自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

missparent 發表於 18-2-25 01:29
thx! 小朋友無咭,無得挷!

我囝都冇卡只做認證,我過錢入佢餘額,用咗啲優惠佢唔好蹝

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-2-25 01:28

用八達通 我唔鐘意佢有冇du多咗錢都唔知,用嚟搭幾蚊車就冇 ...

現在一般可以接受Wechat支付的都是大型連鎖店,一般他們也是收銀機直接連接付款系統,如八達通讀卡機、支付寶掃描機、Visa收款機,加上部分商戶的八達通讀卡機上會顯示收費數額,而單據上也會打出八達通扣了多少及餘額多少,所以收錯機會率不高。

至於用Visa,很多大型超市也有自己的信用卡作為會員卡,比如Aeon、一田、Apita等,也要直接用佢張卡付款先可以有會員優惠或儲積分。加上現在用信用卡也是拍機,細金額也是不用簽名。也可以把卡儲在手機用epay,這樣同用支付寶或Wechat pay無乜大分別。

水晶宮

Alex123 發表於 18-2-25 12:23
現在一般可以接受Wechat支付的都是大型連鎖店,一般他們也是收銀機直接連接付款系統,如八達通讀卡機、支 ...

用咩支付方式都係習慣性,多個選擇冇壞,八達通同信用卡做唔到,手機支付P2P功能,所以都係睇自己需要嚟選擇。

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-2-25 12:44
用咩支付方式都係習慣性,多個選擇冇壞,八達通同信用卡做唔到,手機支付P2P功能,所以都係睇自己需要嚟選 ...

多個支付系統,而且有優惠,對市民一定有好處。不過我見現在支持用支付寶或Wechat pay的店鋪其實也支持用八達通或Visa,如果他們能爭取到本身不收八達通或Visa的商店用就可能可以開到一個新巿場。我覺得習慣不是市民,而是商店,要商舖習慣用電子支付系統,不是只收現金。

至於個人習慣性,我就習慣了用八達通,特別是50蚊以下的付款,一拍就可以,方便快捷。早上繁忙時間買個十元八塊的麵包也用手機支付,我又要攞部手機出攞打開個app及開啟付款功能,怕後面排隊的人會黑面。

P2P功能是幾好,不過在香港暫時用的機會不多,一般朋友食飯就當面付錢,因為我用Wechat唔代表朋友有用,所以當面付現金就算,或者是輪流請食飯。
如果八達通可以在iphone直接開通P2P功能就方便得多啦!始終在香港生活人人也有八達通卡及使用率高。

公爵府

Alex123 發表於 18-2-25 13:26
多個支付系統,而且有優惠,對市民一定有好處。不過我見現在支持用支付寶或Wechat pay的店鋪其實也支持用 ...

微信同支付寶喺香港推行既進度,同大陸比係超級慢,好多人依家都唔知係乜野黎,經營小店舖既人一樣都唔知係乜黎,大家唔知方便程度有幾高,普及性咁低,所以好多人覺得有同冇都冇所謂 ~

有返大陸會知,電話付款係好方便,我依家喺大陸係用支付寶比錢,以前比現金簡直娘爆,又阻住人,人地小食店兩隻手整野食,又要伸隻手同我收錢找錢,掂完錢又掂食物~

喺大陸,呢 D 街邊賣小食都可以用微信支付寶,你講要乜,佢有佢整,你有你比錢,慳返錢銀交收呢個動作,同埋佢隻手根本唔洗摸落 D 污糟既錢度 ~

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-2-25 16:48
微信同支付寶喺香港推行既進度,同大陸比係超級慢,好多人依家都唔知係乜野黎,經營小店舖既人一樣都唔知 ...

其實普及性不在於市民是否願意用,也取決於商店是否願意接受收。八達通已經推出近20年,差不多個個香港人不論老少也有一張,但很多小商戶也不願意用,這是一個問題,當中原因是現金交收在香港也太方便。自從八達通推出後零錢的找續已經不是問題。相比國內,仍然有好多人對現金交收有介懷。
1. 怕假鈔,即使10蚊紙也有機會是假鈔。
2. 好多細額紙幣也殘缺不堪及非常污糟,特別是5元以下的紙幣。而且10元以下的零錢好多仍然採用紙幣,而不是用更耐用的硬幣。
3. 1蚊及以下的零錢嚴重不足,經常沒有足夠零錢找續。
以上原因催使手機支付在國內快速普及。不論是付錢及收錢也願意使用手機支付,大家也不想接觸紙幣。
如果今天香港沒有八達通的存在,仍然好似2000年前嚴重缺乏硬幣零錢,我估手機支付會行得快好多。加上現在香港差不多很多商店,特別是食品店也用一元為價格單位,連一、二、五毫也不願意收,以方便找續。

所以我一直覺得手機支付在香港仍未好似國內的普及,不在於科技,而是大家的生活環境、習慣及現金零錢的普及性。

男爵府

missparent 發表於 18-2-25 00:30
户口明明有百幾蚊,比幾十蚊話餘額唔夠,又話要set 密碼!

唔知點整!

我都系
我只用7仔增值
無綁信用卡
只是俾70元也要認證

侯爵府

可以綁你果張credit card, 認證左後delete 張咭資料就得, 我都係咁幫個女認證之後delete張咭資料, 之後轉賬俾佢用

水晶宮

esther_fong 發表於 18-2-25 21:06
可以綁你果張credit card, 認證左後delete 張咭資料就得, 我都係咁幫個女認證之後delete張咭資料, 之後轉 ...

我同囝只做認證冇綁卡,一樣比到錢收到錢

公爵府

Alex123 發表於 18-2-25 20:57
其實普及性不在於市民是否願意用,也取決於商店是否願意接受收。八達通已經推出近20年,差不多個個香港人 ...

唔係唔習慣,得幾 D 集團店舖連鎖店用得,其他一般店舖都冇得用,係根本冇得你習慣 ~

你都見 BK 有咁多帖話開大陸銀行戶口,開黎做乜 ?? 咪大部份開黎比微信支付寶,方便自己喺大陸用,香港冇得用,返大陸用都可以感受下果種便利,開心下 ~

我最初覺得手機支付喺香港會好快增長 ~但係依家諗法冇咁樂觀,因為睇到依家微信同支付寶好似懶懶閒咁,支付寶HK 舊年推出付款碼,應該差唔多有半年,我覺得佢依家直頭好似停左步咁,微信都唔好得幾多,香港個系統直頭係 short short 地,得果 D D 集團店可以比錢,都未攪得掂成日付款不成功 ~我有懷疑佢地係咪根本唔太注重香港市場 ~

我聽過支付寶早年喺大陸做推廣果陣係用鋪天蓋地黎形容,直頭好似我地香港選立法會議員選區議員咁,我地 D 議員周圍洗樓,支付寶員工就周圍洗小店小舖,即場介紹,開戶,比 code,教點收錢,點 check 數,點提現,全程專人教到你識為止~

香港推廣力度太低,根本有好多小店小舖,根本連支付寶係乜都唔知 ,你叫佢點會用一 D 佢自己都唔知係乜既野 ,就算果樣產品幾好幾方便都冇用 ~

大宅

missparent 發表於 18-2-25 00:30
户口明明有百幾蚊,比幾十蚊話餘額唔夠,又話要set 密碼!

唔知點整!

會唔會係無認證?如果無認證一日用既上限係$200,我岩岩都用唔到,因為一日用超左$200

水晶宮

MiuMiuLi 發表於 18-2-25 21:39
唔係唔習慣,得幾 D 集團店舖連鎖店用得,其他一般店舖都冇得用,係根本冇得你習慣 ~

你都見 BK 有咁多 ...

其實微信商戶收1%手續又唔駛租機,唔明點解唔用,日日鋪頭有咁多現金好危險,我睇開嗰個中醫(3x歲好年青),佢好好生意,見佢真係收好多現金一日,我問佢點解唔整微信,佢話佢唔識呢啲野

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

挷你張卡..再刪就OK..
我都係咁幫我仔...
重要好彩我早排申請左新卡..得幾萬LIMIT...
我先敢用黎挷WECHAT

其他卡用耐左..張張都加到10萬UP...
真係唔敢挷...

唔挷卡..可以用HKID...

不過我覺得比ID卡..危險過信用卡..

有你ID CHECK到你好多野...

信用卡..被盜最多唔見錢...

男爵府

回覆樓主:

原來咁多橋妙架

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-2-25 21:59
其實微信商戶收1%手續又唔駛租機,唔明點解唔用,日日鋪頭有咁多現金好危險,我睇開嗰個中醫(3x歲好年青) ...

香港好多收現金的商戶及的士司機,唔知會唔會把收入全數入帳及報稅是一大疑問
如果用電子收費系統,包括八達通、信用卡及手機支付,全部收費會經公司的銀行帳戶過數,到時候好難唔如實報稅
另外,香港人也習慣及接受比現金,我諗無乜人會幫襯前會查下是否肯收電子支付,否則唔幫襯。所以無乜誘因吸引商店用電子支付。
反而好多服裝店及電器鋪肯收信用卡就可以吸引到年青客戶作預支銷費,這個就是誘因給商舖願意用信用卡,即使信用卡公司要收1.5-3%服務費。因為可以帶來額外的客戶群。

珍珠宮

月希 發表於 18-2-25 22:11
挷你張卡..再刪就OK..
我都係咁幫我仔...
重要好彩我早排申請左新卡..得幾萬LIMIT...

是否Wechat pay的信用卡捆綁沒有限制Wechat account必須是持卡人?
另外,是否也沒有年齡限制?

水晶宮

Alex123 發表於 18-2-25 22:24
香港好多收現金的商戶及的士司機,唔知會唔會把收入全數入帳及報稅是一大疑問
如果用電子收費系統 ...

我諗稅局唔會查,如果會查唔好話乜乜pay連八達通都唔會有小商鋪肯用。

服裝店電器鋪如果收信用卡要1.5-3%服務費,咁微信1%服務費,對呢啲商鋪嚟講都有誘惑性。

公爵府

ddkaka 發表於 18-2-25 21:59
其實微信商戶收1%手續又唔駛租機,唔明點解唔用,日日鋪頭有咁多現金好危險,我睇開嗰個中醫(3x歲好年青) ...

支付寶喺香港其實好有優勢,佢本身已經有一大堆淘寶客,我係其中一個,BK 淘寶版重有大把淘寶 JM 客喺度 ,個個都有支付寶~

其實香港依家果 D 走鬼檔或小販檔,數額唔大,開個戶口認個證,已經可以用張紙印個收錢碼出黎收錢,但係冇推廣,好多人唔知乜係支付寶,乜係微信錢包

就連你睇既中醫,又唔係大年紀只係三十幾歲都唔知 ,喺大陸真係好多亞伯亞婆都用微信支付寶 ~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Alex123 發表於 18-2-25 22:32
是否Wechat pay的信用卡捆綁沒有限制Wechat account必須是持卡人?
另外,是否也沒有年齡限制?
...
我仔用我張卡....點睇佢都唔係持卡人啦

冇做個人認證...你鬼知你真身...

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-2-25 22:37
我諗稅局唔會查,如果會查唔好話乜乜pay連八達通都唔會有小商鋪肯用。

服裝店電器鋪如果收信用卡要1.5-3% ...

所以八達通已推出20年在小商戶也不是很普及。
好多大商戶也不介意同時支持收信用卡及支付寶。只是客戶還是比較習慣用信用卡付款,另外信用卡付款可以做分期付款優惠及現金回贈優惠。

首頁
12345...6

尾頁

跳至