嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

9個月人奶B,唔肯食糊仔,粥仔都唔食,請問有無辦法令bb食粥

回覆 kwowff 的帖子

Hello kwowff ,媽媽餵緊人奶真係 6 個月BB需要添加固體黎攝取全面營養,訓練佢咀嚼能力和口腔肌肉,有助日後口腔/說話能力發展。明白BB唔食固體,會令媽媽好煩惱 飲奶多係一個比較常見引致BB食固體時胃口唔好原因,即使固體份量唔多都唔好太快補奶,兩餐相隔最好4個鐘或以上,餓少少先會食返多D固體,通常邊個餵BB食? 媽媽有無試過加D人奶入固體度,俾BB容易D適應味道?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-27 16:29
回覆 kwowff 的帖子

Hello kwowff ,媽媽餵緊人奶真係 6 個月BB需要添加固體黎攝取全面營養,訓練 ...

BB快七個月,試佐2星期米糊都唔係好識食,成日嘟嘟嘴,唔肯開口。勉強食到1-2 湯匙,我又驚佢餓,所以即刻補奶。甘樣係咪唔好?因為未食到好叻代替唔到一餐奶,我依家都係一日試一次米糊,等佢慢慢接受。
nanalee1225 發表於 18-3-10 00:36
BB快七個月,試佐2星期米糊都唔係好識食,成日嘟嘟嘴,唔肯開口。勉強食到1-2 湯匙,我又驚佢餓,所以即刻 ...

媽媽唔用強迫方法同BB食固體好好呀! 媽媽可以幫佢做餐前”熱身”,如唱下兒歌、講下故事,清潔手和臉,係一個輕鬆愉快情況圍上小圍裙,同上餐奶相隔4小時,餓D自然會比較肯開口食,有DBB 好叻,知道唔食等一陣就有奶,就會唔食固體食物架。嘗試將糊仔開稀身少少,媽媽一邊以誇張口型扮咀嚼俾BB模仿,媽媽有冇試過加少少水果蓉落糊仔增加天然味道吸引BB 食?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-12 16:19
媽媽唔用強迫方法同BB食固體好好呀! 媽媽可以幫佢做餐前”熱身”,如唱下兒歌、講下故事,清潔手和臉,係 ...

未試過加水果溶啊,有D咩水果可以加落去?謝謝你。
nanalee1225 發表於 18-3-12 16:29
未試過加水果溶啊,有D咩水果可以加落去?謝謝你。

蔬果通常係試左五穀類後第2種嘗試嘅食物,試下俾天然甜味水果(蘋果、梨、香蕉、木瓜、啤梨) 增加糊仔味道和新鮮感,揀熟透用鐵匙羹刮成果蓉都好方便,每樣新食物連續試3-4日去觀察BB腸胃接受程度,多食高纖食物、多飲水,BB腸胃都健康D

首頁

尾頁

跳至