自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

水晶宮

MrsSingSing 發表於 18-2-24 09:49
或者焦點唔好只放喺‘鍾意返學’度,
正視吓‘唔鍾意放假對住姐姐’係咪對小朋友更好.....

鍾意返學校絕對係好事,但都應該正視細路話“係屋企好悶”的感受。
唔期望姐姐同佢玩,但係咪可以比姐姐帶細路落公園,或者樓主逢長假期都請幾日假,帶細路去玩或者約朋友仔聚會,咁就唔洗日日屈係屋企。

返學時享受校園生活,放假時都享受輕鬆自在的時光,咁樣會正路 d

珍珠宮

19841984 發表於 18-2-24 01:56
我都返過學,我又覺得返學和返工分別好大喎

認同,我仔都係。
當然會呻下功課多同學麻煩唔合作,但叫佢唔返又呻悶,我地咪借隻“同情”耳聽下,陪佢呻下就冇事啦。唔使下下比較家同學校,兩件根本唔同事。

比較返工vs返學,相信本身位置係唔鐘意返學同返工,兩件事對佢地都是苦差才有取捨傾向。

水晶宮

回覆樓主

樓主唔駛檢討,返學/喺屋企對住姐姐,揀返學是好事,起碼佢enjoy校園生活!
我囡讀K, 平時嫲嫲湊,佢都話鍾意返學多過去阿嫲屋企!

禁止訪問

男爵府

BBgaga 發表於 18-2-24 07:22
「幼稚園個校長, day 1就同我哋講, 細路仔返學嘅壓力等同大人返工, 所以唔好輕視佢哋返學嘅壓力。」

呢D ...

其實小朋友係沒有自由自主的環境下,依循規矩說話做事就好唔自在,呢個亦係一份壓力。

單單唔可以隨意講野、講野前一定舉手得批准,你試下一日有4小時,講野、去廁所、行開下全部要得批准,你都會覺得有啲壓力。

珍珠宮

19841984 發表於 18-2-24 01:51
其實我上便都講左原因,因為家中冇人陪玩

其實你也知道問題所在,所以放假我大部分時間也陪小朋友或一起出外玩!

伯爵府

19841984 發表於 18-2-24 01:50
公司與學校比較?完全兩回事喎

係大人世界公司咪即係小朋友既學校囉!!
如果小朋友講鍾意學校多過留係屋企同家人相處,咁即係佢覺得無乜歸屬感

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我真係唔覺得小朋友中意返學多過喺屋企有咩問題喎,父母返工冇人陪,返學有人陪又玩得開心,自然中意返架啦,父母放假都話寧願返學就話啫

大宅

畀面勳章

opl2 發表於 18-2-24 01:44
咁你鐘意喺公司多d 定屋企多d ?

大宅

19841984 發表於 18-2-24 02:38
是本地學校,活動教學,功課不太多,每天一小時內完成

或者換句話講,小朋友寧願返學都唔想自己一個人放假。一個小朋友對住個工人,又係幾悶,有父母就唔同。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我會反問佢,唔通小朋友大部份時間係學校要佢地唔鐘意返學先啱咩?

水晶宮

littlemilky 發表於 18-2-24 10:31
其實小朋友係沒有自由自主的環境下,依循規矩說話做事就好唔自在,呢個亦係一份壓力。

單單唔可以隨意講 ...

認同。壓力唔一定源於學習。
我細路唔係香港返學,無考試測驗默書,但學校就係學校,係有限制有規矩的一個地方,唔似係屋企咁自由自在

男爵府

回覆樓主:

又係d非黑即白的極端思想,你哋問吓個仔放假想日日去海浪公圜及迪迪尼,還是想日日留屋企? 想去迪迪尼就等同對屋企無歸屬感, 即係等同唔鍾意爸爸媽媽,等同將來會唔痴家,然後繼而會虐老.......無限解讀,咁嘅思考方式即係唔係朋友就係敵人, 明明一個係朋友一個係親人, 有d人就係分唔到,亂咁評論!

珍珠宮

19841984 發表於 18-2-24 01:53

我反而同你相反,我認為孩子喜歡返學多過放假,

agree,我仔又鐘意返學又鐘意放假,我覺得幾好,唔鐘意返學咪仲大獲

伯爵府

回覆樓主

樓主小朋友係咪小學,而樓主得一個小朋友友,証明佢喜歡校園生活,喜歡同學,好事,再大啲佢放假可以約同學一齊玩就冇問題,就算你返工都可以安排一下,佢唔洗日日淨對住姐姐

大宅

小朋友鐘意返學,享受學校生活,其實真係好事嚟,証明你揾啱學校比佢,佢又冇話唔鐘意屋企,冇問題呀

伯爵府

PW2002 發表於 18-2-24 11:38
小朋友鐘意返學,享受學校生活,其實真係好事嚟,証明你揾啱學校比佢,佢又冇話唔鐘意屋企,冇問題呀 ...

認同。

大宅

回覆樓主:

小朋友得一個係屋企,覺得悶都正常,小朋友鐘意返學係好事,我自己有時都會覺得留係屋企悶想返工,唔代表我唔鐘意屋企

男爵府

回覆樓主

下?咁好笑!
咁要檢討?
其實話要檢討嘅家長,你地試下轉個角度諗,如果你地得一粒仔/女,雙職父母,姐姐/老人家照顧,唔好講小朋友啦,你地係個小朋友會點?
再者,我相信你地好多人有請姐姐掛?
唔係個個姐姐識同小朋友玩。只能講,呢個係喺香港做父母悲哀,真係好冇時間陪子女。
當然小朋友角度,亦帶出佢好寂莫,但唔代表佢冇歸屬感,唔代表佢唔鍾意父母,小朋友思想上亦清楚父母要工作,呢種無奈,所以寧願返學。
倒轉啦,問下生兩個以上果d, 睇下佢地有冇講悶唔悶?
有時,唔好單單一樣野去批評,樓主小朋友亦上左小學,姐姐唔可能當佢bb或幼兒咁同佢玩。姐姐唔當你白痴,人地小朋友都可能諗姐姐係咪傻。
但樓主,如果小朋友咁講,都要好好想下,要多點關心佢,你小朋友上左小學,你應該比我明佢地思想都開始成熟。因為我兩個小朋友未上,但一樣野,我小朋友係單親,諗嘅野又唔同。

水晶宮

19841984 發表於 18-2-24 01:51
其實我上便都講左原因,因為家中冇人陪玩

咁你有帶佢出去玩??

首頁
56789...11

尾頁

跳至