自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HL7646 發表於 18-2-24 12:04
早排有篇報道分享過, 話說一個做開2nd tier auditing , 考埋牌的CPA 男仔, 做開會計, 之後轉行做街市, 賣 ...

豬肉佬要體力....做燒味都要學埋點整架...

呢D都講天份的..

又...燒味師傅幾錢人工, 我見大家樂果D 普通人工咋

廚師燒味廚師

• CompanyWelliMax Catering - View more jobs
  • LocationKwun Tong,Tseung Kwan O
  • Job TypePermanent
Description[p=24, null, left]工作地點 : 觀塘/將軍澳[醫院飯堂] 月薪可達 $18000;時薪可達 $55 樓面:6757 5972 (吳先生) 廚務:6023 6517 (任先生) 招聘熱線: 2101 1872 / 9255 5700 申請人提供之全部資料絕對保密及只作招聘之用。

子爵府

irischowys 發表於 18-2-24 11:52
真係可行行出狀元,但專業人士出色的人較多,一般資質的也可夠用夠買樓,一直做到退休,相比起髮型師、地 ...

俾我都覺得係, 我寧願要父幹, 有好多物業, 打風流工都好過做專業人士咁大壓力........

我識有個文員仔, 98年會考衰左, 唔夠14分, 出黎做野, (無再進修) 文員, 送貨, 倉, 侍應都做過, 做左17年野, 頭幾年無份工做得長+失過業, 而家人工先至係17K, 不過呢條友夠膽搏 + 有少少父幹, 當年2005年果陣訓身+問父親借埋成副身家走去買左駿發2房單位租俾人住(要供款) + 一個深圳單位(近皇崗口岸) FP 買, 層深圳樓升左10倍。今時今日他差唔多40歲, 仲係同父母住, 未出黎住, 好慳家, 無女朋友。

他返工又唔係好搏果D 人黎, 返工成日掛住炒股, 唔搏, 但又無俾公司炒, 他炒股又勁, 10年筆資金升左400%.......

經常揚言, 話如果公司炒佢/lay off (做緊夕陽行業), 佢就賣左層深圳樓, 退休唔做野, 靠層樓收租, 在屋企做全職打機KOL 宅男就算數.............而家佢身家應該有差唔多8位數字, 玩股/期貨好掂.....

所以真係靠打工, 好難發圍..............

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-2-24 01:20
一早覺

我都想知可以點出狀員,做呀媽嘅梗唔想子女做勞動工作

上一代父母都咁諗,我成日叫老爺教我老公做木匠,等我老公可以學一門手藝,幫人做裝修即場造傢俬都可以賺下錢。

點知我老爺死都唔肯教囉

子爵府

stagea 發表於 18-2-24 11:49
揾到呢個銀碼...就係?
同我有距離添

你做邊範, 不如分享下.........當互相學習.........

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 18-2-24 08:01
而家學歷行先,好似以前做警察都可以低層升上去,而家人地學歷勁就空降落黎,冇計
...

其實喺

珍珠宮

回覆樓主:

都唔係, 只係現在d人工作態度差左

象牙宮

回覆樓主:

而家難,除非係好專業技能,仲要幾叻! 以前唔使讀書多,肯捱肯學就得

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

fatchu@home 發表於 18-2-24 09:10
絕對係,以前d人覺得做髮型師,廚房呢d係讀書唔成先做,同埋會係低收入人士,但我身邊好多做呢類工作嘅都 ...

有時候真係一命二運三風水四讀書
諗起之前VIU TV訪問一個紙紮紮獅頭嘅男人,大約40歲,佢話果陣讀書唔成,見人地紮獅頭好得意,佢唔理媽咪反對,走去學,而家呢行無咩人做,佢就做左大師傅啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

熱狗媽 發表於 18-2-24 12:36
諗起之前VIU TV訪問一個紙紮紮獅頭嘅男人,大約40歲,佢話果陣讀書唔成, ...

時勢做英雄,如果有一日冇人舞獅,咁咪冇嘢做囉

公爵府

850212 發表於 18-2-24 12:25
除非讀到專業,一般大學生起薪搵得萬零蚊,當你好努力終於升左做主管級,人工多幾萬,講多又唔係,養得起頭 ...
同意,遇到伯樂先係關鍵

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

HL7646 發表於 18-2-24 12:17
你做邊範, 不如分享下.........當互相學習.........

採購!但我未係狀元、只係睇個銀碼,個人認為要100K起或以上一個月先真正揾到錢,剩到錢先得

香港一個家庭要租樓、有兩個小朋友,兩公婆打工,50K只係啱啱好夠洗。

水晶宮

good_pig 發表於 18-2-24 12:39
時勢做英雄,如果有一日冇人舞獅,咁咪冇嘢做囉

你覺得都是讀書做醫生律師最好?賣魚蛋租金貴,夕陽行業=失業

水晶宮

choco_soup 發表於 18-2-24 12:16
上一代父母都咁諗,我成日叫老爺教我老公做木匠,等我老公可以學一門手藝,幫人做裝修即場造傢俬都可以賺 ...

因為你62知道呢行辛苦呀

我有朋友家庭係做設計裝修公司,依家我朋友都無接手,因為我朋友叫做讀到書,做緊銀行,年薪都過百萬

我朋友呀哥好似讀書麻麻,就接手家中生意,幫手打點

翡翠宮

熱狗媽 發表於 18-2-24 12:36
諗起之前VIU TV訪問一個紙紮紮獅頭嘅男人,大約40歲,佢話果陣讀書唔成, ...

係呀,你睇翠華老闆,當年只係外賣仔。。。。

我仲識兩個都係當年讀書唔成就去左做髮型屋,其中一個而家有自己嘅髮型屋,唔係話可以發達但一定唔愁生活,另一個都入左股係做緊果間髮型屋,大股東過年前話退休,比埋佢做,呢兩個都係中產階級了。

我唔係話叫人唔洗讀書,但我成日提班後輩,讀書唔成都唔代表會餓死,相反,做人要醒目同積極,更加唔好怕辛苦,咁先會多機會。

水晶宮

stagea 發表於 18-2-24 12:48
採購!但我未係狀元、只係睇個銀碼,個人認為要100K起或以上一個月先真正揾到錢,剩到錢先得:happy ...

100K 都麻麻地好洗,係叫做有錢洗

你見BK其他post就知,搵得多亦洗得多,真係無辦法

子爵府

回覆樓主

無喎
第日d 野無人知,教小朋友凡事盡力就可以。
邊一行都無所謂,做自己喜愛的工作自然做得好。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ash_yehyeh 發表於 18-2-24 13:25
100K 都麻麻地好洗,係叫做有錢洗

你見BK其他post就知,搵得多亦洗得多,真係無辦法

係架!當然知道、揾得多洗得仲多

侯爵府

畀面勳章

fatchu@home 發表於 18-2-24 09:10
絕對係,以前d人覺得做髮型師,廚房呢d係讀書唔成先做,同埋會係低收入人士,但我身邊好多做呢類工作嘅都 ...

香港人白鴿眼。 以前就話讀到書才搵到食。而家其實大學生都搵得少,建築有啲工種好好pay。

外國其實已經唔再係讀到書才搵到食。 好多華人在加拿大揸下巴士, 通渠, 院藝, 肯去做, 都買到樓。

香港係service industry, focus on finance, 所以多好多工種要求大學。 但呢d工種 entry 都普通, 要求skills 其實都只係 non-professional knowledge。 反而一d 工 係講求個人手藝, technical skills 唔係咁易俾人replace, eg 化妝/髪型師 做得出色, 仲搵得好。

有d 香港人 見識少 ger。

大宅

good_pig 發表於 18-2-24 09:38
或者咁講,呢類手工嘢,成功嘅比率細d, 讀多書就衰極有個譜,係咪咁呢?
...

又咁講,讀得書唔代表事業好,我都有好多朋友讀書叻但個人無事業心,份份工做唔長,前途麻麻。所以心態決定一切,同讀書未必有關

首頁
45678...11

尾頁

跳至