒
呢句真! 好多大公司都係出手好低

水晶宮

stagea 發表於 18-2-25 10:28
而家出面市道根本唔係好!
價錢真係偏低...就算大學生出來, 唔係專科都係得萬幾蚊起薪點, 某大機構開工利是 ...
成日話市道暢旺好多人捨得使錢,比例又唔講齋吹成份好高

琥珀宮

上校車 發表於 18-2-25 11:30
成日話市道暢旺好多人捨得使錢,比例又唔講齋吹成份好高
都係吹水多, 市道真係馬馬, 好多廠佬都係夠做就算, 有少少利潤就KEEP住盤生意, 唔想炒成班伙記, 唔望多生意, HK唔係真係好景!

今年我只聽過某大金融機構, 中環大行, 後勤出B都成十個月

侯爵府

上校車 發表於 18-2-25 09:23
都話BK 人傑地靈架啦,有post 過文員60K monthly, 又有話80 後閒閒地100Kmonthly,又要唱返我首本名曲,坎 ...

網絡生存之道
認真便輸了

見有人吹到神級一般
但連基本野都up唔出

市道真係有眼睇
成個香港
得個樓同股乾升
香港人得個恨字

stagea    發表於 18-2-25 11:58

水晶宮

ipipipip 發表於 18-2-25 11:55
網絡生存之道
認真便輸了
個個都知道是乾升但無人肯面對,齋吹市道轉好

翡翠宮

上校車 發表於 18-2-25 12:15
個個都知道是乾升但無人肯面對,齋吹市道轉好

最幓好多聰明笨伯當真
無 double pay 呀?辭職啦,2日我揾到工
無B仔呀?辭職啦,一街都係 vacancies
返5日半?!辭職啦,而家邊有文明人返5日半架?
文員得一萬?辭職啦,奴隸咩?!

點解同現實生活發生既事,差咁遠 到底Bk班人係乜野時空乜野國度生活緊

水晶宮

mini1204 發表於 18-2-25 12:30
最幓好多聰明笨伯當真
無 double pay 呀?辭職啦,2日我揾到工
無B仔呀?辭職啦,一街都係 vacancies
地靈人傑的BK , 睇到個個都好景之餘,真心要想下自己坎坷之路點形成!我相信有公司好搵錢,比例真心唔多,朋友響大公司做FC 都係70K 一個月,另識一細物流公司仔的FC 35K 咋

翡翠宮

回覆樓主:

我信市道真麻麻。keep到而吾cut伙計巳好好!

珍珠宮

joycewsm 發表於 18-2-23 09:33
我間大公司團年飯要同事夾錢,仲要出埋禮物for 抽獎
春茗要同事自己買位去
Pantary 從來都無杯面、餅乾、咖 ...

要比錢 我唔去

男爵府

回覆樓主

Same here.

但cut這些好過cut人,我老闆很好,可以的話,不cut人

男爵府

19841984 發表於 18-2-23 01:04
老友親身經歷

取消左團年飯、春茗及抽獎、免費杯面及餅乾、咖啡及茶、盒裝紙巾

想當年公司讚助煙花,但就cut左db,令員工好反感

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

19841984 發表於 18-2-23 01:04
老友親身經歷

取消左團年飯、春茗及抽獎、免費杯面及餅乾、咖啡及茶、盒裝紙巾

其實取消既野,我又覺得無所謂。係冇紙巾就慘啲。最緊要唔好減人工同cut 雙糧。
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至