自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

我個都11歲,可能未m,仲好bb,又痴身

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

我大囡都就來14歲, 她鐘意黑白灰。又係變得自我。 可幸她還會跟我傾計, 會願意帶同學回家玩……

只係有時會想吾出聲, 坐埋一邊。個下吾知想點

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ellang 發表於 18-2-24 12:10
我有两個囡,大囡要準備考DSE,最近細囡成日唔聽話,青春期的徵狀全中,有次激到我好嬲,在街上打電話回家 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

忍耐一下

其實連佢哋自己都唔知自己想點

正常生理現象

男爵府

sfuhsg 發表於 18-2-24 13:43
我個都11歲,可能未m,仲好bb,又痴身

呀女未來M時都仲係好BB, 一來M就吾同晒, 我理解係荷爾蒙影響

男爵府

cloudyjess 發表於 18-2-24 12:39
睇你地講都想喊,雖然我女只係兩歲....但幻想到!

我都係,我女6歲,而加都唔係乖唔係好聽話,可以想像到第日會幾咁反叛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我女小3、4左右已經唔肯粉紅喇!公主直頭厭惡啦,話睇返轉頭自己都唔明自己點解細個咁噁心
我有朋友12、13歲仲買粉紅裙仔套裝俾個女,佢話個女一次都唔著,我心唸正常丫

個女一路大,要改變心態,由小寶貝變成知心友,信我,處理得好,多個密友感覺係好正。我女17歲,我會拎佢d衫同鞋著(我果d佢唔吼呵呵呵),所以買衫買鞋俾佢益埋自己。會同佢研究化妝。
佢笑我車輛恐懼症,過馬路不自覺會捉住佢,佢就會提我,媽,我就黎18歲架喇。到佢做埋d低能野時我會串返佢,女,聽講你就黎18歲囉

王國長老

回覆樓主

最近聽到句說話講得好岩,親子關係係由細開始儲,儲到中學階段用黎燒。我儲左12年燒左6年,好同意!
有人話中國人父母嘅愛似棉胎,夠晒厚,但好沉重!要知道每個人都係獨立個體需要空間。我媽就係主婦,我真係覺得好沉重,我好想要自由。所以我係時刻提醒自己要識放手,要令仔女去撞板去自己學識跌倒企返起身,去建立self 。條路要放俾佢自己行,我做一個可以信任嘅後盾角色就夠了

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-2-24 14:22
最近聽到句說話講得好岩,親子關係係由細開始儲,儲到中學階段用黎燒。我儲左12年燒左6年,好同意!
有人話 ...

我都有同感呀! 而家係儲關係既時候, 同佢地一齊過渡, 一齊學習, 期望將來仲可以好close咁行下街, 食下tea

王國長老

littlelamlam 發表於 18-2-24 14:27
我都有同感呀! 而家係儲關係既時候, 同佢地一齊過渡, 一齊學習, 期望將來仲可以好close咁行下街, 食下tea ...

加油加油

王國長老

回覆樓主

青春期好多時衰硬頸,以為自己好醒,其實心裡一邊知道自己死頂一邊要嘴硬
要有EQ,俾下台階佢,適當時候俾d輔導,佢就會肯放開心胸同你傾。俾左意見,留俾佢自己決定,黑白灰咪黑白灰囉,no big deal 。過一排又唔同睇法架啦

男爵府

hashtag影視迷勳章

為這後盾角色加油加油!!!

男爵府

我個女11歲

我買衫比佢全部都問過佢鍾唔鍾意先敢買

鮮色唔鍾意着

我又冇乜所謂

反而婆婆有時買衫比佢佢唔鍾意,佢都會好識做同婆婆落街着返一次半次,等婆婆唔好咁傷心

間唔中駁嘴黑面就實有,我見到咁唔太過分就會唔出聲由佢,我明白有時佢荷爾蒙令佢情緒唔穩定

但係太過分嘅時候會提佢要Stop,要有返基本尊重,咁佢就會收聲

王國長老

回覆樓主

識個外國回流嘅媽媽,一家都好西化。同仔女溝通都好開明
有次阿媽哦兩句,阿仔發脾氣,阿媽無動怒,而係平靜咁講,哦,我返工咁辛苦,我陪你溫習,我陪你玩照顧你俾意見你,你鬧我,你咁對我,你好野
然後個仔即時知道自己衰左,又攬又錫講mom I’m sorry
咁咪雙贏囉。有時教仔唔駛風聲鶴唳架

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

當仔女大定咗之後, 又會乖返㗎啦

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Charlotte_mom 發表於 18-2-24 14:22
有人話 ...

“親子關係儲到中學階段用黎燒”呢句我要入心坎先

珍珠宮

littlelamlam 發表於 18-2-24 09:47
見到隔離jm個post話吾捨得年幼既女女長大~ 我好有同感! 我係ftm由細湊到佢大, 細細過已經好嗲好痴我, 又聽 ...

無可避免架咼!做父母既都要長大!如果唔係會俾仔女嫌out

子爵府

回覆樓主

我個囡下個月14歳,吾見有反叛期,其實家長學懂放手和尊重他們,親密關係一樣如昔的

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-2-24 15:04
識個外國回流嘅媽媽,一家都好西化。同仔女溝通都好開明
有次阿媽哦兩句,阿仔發脾氣,阿媽無動怒,而係平 ...

我家姐都試過甘,但佢仔即時著火話:我都無話過要岀世

首頁

尾頁

跳至