1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 LevinaLee 的帖子

其實你女22個月識講咁多都已經好叻,我覺得小朋友到左2歲打後會迎來一個爆發期,到時你會發現短短幾個月佢就進步神速! 請密切期待! 做父母就要捉緊呢個機會多d同佢互動!

大宅

回覆樓主:

我女23個月多d, 講野如同一個小朋友。 整句句子如: 爸爸返工揾錢/ xx 要去街街/ xx 唔愛飲奶奶等等

大宅

Yyt123 發表於 18-2-27 20:25
我仔就20個月啦 但都未識講野 只係好多bb話 指令識聽ge 其實好擔心 睇住人地小朋友已經不停講 真係有時會 ...

你仔先歲半冇幾耐著嘛,又係男仔,男仔嘅語言發展速度係比較慢,去健康院姑娘有冇話要轉介睇語言治療?
其實我仔同你仔一樣大嘅時候都係咁,淨係識叫爸爸,其他都係講BB話,媽媽都係差唔多兩歲先叫識得講,但係佢一到兩歲係突然間教佢講嘅嘢冇幾耐佢就自己識講啦,學得好快,係以前有吸收到,到一個時間點就自己爆發出來,所以語言能力真系無需要太擔心,每日同佢傾計講嘢,出街都同佢多啲介紹見到嘅嘢,佢會吸收到葛。
至於去做語言評估,如果淨係講嘢能力慢,無其他症狀我自己就覺得冇必要去做,唔想比個壓力自己,其實老人家一句說話講得岩,大大下自己就識啦, 我地只需要係呢段時間不停教同不停同佢地講。

大宅

囝囝就快28個月,1個單字都未識講,不過起碼認到家人稱呼同小量日常生活物品,因為佢仲未識用說話表達自己,所以在家都經常發脾氣,另外一出街都唔肯自己行要大人抱。 講返說話方面,相信冇其他小朋友夠佢慢

大宅

jaemiya 發表於 18-2-28 12:43

你仔先歲半冇幾耐著嘛,又係男仔,男仔嘅語言發展速度係比 ...

我有時都覺得自己係擔心多左 希望兩歲果陣佢真係會問始狂講

別墅

washipig 發表於 18-2-27 23:52
我女23個月多d, 講野如同一個小朋友。 整句句子如: 爸爸返工揾錢/ xx 要去街街/ xx 唔愛飲奶奶等等
...

我女都會講句子, 不過動詞擺位未係好岩。。。 會講類似。。。"BB玩鞦韆,要" ;"媽媽拖住, BB去街街" "媽媽揸住雪糕, 食, yummy"

依家唯有著逐樣執佢...e.g. 係 "要玩鞦韆", "刀刀切橙橙"....

搭入左trouble two...簡單既都表達到, 但難表達既都會發好大脾氣。。。自己想要筆 "媽媽, 筆筆要。。。比"
比唔岩, 係咁 "No...唔岩。。。", 最後佢忍唔住講 "purple"... 先知佢想要紫色嗰枝。

別墅

fm948 發表於 18-2-28 16:07
囝囝就快28個月,1個單字都未識講,不過起碼認到家人稱呼同小量日常生活物品,因為佢仲未識用說話表達自己 ...

其實唔肯講 唔代表佢唔識。 佢都努力吸收緊。 不況試下講多d故事書。 又誇張語氣吸引佢聽左入耳先。。。 聽聽埋埋 到佢想講, 就會係咁講。。。

千萬唔好因為佢未肯講而灰心, 少左親子溝通時間。。。 有時佢唔比反應你。 你自問自答都要架喇

禁止訪問

別墅

hil_hy_c211 發表於 18-2-27 11:10
回覆 LevinaLee 的帖子

我女而家 27個月

-

複式洋房

回覆樓主

很好的教養,我的女女都是兩歲左右,認識的跟你女女好似,有空可以交流一下。

別墅

mandykay712 發表於 18-3-15 11:48
很好的教養,我的女女都是兩歲左右,認識的跟你女女好似,有空可以交流一下。
...

好呀, 互相交留下育兒心得。 我本身對小朋友能力發展都有興趣, 睇左好多相關書,

我目標係佢可以 開心地主動學習

大宅

回覆樓主:

其實做媽媽嘅真係好擔心,但真係唔知可以搵邊個傾⋯

伯爵府

cy372818 發表於 18-3-23 05:39
我女就快3歲,由細到大都唔係好肯講嘢,係去到大約30個月到就好似著咗燈咁多咗嘢講,仲要係識講完整句子⋯ ...

請教下你同阿女睇書時,係咪一路指住啲字讀?我自己冇指,通常見圖自己作故仔咁講,因為睇字佢覺得悶,有乜方法可以有趣味啲認字?

大宅

Ytfc 發表於 18-3-23 11:50
請教下你同阿女睇書時,係咪一路指住啲字讀?我自己冇指,通常見圖自己作故仔咁講,因為睇字佢覺得悶,有 ...

我會指住啲字讀一次,之後再指住啲圖同佢講下等佢加深了解⋯
其實都冇乜趣味,佢性格係鐘意文字,一本新圖書同佢讀兩三次,佢就會記得晒,之後就可以自己讀⋯
我比佢睇嘅書唔難,係一頁一兩句文字果啲⋯

別墅

Ytfc 發表於 18-3-23 11:50
請教下你同阿女睇書時,係咪一路指住啲字讀?我自己冇指,通常見圖自己作故仔咁講,因為睇字佢覺得悶,有 ...

雖然呀女未識串字。 但我講書時講d words, 會特別指比佢睇。 等佢知我講緊依個字
我女都好鐘意睇書同聽我講書。 所以我大部份時間, 一晚要講10本書。 有時都幾悶。 所以就買左人地d for幼稚園 教材。 講書。
我會講故仔之餘, 問佢好多問題, 盡量做到互動。 e.g. 讀句子 "Ben is playing the ball" . 咁我讀完就問佢 So where is the ball, bb? 佢指住個波, 咁我就會再問 "so what colour is the ball?" 最後又問返佢 "what is the boy doing?" 佢唔識答 我就自己答返 "The boy is playing the ball"

咁教下佢d句子對話。

首頁

尾頁

跳至