少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

小朋友因為一些原因,上興趣班遲到15分鐘,不想入去,扭計扭到大概30分鐘(上課時間1小時),先再入課室。(但試過遲30分鐘,讓小朋友不上課,小朋友似乎習慣遲到不上課)假若你們,會怎樣做?

當然不遲到最好。

複式洋房

lamlamchi 發表於 18-2-24 15:04
小朋友因為一些原因,上興趣班遲到15分鐘,不想入去,扭計扭到大概30分鐘(上課時間1小時),先再入課室。 ...

小朋友是否真的有興趣上?

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

了解下佢點解唔鍾意上先,迫佢返佢都學唔到嘢,好無謂啫。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果導師請佢入去呢,會唔會佢比人話佢遲到

大宅

點解會遲到 ? 小朋友不合作, 固意遲到?

如係. 好明顯小朋友唔 like 上... 可cut .. 學過第2樣吧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小朋友因為一些原因,上興趣班遲到15分鐘,不想入去,扭計扭到大概30分鐘(上課時間1小時),先再入課室。 ...

你冇具體講係咩興趣班, 因咩事遲到等等.... 我當只係一個普通興趣班或補習班. 遲左15分鐘的話我唔會再去, 亦唔俾小朋友響課室外扭計扭咁耐.

你地遲15分鐘, 佢扭半個鐘, 即係得番15分鐘, 去黎冇意思, 果個係吙本個非去不可既興趣班或d 訓練? 因咩事都好, 如果你地成日遲成咁, cut 左果個興趣班或者諗辦法一定要準時會好d.

仲要留意小朋友係咪太攰. 佢地一攰就乜都扭一大餐.

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主

感謝大家!:mother:其實囡囡做任何事都較慢,又時顧得細女,顧唔到佢,諗住佢都三年級,自己搞掂。參加跳舞班係佢自己揀,但係近來越來越慢吞吞,正所謂皇帝唔急太監急,話cut咗跳舞(同因為參加咗考試,比咗$,唔cut得住)佢又喊曬,就因為每次都遲,變相佢自己都唔好意思到唔敢入去。

大宅

醒目開學勳章

bosch 發表於 18-2-28 06:29
你冇具體講係咩興趣班, 因咩事遲到等等.... 我當只係一個普通興趣班或補習班. 遲左15分鐘的話我唔會再 ...

我都同意,可能因為太攰,所以有扭計問題,但三年級了。

男爵府

回覆樓主:

3年級,8歲啦,
如果係我,
佢自己都唔緊張,成日遲到既,直接cut左佢,

ps我個都係小3,
如果幼稚園 遲到扭計都勉強體諒,
小3 仲經常性咁扭,遲到15分鐘,扭計30分鐘,
比多次機會,再繼續咁,直接取消啦。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

需然遲到唔關人事,但中心導師可以幫到手就最好,我覺得work,興趣班係佢揀,導師肯引領佢,鼓勵下,關心下,佢可能會醒神d,做事有番起勁,除非上堂曾發生左d野,而令到佢專登慢吞吞,搵借口唔上堂啦

大宅

醒目開學勳章

言多必失 發表於 18-3-2 22:35
3年級,8歲啦,
如果係我,
佢自己都唔緊張,成日遲到既,直接cut左佢,

Ok, 我都諗住cut佢一頭半個月,等佢諗清楚係咪自己想要的。

大宅

醒目開學勳章

oceandeepsea 發表於 18-3-2 23:32
需然遲到唔關人事,但中心導師可以幫到手就最好,我覺得work,興趣班係佢揀,導師肯引領佢,鼓勵下,關心下 ...

謝謝您!我都試下同導師講下,了解下,希望有改善。

男爵府

我會直接cut 左佢,因為我要佢做有責任既人,試想,如果佢自細覺得遲到係無後果,大個點算?我唔信大個就會自然做好既說法。再者,如果佢其實根本唔想學,繼續落去都無意思

複式洋房

回覆樓主

會唔會係小朋友冇興趣上呀?

首頁

尾頁

跳至