自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

moma1023 發表於 18-2-24 09:45
我~ 我仔今年K2,明年年尾升小要返全日,即係我同佢嘅happy afternoon又少左時間⋯⋯
我竟然有諗過比呢位 ...

的確要珍惜,希望佢大個都記得媽媽曾經同佢一齊的時光。

男爵府

goo_littlebb 發表於 18-2-24 09:47
YES YES我都有“當年今日”, 每次睇返佢地細個時D得意嘢, 同埋包包臉, 擺POST又唔怕羞, 真係好懷念架, 好想 ...

我女相對仲細,成日捉我影相,又學埋古怪手勢同表情

男爵府

Lavender22 發表於 18-2-24 09:50
影多d 相, 拍多d movie, 留念下都好

一定要。我有時睇返佢細個學講嘢的片段,我會傻笑

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

天大地大 發表於 18-2-24 10:03
我女相對仲細,成日捉我影相,又學埋古怪手勢同表情
要珍惜佢仍然痴你既日子呀!!我仔都仍然會攬住我坐我大脾, 我女就睇情況啦, 佢肯時我都會攬佢/拖佢手的.

男爵府

回覆樓主

我都覺得係,時間過得太快,好唔捨得

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

天大地大 發表於 18-2-24 10:00
Jm你仔女去到青春期,不用你擔心。一來你識教,二來你仔女生性。
要向你好好學習
...

青春期的確係另一個比較煩嘅階段!我仔中一,剛踏入青春期,不過暫時都無大問題!依家輕鬆左好多,因為我覺得升中係一關比較大嘅關口,依家都過左,其他野睇仔自己造化!我參與度唔高了。

珍珠宮

我又無好唔捨得佢哋大個,可能雖然我有返全職,但份工好自由,可以一路陪住佢哋成長,陪佢哋的時間分分鐘多過FTM

依家佢哋小學雞階段,我都好enjoy佢哋陪我買餸,幫我拎嘢,和我討論下書本、時事,講下八卦嘢

唔同階段有唔同樂趣,回望以往開心的日子,也要活在當下

男爵府

goo_littlebb 發表於 18-2-24 10:05
要珍惜佢仍然痴你既日子呀!!我仔都仍然會攬住我坐我大脾, 我女就睇情況啦, 佢肯時我都會攬佢/拖佢手的. :wa ...

係哦!我放完長假佢仲會捉住我話唔畀媽咪返工

男爵府

IVpurple 發表於 18-2-24 10:06
我都覺得係,時間過得太快,好唔捨得

這是阿媽的矛盾吧

男爵府

lojo11 發表於 18-2-24 10:07
青春期的確係另一個比較煩嘅階段!我仔中一,剛踏入青春期,不過暫時都無大問題!依家輕鬆左好多,因為我 ...

你小朋友一定好乖

男爵府

Froggy_joe 發表於 18-2-24 10:08
我又無好唔捨得佢哋大個,可能雖然我有返全職,但份工好自由,可以一路陪住佢哋成長,陪佢哋的時間分分鐘多 ...

對,要活在當下。我也要記得

子爵府

回覆樓主:

係。我返工冇凑佢地就係呢段時間,我已冇咩記憶,有d遗堪冇得做ftm

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

天大地大 發表於 18-2-24 10:19
你小朋友一定好乖

又唔係話好乖,正常吧!有時睇番fb 當年今日,細個仔仲乖,好需要我陪!依家唔洗嘞

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

去到小學階段都未覺,因為有好多勞氣野,迫在眉睫。 但一到中學,就好感受到距離遠咗,佢係一個獨立個體,要重新適應相處方法。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我自己係ftm自己湊,都覺得佢大得好快,特別佢升小一後,上年9月小一開學望住佢入學考校真係眼濕濕

侯爵府

回覆 天大地大 的帖子

到中學仲有排懷念呀, 真係真係好快十幾年時光飛逝,好采我老公當時拍了唔小影片,相片, 久不久就睇番,好懷念兒時勁得意樣

伯爵府

天大地大 發表於 18-2-24 09:39
因為升小學要追功課?

係大部分精神會放左去學業

珍珠宮

熱血金章

天大地大 發表於 18-2-24 08:44
人生有好多事情不由自主。

可能我太老才生到呢個B,偏偏事業又要佢出生後才有好發展,所以兩難。

正常,做左媽媽,會感性好多。
一開始做媽媽,我就知要珍惜共處時光。一齊訓教傾計,去公園玩,唔夠訓都要送佢地返學,我請假早走去接放學,同佢地去tea,接放學時佢遠遠見到我的驚喜笑容,我都 瀝瀝在目。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

2024年龍年勳章

天大地大 發表於 18-2-24 08:40
原來我這樣感覺是正常的。好在同大家傾下。

我個係女,但我近2年覺得我極中意佢......有少少戀愛感覺,好 ...

我都好似同個仔拍拖甘

水晶宮

goo_littlebb 發表於 18-2-24 09:47
YES YES我都有“當年今日”, 每次睇返佢地細個時D得意嘢, 同埋包包臉, 擺POST又唔怕羞, 真係好懷念架, 好想 ...

我參加個仔小學畢業 個 celebration assembly,
我喊唔係因為高興個仔完成小學階段,
係唔捨得個仔大得咁快.

首頁
12345...7

尾頁

跳至