1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

每個小朋友有唔同發展速度, 講野快d唔代表將來係叻, 言語叻可能其他運動方面都可能唔叻。。。
不過真係想知道2歲左右識幾多
又唔敢問身邊朋友, 怕大家比較

身邊好多家長都話佢地d仔女講野叻, 咁實質平均係識講幾多野??

大宅

LevinaLee 發表於 18-2-24 03:10
每個小朋友有唔同發展速度, 講野快d唔代表將來係叻, 言語叻可能其他運動方面都可能唔叻。。。
不過真係想知 ...

比我仔識得多

男爵府

開心吸收勳章

回覆 LevinaLee 的帖子

唔駛做虎媽,女女都咁叻!考學校一定無問題啦!可能係資優兒童

別墅

BabyRonXo 發表於 18-2-24 10:16

唔駛做虎媽,女女都咁叻!考學校一定無問題啦!可能係資優兒童

我認為比時間多d同佢傾計同睇書就真係好有幫助。 自己都參考過唔同育兒書, 讀過兒童心理了解佢唔同身心發展。 歡迎一齊交流。

除左 言語發展, 我額外Train左佢d fine motor,可以用小手 搣走 珍珠提子既 "定", 士多啤梨d葉, 用小童筷子開合夾餸同麵(當然有時都懶)

大家的寶貝, 喺2歲 大概 識講咩?

別墅

june200010 發表於 18-2-24 09:27
比我仔識得多

聽說 男仔 言語會比女仔慢d, 不過唔好錯過佢依家個學習期。 佢其實都明, 只係唔講, 繼續努力講多d, 到佢有一刻識講, 佢就會咩都講晒出來。

男爵府

回覆樓主

哇....叻到呢!

珍珠宮

男仔系會比女仔慢D,家長平時多D引導就會慢慢進步~

大宅

回覆樓主

我個仔依家28個月同你女差唔多咋
佢嘅語言能力較同月齡嘅小朋友係比較差
兩歲後先開始講三個字四個字嘅詞或者句子
123ABC呢啲都係兩三個月之前開始識,不過就學得好快一教就跟著講,2歲前教講嘢係唔跟人口水尾講
依家識1-20A-Z 認形狀都ok,顏色就差啲

大宅

我呀仔25個月,A-Z大約識大半,1-20識數,生字大約識80-100個,顏色大約8-10種,不過D音唔正

開始有D簡單組合,example: byebye爸爸,多謝媽媽 等等

別墅

kcchan521 發表於 18-2-26 09:34
我呀仔25個月,A-Z大約識大半,1-20識數,生字大約識80-100個,顏色大約8-10種,不過D音唔正

開始有D簡單 ...

我個BB 玩嗰d 圖片卡都識讀。
咁你仔仔學數1-20 係真係識數定唸口黃
我女識講, 但有時都數得唔岩

水晶宮

回覆樓主:

真係個個bb 唔同 ~ 睇下其他bb 識乜都幾有趣,可以prepare 定我嗰個,不過真係要成日提醒自己唔可以比較。
我嗰個 21 個月,唔識甘多生字,顏色都成日錯,不過佢講到組合 eg. byebye baba, mama 揸住, big star

大宅

LevinaLee 發表於 18-2-27 08:01
我個BB 玩嗰d 圖片卡都識讀。
咁你仔仔學數1-20 係真係識數定唸口黃
我女識講, 但有時都數得唔岩

真係識數,認到哂D數字,你叫佢數又得,同埋成日唱歌仔,不過D音唔正

別墅

Nbs 發表於 18-2-27 08:41
真係個個bb 唔同 ~ 睇下其他bb 識乜都幾有趣,可以prepare 定我嗰個,不過真係要成日提醒自己唔可以比較。
...

係幾矛盾, 想了解自己仔女既發展能力, 希望落後左可以及早追返, 有d公公婆婆成日話 大過d 自然就識。。。但有d野遲左黃金期就點都差d, 所以先想問下。 知道自己同其他小朋友差不多就夠。

水晶宮

LevinaLee 發表於 18-2-27 10:44
係幾矛盾, 想了解自己仔女既發展能力, 希望落後左可以及早追返, 有d公公婆婆成日話 大過d 自然就識。。。 ...

除非真係明顯落後好多個月喇,如果唔係,我都覺得遲早會識。
我個女 14 個月先識行,我見其他女仔14個月已經自己上樓梯sir 滑梯。點知我個女一識行就好似開囂甘,跑唔停跑得勁快,而家我想佢行唔跑都難。
講野都係,人地一歲叫mama, 我個女歲半覆診前兩星期先開始講幾隻字包括mama. 我甚至search 過睇下佢有無自閉既初徵。但過左 20 個月又係開囂,日日都有新既字出現,中文英文都會。
所以我發覺bb 真係有自己既進度,唔差太遠的話我都唔擔心lu.

大宅

我女而家 27個月
識 A-Z

識講大約10種常見ge顏色

識數到14 (15-20就會數得亂)

識唱好幾首兒歌 e.g. ABC song, Twinkle little star, Head & Shoulder, The wheels on the bus, Itsy Bitsy Spider, etc.

開始識按照學過ge野自組句子 e.g. "Where's the helicopter? Wow!! That's not helicopter!! That's an aeroplane!"/ "我唔睇電視,我要睇youtube"

其實每個小朋友個成長速度都唔同ge,好難搵到d好確實ge standard~~~多d同佢傾計講故事最重要~ 如果唔係而家諗一諗,我基本上從來唔會數住我女識幾多野~~ 將個focus 放係表達能力上會好過放係數量上~~ 而表達能力係涉及埋句子邏輯/ 連接性/ 組織 等等~

別墅

hil_hy_c211 發表於 18-2-27 11:10

我女而家 27個月

我女 依家快 22m, 都會話 "媽媽開電視, 睇, 要搖控"
唱歌就得2句 rain rain go away

都係好奇問下大家咋, 數唔到佢識左幾多, 同埋有時佢會比驚喜你, ~同佢數左 10次到 one to ten, 佢自己無啦啦講到出來。

(emoji)(emoji) 佢唔講唔等於佢唔識。 其實吸收緊, 所以大家一齊加油 !! 陪佢地玩同講多d

複式洋房

回覆樓主

你教得好好丫

我個女唔識分顏色,顏色我唔知點教
中文數到1-4,英文one two three
形狀只識circle, triangle

唉~返工,真係無咩時間教,放工返到屋企左攪右攪,已經無時間同佢睇書。

不過,有時,佢突然爆左一兩句說話,又覺得好攪笑。
佢會拍我膊頭講:「媽mi,你放心啦」

別墅

Jody_zada 發表於 18-2-27 18:35
你教得好好丫

我個女唔識分顏色,顏色我唔知點教

我認為最能鼓勵小朋友學習語言就係同佢講多d, 佢肯主動講時, 要比返多d 反應, 唔知點比就 重覆佢講野, 都係好好既 positive reinforcement. 小時候佢學生字, 可以用多少少BB話, 引起佢既興趣學, 大d 開始講得叻, 就用返大人既 tone, 等佢學返好d 語法結構。 呀女都係先學好中文, 再講英文terms. 除左介紹物件名, logic 都有練呀, 我都會問佢, where is xxx, what colour is xxx, how many xxx, who is sleeping...
等問題,

大宅

LevinaLee 發表於 18-2-27 18:51
我認為最能鼓勵小朋友學習語言就係同佢講多d, 佢肯主動講時, 要比返多d 反應, 唔知點比就 重覆佢講野, 都 ...

我仔就20個月啦 但都未識講野 只係好多bb話 指令識聽ge 其實好擔心 睇住人地小朋友已經不停講 真係有時會心灰意冷 我想問下大家 如果小朋友唔鐘意睇書 仲有咩方法可以教佢講多d野?
Ps 我出去試過評估 話佢遲左半年至9個月 個心當堂up 左 好櫈佢著急

別墅

Yyt123 發表於 18-2-27 20:25
我仔就20個月啦 但都未識講野 只係好多bb話 指令識聽ge 其實好擔心 睇住人地小朋友已經不停講 真係有時會 ...

唔駛擔心, 有d朋友 (多數男bb) 都較遲講野, 但大少少又會好快學到講野, 所以依刻唔駛灰心。 亦唔好因為咁而少教佢。

你可以繼續同佢講多d野 (我認為唔一定要睇書, 睇書只係多d 溝通話題), 生活上bb/你做緊咩都可以口講一次比佢聽 (e.g. 媽媽食緊飯飯, 有菜菜有魚魚, 魚魚好味)
咁你可以誇張d吸引佢興趣。

首頁

尾頁

跳至