自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

good_pig 發表於 18-2-25 11:38
但香港地,中小企係最多,做到國際級就當然唔同
剛剛講既印刷廠, 都係中小企, 只係著重品質同高水平, 大部分國際品牌都著重質量行先, 並唔一定係大企業先可以係HK生存, 亦都唔係看價錢去衡量產品, 每間都有著優點而令客人選擇佢地

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

以前製衣工業最發達,而家喺香港根本冇得發圍,所以邊行好,係會因應當時全球或香港經濟環境而變,你預計到在你有生之年邊行會發展到,你就可以食到條水

有人話會計以後會俾電腦取代,而家我哋可能要諗,呢個世界有冇啲工種,係唔可以用電腦做主力嘅;又要諗下,如果有機會打扙,邊一行仍然可以令你搵食。。。居安思危

大路啲諗,搵到份工可以令你有瓦遮頭有飯食,基本需要解決咗,已經係成功嘅一半,你想更上一層樓的話,有時真係講運

公爵府

回覆樓主:

我覺得行行出狀元,性格決定命運呢兩句都啱

伯爵府

rich8 發表於 18-2-25 09:30
我認識的幾個教中學的老師有60k以上人工,舊制老師退休後有一筆很可觀的公積金,因一般普通公司只會供5% ...

教師替人補習好好揾,D人又唔納稅,剩袋,我朋友有親人便是如此,敎師是個名,不用做到校長(你估個個都做到咩),又不是補習天皇個個level, 靠普通補習才是搵真銀。

伯爵府

回覆樓主

時代不斷進步,要與時普進。而家玩打戲都可以係職業啦!

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

唔一定,行行出狀元既定意係响該行業做到最top嗰班人,即係話要提升做管理層,唔通做倒垃圾做一世會變狀元咩

珍珠宮

好媽媽勳章

zxzx 發表於 18-2-25 11:46
教師替人補習好好揾,D人又唔納稅,剩袋,我朋友有親人便是如此,敎師是個名,不用做到校長(你估個個都做 ...

但教師唔係好多行政嘢做?有d又要帶隊搞活動,邊有咁多時間補習?

侯爵府

回覆樓主:

睇咗幾版, 越睇越唔開心 ... 原來搵30K已經係低薪族. 唉!

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

blackypurin 發表於 18-2-25 11:53
但教師唔係好多行政嘢做?有d又要帶隊搞活動,邊有咁多時間補習?

我諗一dd 啦,低同中層係辛苦,高層d / old seafood 既指細去做,唔洗自己動手咪有時間囉。

伯爵府

awah112 發表於 18-2-25 12:11
每個時代唔同,而家係網路時代,打份工隨時比電腦取代。

係,返而一些美工的工,如剪頭髮,美甲我想電腦難全替代

男爵府

回覆樓主:

而家做勞動工作先至好運 ,我屋苑有個專業水電工程小型裝修,發到豬頭咁。 講真我唔介意自己小朋友將來如果對呢方面有興趣做呢啲 又自己工又養到家, 好過做普通文員打工仔捱一世

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 18-2-25 11:42
剛剛講既印刷廠, 都係中小企, 只係著重品質同高水平, 大部分國際品牌都著重質量行先, 並唔一定係大企業先可 ...

我識失敗嘅廠,就係傻仔同大陸廠鬥價,質量又唔掂,死梗

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

good_pig 發表於 18-2-25 13:50
我識失敗嘅廠,就係傻仔同大陸廠鬥價,質量又唔掂,死梗

唔識管理先同人鬥價、最後通常都冧檔!無得做

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 18-2-25 14:01
唔識管理先同人鬥價、最後通常都冧檔!無得做

係,我地打工嘅都知,但無奈係老闆唔知

仲有炒熟手工人

珍珠宮

HL7646 發表於 18-2-24 09:47
髮型師其實好好搵架......不過要做得叻的, 要有藝術天份........整style 呢D 唔係人人都"掂"
...

應該咁講: 要睇佢本身有幾多斤兩, 如果唔係,點解剪頭髮有啲收二千,有啲收$98⁈

琥珀宮

good_pig 發表於 18-2-25 14:14
係,我地打工嘅都知,但無奈係老闆唔知

仲有炒熟手工人

炒熟手工人?
點解咁做?因為人工貴?

寶石宮

stagea 發表於 18-2-25 14:20
炒熟手工人?
點解咁做?因為人工貴?

人工貴,話佢地本來都係鄉下仔之嘛...train過wo

一間就炒香港sales

子爵府

回覆樓主

除了九巴狀元,我也諗起麥十A同林作,牌面成績冇得頂,也要識變通,博下做藝人,殺出血路。其實做律師,多數好睇唔好食,表面風光

琥珀宮

good_pig 發表於 18-2-25 14:56
人工貴,話佢地本來都係鄉下仔之嘛...train過wo

一間就炒香港sales

鄉下仔?相信佢都係靠鄕下仔幫手架喎⋯⋯

我識既鄉下仔上一代長輩、大部分都上哂岸,全部都好捱得,非常勤力!

首頁

尾頁

跳至