親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一家四口第一次自遊行暑假十日九夜大阪自駕遊到名古屋 (帶9及15歲兒子)

大阪自駕遊到名古屋然後由名古屋返回大阪還車
諗吾掂第三晚開始應該係邊區住好D?
同埋點樣行個行程會順D?
去大阪動物園好定名古屋好?
長島樂園係咪要2日1夜先夠玩?住邊好呢?
名古屋回程返大阪!請多多指教!萬分感激^_^

Day-1
(Aug 4 Sat)
7:00PM 到達大阪 + 酒店 + 附近行街 + 食晚飯 Hotel Oriental Express Osaka Shinsaibashi)

Day-2
(Aug 5 Sun)
大阪科學館
天王寺動物園
Hotel Oriental Express Osaka Shinsaibashi)

Day 3
(Aug 6 Mon)
環球片場
大阪府大阪市櫻島二丁目1番33號 554-0031
+81 6-6465-3000
Hotel Oriental Express Osaka Shinsaibashi)
Day 4-8
(Aug 7- Aug 11)
上午10:00AM取車出發 去名古屋TO BE CONFIRM
鈴鹿賽車場
伊賀流忍者博物館
(考慮去吾去中)
東山動物園Higashiyama Zoo & Botanical Garden

愛知縣名古屋市3-70 Higashiyama Motomachi, Chikusa-ku 464-0804
+81 52-782-2111
豐田產業技術紀念館Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology
愛知縣名古屋市4-1-35 Noritakeshinmachi, Nishi-ku 451-0051
+81 52-551-6115
大須商店街Osu Shopping Street
愛知縣名古屋市Osu Naka-ku 460-0011
Rinia鐵道館SCMAGLEV and Railway Park
愛知縣名古屋市3-2-2, Kinjofuto, Minato-ku 455-0848
+81 50-3772-3910
ShoppingMitsui Outlet Park 爵士之夢長島
三重縣桑名市長島
面包超人
(考慮去吾去中)
三重縣桑名市長島
長島SPALAND樂園
三重縣桑名市長島 (2D 1N) 回程返大阪
烏羽水族館 (三重縣烏羽市)
Day 9-10
(Aug 11-13)
下午6:00回程返大阪 Hotel Oriental Express Osaka Shinsaibashi)

Shopping心齋橋、難波、電電城
SHOPPING(幾個地方位置好近, 即是太子旺角油麻地 )

大阪府立大型兒童館 Big Bang 〒590-0115大阪府堺市南区茶山台1丁9番1号 
TEL:072-294-0999
http://bigbang-osaka.or.jp/index.html
梅田Joypolis遊戲中心Joypolis
大阪府大阪市北區角田町5-15Sumida-cho 5-15 530-0000
+81 6-6366-3647
枚方公園Hirakata Park
大阪府枚方市1-1 Hirakatakoencho 573-0054
+81 72-844-3475
ShoppingRINKU PREMIUM OUTLET 回程零晨機返香港

男爵府

第三晚你試番同一間都OK

跟住名古屋你排一排序就易睇住邊

男爵府

Super_HoHo 發表於 18-2-23 10:53
一家四口第一次自遊行暑假十日九夜大阪自駕遊到名古屋 (帶9及15歲兒子)

大阪自駕遊到名古屋然後由名古屋 ...

我都係自駕大阪入大阪出
我同你的路線有些分別
我會在名古屋住4晚
訂左名古屋新幹線Richmond

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

全程自駕? 幾點落機?比我會先攞車順住咁玩名古屋先, 再返大阪還車市內慢慢玩

動物園去一個咪得囉,你時間緊迫。。。

你行程day 1-3住埋同一間酒店就得
day 4 直接去名古屋玩
day 5 名古屋
day 6 長島, 照計1日乜都玩完
day7 鈴鹿, 伊賀
day 8 返大阪

複式洋房

appl428,
請問點排序會順路去玩D?謝謝!

wyh:)
我都係5日4夜係名古屋玩,但係你只係訂一間酒店,會吾會吾方便去其他景點?

TMC3012,
動物園我都係諗住去一個,吾知邊個值得推介去呢?
我只係諗緊去名古屋嗰幾日酒店BOOK邊間好?
吾知係咪一定要轉酒店呢? (因為去到名古屋主力自駕遊,我諗住可以住D吾洗咁近JR都可以,請問有冇好介紹?
謝謝!

wcpcelia    發表於 18-2-24 19:38

大宅

回覆 Super_HoHo 的帖子

樓主傍晚6點先起程返大阪? 3個小時有多的行程, 又入夜, 沿路高速公路好黑.....要考慮清楚

男爵府

Super_HoHo 發表於 18-2-23 15:06
appl428,
請問點排序會順路去玩D?謝謝!

入名古屋前我已經去福井、金澤、高山...晚晚轉酒店。名古屋市中心,每日駕車來回景點,都好方便,去legoland,Suzuki circuit, 長島都係1小時內車程,咁唔駛特登搬酒店。

複式洋房

plan下去白川郷, 食飛驒牛, 同埋去兼六園

複式洋房

回覆 楱子威化餅 的帖子

我吾食牛,咁如果去白川郷有什麼好景點?

複式洋房

回覆 wyh:) 的帖子

咁我去D景點即係吾洗轉酒店都OK嗎?

我現在考慮這兩間酒店?請比意見!謝謝!

- 名古屋王子大飯店天空塔 (Nagoya Prince Hotel Sky Tower)
- Trusty飯店 - 名古屋白川 (Hotel Trusty Nagoya Shirakawa)

這兩間酒店都好近架!

複式洋房

回覆 Super_HoHo 的帖子

白川鄉係世界文化遺產,如有時間可去下

http://www.welcome2japan.hk/location/regional/gifu/sirakawagou.html

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Super_HoHo 發表於 18-2-23 10:53

大阪自駕遊到名古屋然後由名古屋 ...
自駕由大阪去名古屋要三個幾四個鐘(未計司機中間要休息),駕車既辛苦,坐既都辛苦,
如果坐鐵就個幾鐘攪掂,
去到名古屋先租車會比較輕鬆D

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Super_HoHo 發表於 18-2-28 14:32

其實你想去既景點都好集中,唔需要花時間轉酒店啦。

可以用 google map 規劃行程工具睇下景點之間既自駕時間,教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

複式洋房

回覆 楱子威化餅 的帖子

楱子威化餅 ,
都好喎,又幾靚

shinku,
好,等我睇睇點整先!THANKS!

男爵府

Super_HoHo 發表於 18-2-28 14:32

我都係第一次去名古屋,酒店主要搵名古屋站前或者榮
需然自駕,但我會早上到下午去景點,黃昏回酒店附近搵食同shopping ,咁旺區會方便d

侯爵府

畀面勳章

記得去伊勢

複式洋房

回覆 潘高壽 的帖子

請問伊勢有什麼好景點介紹?

如果以下這兩間酒店位置那一個方便SHOPPING及揾食!謝謝幫忙 ^^

- 名古屋王子大飯店天空塔 (Nagoya Prince Hotel Sky Tower)

4-60-12 Hiraikecho, Nakamura-ku 名古屋 日本 453-6131

- Trusty飯店 - 名古屋白川 (Hotel Trusty Nagoya Shirakawa)

2-7-13 Sakae, Naka-ku 名古屋 日本 460-8490

男爵府

潘高壽 發表於 18-2-28 23:10
記得去伊勢

我都會去伊勢,海鮮好吸引

公爵府

shinku 發表於 18-2-28 15:03
自駕由大阪去名古屋要三個幾四個鐘(未計司機中間要休息),駕車既辛苦,坐既都辛苦,
如果坐鐵就個幾鐘攪 ...

真心請問,大阪去名古屋 (如果坐鐵就個幾鐘攪掂)可否介紹下是指 JR 嗎?謝謝我正想安排中間 3-4 天去玩,先謝謝

首頁

尾頁

跳至