自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

溫太 發表於 18-2-23 20:52
但全級得2個班,小班教學,即全級50人左右

問題就係呢到,基本人數小。即係首先你仔名次都會有上有落,同埋, band 1 位個 上落都會有,郁幾名唔係咩難事,咁就大獲。
總有離別的時候

公爵府

溫太 發表於 18-2-23 20:12
來緊要搬屋,啊仔現在一間所謂寶校讀二年班,剛過去的學期考全級第二!現在煩緊俾佢繼續留在這間學校,保持 ...

若寶校第二名,keep到一定屬band one。

若想現在試轉band one 小學也無不可。
但要keep到全級30名內較為保險。

若真的讀不來,到時再轉差d的學校也可。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-2-23 20:44
睇教育王國案例,無咁顛!級5內派b2啫,級一仲係b1

我就係喺ek見到,某43網金多寶小學(中學派九龍城),有一年最好果個派2a女校

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sfuhsg 發表於 18-2-23 21:21
我就係喺ek見到,某43網金多寶小學(中學派九龍城),有一年最好果個派2a女校
...

咁你見呢個case爆d!

伯爵府

回覆樓主

寶校可能平均分8x已經第二,band 1可能平均分要98.5才會第二、三、四、五,而且插班未必插到,咪考左先囉!收左至有得諗

子爵府

回覆樓主:

若路程咁遠咁無得唔轉,撘車來回三小時,升上去唔夠時間做功課的,個人會好攰
或者帶佢佢參觀吓新家附近啲學校,考多幾間,睇吓邊間啱佢

珍珠宮

來緊要搬屋,啊仔現在一間所謂寶校讀二年班,剛過去的學期考全級第二!現在煩緊俾佢繼續留在這間學校,保持 ...

我覺得你可以考心儀學校插班先,如果收你仔即系水準可以達到該校要求多d,甘可以放心去讀,如果系沙田網可考慮轉,好多小學都有30/40巴仙band1,就算系band2都有好些不錯,四班有二,三班英文班,近定都系一個好重要因素

侯爵府

anyuser18 發表於 18-2-23 21:47
若路程咁遠咁無得唔轉,撘車來回三小時,升上去唔夠時間做功課的,個人會好攰
或者帶佢佢參觀吓新家附近啲 ...

咁遠車程,一定轉
如果仲有1年2年就話捱埋去,但依家先小二,有排捱

侯爵府

趁個仔成績唔錯, 叫校長寫推薦信. 当然讀間勁D嘅學校啦.唔好睇少自己個仔,佢可能係遇強越強果種細路.

大宅

育兒性格勳章

jyjy1684825 發表於 18-2-23 22:01
趁個仔成績唔錯, 叫校長寫推薦信. 当然讀間勁D嘅學校啦.唔好睇少自己個仔,佢可能係遇強越強果種細路.
...

呢位jm多謝您鼓勵!校長都答應寫推薦信,同埋啊仔真係會係遇強愈強的性格!我頭先問佢,佢都話挑戰下自己!!!!

大宅

育兒性格勳章

Myluckybaby 發表於 18-2-23 20:52
要成個半鐘返學,一線學校都要考慮下,何況寶校,級一都不會留戀。試下考其他學校吧,近家還是重要的。
...

謝謝您的建議!為咗學習搞到個細路咁辛苦又真係好慘

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

插班有offer先諗: 因為寳校第2名, 可能份卷淺過人, 加上同學之間又冇咁叻。

如果插到一線小學, 咁就証明小朋友係有實力, 就算中游, keep到band 1生, 考中學都有so,因為一般中學對一線小學會另眼相看。最最最重要係中學自行階段收生睇全港次第排名, 可能寶校全級考第一嗰位學生, 排名係後過一線小學嗰位band 1b生。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

育兒性格勳章

gracelam 發表於 18-2-23 22:28
插班有offer先諗: 因為寳校第2名, 可能份卷淺過人, 加上同學之間又冇咁叻。

如果插到一線小學, 咁就証明小 ...

明白,謝謝您的建議

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

初小生返學要個半鐘太浪費時間,比我唔駛諗一定轉。而且一線小學就算中游差極都有譜,長遠對升中有利,况且小朋友才小二大把變數,誰敢說孩子插一線學校一定在中游,說不定越讀越起勁,唔試又怎會知。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔計寶唔寶校,呢個距離都一定轉,一線又好二線又好,就算寶轉寶都轉啦
一程個幾鐘,來回3個鐘,今時今日嘅學生每日浪費3個鐘係返放學路程,實在太奢侈。

寶石宮

2023年兔年勳章

溫太 發表於 18-2-23 22:21
呢位jm多謝您鼓勵!校長都答應寫推薦信,同埋啊仔真係會係遇強愈強的性格!我頭先問佢,佢都話挑戰下自己 ...

祝一切順利

公爵府

親子王國15週年勳章

溫太 發表於 18-2-23 20:52
但全級得2個班,小班教學,即全級50人左右

咁呀仔如果keep到呢個成績,響邊間都一樣派到band 1中學,咁要睇佢讀得開唔開心同搬家後車程,太遠就轉啦

子爵府

回覆樓主:

要近,小朋友遠很辛苦

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

轉,車程太長,小朋友早出晚歸,仲慘過返工。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ash_yehyeh 發表於 18-2-23 20:40
點解一定要搬去新界學校呢

多數都係掉轉,想係市區讀喎

当然有她的原因……

首頁

尾頁

跳至