自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

靚靚C9 發表於 18-2-24 09:46
紋身個D好多江湖中人,有咩差遲驚有錢冇命洗

你係咪睇得戲太多(emoji)

水晶宮

good_pig 發表於 18-2-24 11:11
2-3萬點有資格住公屋呀,睇下在職人士工資中位數先啦

ps 唔好講話香港好多人出現金嘅工呀

有呀
依家公屋好似4、5萬一家(5個人)都ok

(好似係咁上下)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 18-2-24 11:15
讀多書?大学畢業?
我office大把呢D!
30, 40歲,未夠20k。

或者呢個已經係佢地最好嘅出路呢?who knows

水晶宮

Fishqqma 發表於 18-2-24 11:15
讀多書?大学畢業?
我office大把呢D!
30, 40歲,未夠20k。

咩大學先.....
就係因為咁社會先多怨氣
普普通通上到大學謀生能力不及有一技之長

大宅

咁其實而家大家想d細路點樣吖?之前大把細路為讀書壓力為人生出路而自殺,大把jm衝出嚟話唔好俾太大壓力俾d細路,條條大路通羅馬!而家又話喺香港唔係行行出狀元,呢d龍門應該點搬好?

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 18-2-24 10:46
有$ 梗係口響,我識人揾份工剛剛自己夠食,屋企幾層樓收租,講到有份工已經好生性
...

係呀! 所以有父幹係減低向上游的動力,偏偏宜家好多父母都願意。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 18-2-24 11:21
有呀
依家公屋好似4、5萬一家(5個人)都ok

咁計埋冇收入嘅細路,咁人均就冇2-3萬啦

寶石宮

ChloeMa 發表於 18-2-24 11:33
係呀! 所以有父幹係減低向上游的動力,偏偏宜家好多父母都願意。

因為點向上游都難游到幾舊樓full pay收租

寶石宮

luckybaby2011 發表於 18-2-24 11:30
咩大學先.....
就係因為咁社會先多怨氣

但讀唔成書唔代表有一技之長囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

luckybaby2011 發表於 18-2-24 11:30
咩大學先.....
就係因為咁社會先多怨氣

外国有,hk也有。
商科。

子爵府

stagea 發表於 18-2-24 10:29
所言甚是!所以話狀元唔係要睇揾幾錢先叫狀元

50K UP 我覺得就算係狀元/top tier.......

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

HL7646 發表於 18-2-24 11:46
50K UP 我覺得就算係狀元/top tier.......
揾到呢個銀碼...就係?
同我有距離添

男爵府

HL7646 發表於 18-2-24 00:20
大家覺唔覺得, 在香港地返工, 真係唔係行行出狀元........例如做緊夕陽行業的, 好大機會其實都未必可以做得 ...

真係可行行出狀元,但專業人士出色的人較多,一般資質的也可夠用夠買樓,一直做到退休,相比起髮型師、地盤較安穩。 活了幾十年,比我選擇寧要父幹多過高職高薪,始終在香港太忙太大壓力,我只想悠閒地生活,自己人生做不到也想成就仔女。

珍珠宮

回覆樓主:

人生講際遇多過識字,只要條命好,遇到貴人,順風順水並不難

寶石宮

irischowys 發表於 18-2-24 11:52
真係可行行出狀元,但專業人士出色的人較多,一般資質的也可夠用夠買樓,一直做到退休,相比起髮型師、地 ...

父幹邊有得強求嘅呢

男爵府

回覆樓主

咁係因為佢唔係狀員唧,如果有心有力有智慧我信真係行行出狀員架
無聊閒在家

瑪瑙宮

我公司 D 人叫勤勤力力搵到食, 邊度有咁多狀元.

寶石宮

Nancy20090615 發表於 18-2-24 11:58
我公司 D 人叫勤勤力力搵到食, 邊度有咁多狀元.

其實搵到食咪OK. 大把人平凡簡單又一世啦~

子爵府

good_pig 發表於 18-2-24 10:43
而家新入行就未必啦,做生意同打工又分開睇

早排有篇報道分享過, 話說一個做開2nd tier auditing , 考埋牌的CPA 男仔, 做開會計, 之後轉行做街市, 賣牛肉, 名副其實的牛肉佬 (繼承父業), 佢話親手做, 一個星期做足6日, 計埋人工, 月賺30-40K 左右 (純利)

BTW, 我鄰居在旺角街市開叉繞檔, 以前打工的, 沙士果陣頂左間舖黎做, 全盛時期有3間分店, 但因為租金問題, 而家得返1 間...., 日日早上5點開工, 夜晚10點收工返家訓, 如果他唔係走去包2奶, 其實生活可以好好。他育有1子1女, 老婆唔使做, 仔大女大, 雖然2個都係讀唔成書, 但至少唔會餓死, 又供到2層樓 (雖然只係500萬-600萬的上車盤), 養到2頭家, 唔講佢風流, 其實他好本事........

但聽佢講, 打工的, 而家返足6日, 做學徒都有600一日, 如果做到師傅, 900-1000 一日都走唔甩, 但講出黎唔好聽LOL, 叉燒佬/豬肉佬....., 如果真係要去名校interview , 可能D interviewers 會狗眼看人低。正如有D 人做地盤佬都有好多物業一樣.........有D 直情係private bank 客戶.........但唔講出黎, 真係無人知咁好搵...........

首頁
34567...11

尾頁

跳至