跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

請教各位,本人是citizen,在美國有mailing address,但目前在香港工作。我先生有入境美國 visa 間中會來美公幹及探親。
現我申請先生移民,
填 I-130 應在香港遞form還是美國遞form較佳?
如果在美國遞form,我是否要留在美國等候?
申請期內,會否限制我先生進入美國境內?

大宅

soso1227 發表於 18-2-24 15:35
請教各位,本人是citizen,在美國有mailing address,但目前在香港工作。我先生有入境美國 visa 間中會來美 ...

你在那就在那交表,美國入表快好多!一入表就有機會被拒入境,但呢度都有人成功入到境。
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mrscow 發表於 18-3-11 08:31
你在那就在那交表,美國入表快好多!一入表就有機會被拒入境,但呢度都有人成功入到境。
...

明白。如果我趁來美國探親時入表申請,
然後我丈夫返香港等消息,
期間我要長期留在美國嗎?
可以返香港陪他嗎?

男爵府

請教各位,本人是citizen,在美國有mailing address,但目前在香港工作。我先生有入境美國 visa 間中會來美 ...

據我所知一入紙就唔應該離境(聽聞先生個visa會隨著入紙而失效),如需要離境要特別申請審批需時亦需要說明離境原因⋯

以你的情況,老公響香港申請比較好,時間會長一點但沒有留美的限制。

複式洋房

之前上網係有話過如果入咗I-130就唔可以入境,因為驚你過咗嚟美國唔番香港,不過我老公都喺申請期間成功嚟過美國2次,佢係用之前申請落既travel visa入境, 所以你可以自己衡量吓!

大宅

回覆 heman_heha 的帖子

After submit 1-130 (F4), my hubby got in USA for over 5 times and renew his B1/B2 visa within 10 years of waiting period.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 SVbaby 的帖子

知道。謝謝你。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

請問你是申請人嗎?你申請丈夫時,你需要在美國居留嗎?
由申請至批准需時多久呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mmju 發表於 18-4-20 08:46

After submit 1-130 (F4), my hubby got in USA for over 5 times and renew his ...
Thank you for your information. It is a relief to learn that applicants may renew their visa during waiting period.

複式洋房

soso1227 發表於 18-4-20 17:51

請問你是申請人嗎?你申請丈夫時,你需要在美國居留嗎?

我係申請人呀,我申請我老公嗰陣仲喺香港既,不過之後因為我辭咗職做FTM,所以就番咗過嚟美國先,等阿仔早啲適應吓呢邊生活,我老公就放大假就過嚟探我地,之前申請最快9個月都有,而家你預起碼要年半左右啦!

首頁

尾頁

跳至