自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有懂得醫玫瑰痤瘡中醫可介紹?謝謝!

大宅

回覆樓主

Rosacea 中醫幫唔到,要做彩光/激光先得。我之前係浸大醫生做,唔係美容院果隻,有醫生follow up 會安全d

大宅

joanna333 發表於 18-2-24 18:54
Rosacea 中醫幫唔到,要做彩光/激光先得。我之前係浸大醫生做,唔係美容院果隻,有醫生follow up 會安全d
...

因為想試下溫和d既方法,例如針灸,中藥。
打激光怕會有反效果,之前用過類固醇傷左d皮膚,現在皮膚好敏感同乾,再打激光真係有點擔心。謝謝你的見意!

大宅

cath6h 發表於 18-2-24 19:07
因為想試下溫和d既方法,例如針灸,中藥。
打激光怕會有反效果,之前用過類固醇傷左d皮膚,現在皮膚好敏感 ...

絕對明白,我之前就係睇錯西醫用左類固x 搞到皮膚又乾又紅,愈查愈嚴重。

我當時停曬所有野,只係加強保濕同用成份比較純既skincare

查b5 gel (好溫和既保濕skincare)
洗面我用curel / physiogel.
Mask 我用ad+.

同埋堅持每日查物理性防曬

隔一段時間皮膚底層夠保水,就會愈來愈強,然後我就去左做激光,總共做左三次就接近好返

水晶宮

hashtag影視迷勳章

joanna333 發表於 18-2-24 23:07
絕對明白,我之前就係睇錯西醫用左類固x 搞到皮膚又乾又紅,愈查愈嚴重。

我當時停曬所有野,只係加強保 ...

想問做激光要幾多錢?

大宅

joanna333 發表於 18-2-24 23:07

我當時停曬所有野,只係加強保 ...

多謝你的經驗,我已經有此病差不多一年了,由於之前懷孕,剛剛坐完月,所以現在才開始去治療,希望能夠將病情穩定下來,因為想好好照顧我的孩子啊!B5 gel 一直想試,你係用邊隻brand 呀?謝謝!

水晶宮

cath6h 發表於 18-2-25 00:23
多謝你的經驗,我已經有此病差不多一年了,由於之前懷孕,剛剛坐完月,所以現在才開始去治療,希望能夠將 ...

你咩狀況?

大宅

she007 發表於 18-2-25 00:57
你咩狀況?

我臉情況係微紅,有少許暗粒,遇到熱同焗會好紅,但會自動退紅,最唔舒服係會痕同有少少痛,可能臉太乾,因我懷孕期間沒有用護膚品,只是用清水洗臉同用Avene 搽臉。

大宅

cath6h 發表於 18-2-24 02:44

我有咗好多年Rosacea而且好嚴重下,但而家好番了,我聽講激光只係治標唔治本,有人做過,做完好一陣子跟著又返番嚟,我之前有睇中醫,但冇乜用,一直話我係腎虛,食嗰時就好啲,但有時都差唔多。

我好番係因為從飲食落手,加上生活細節嘅改變,唔好用任何有香料同paraben之類嘅防腐添加嘅面部護理產品,即係大部分大牌子都唔用得,亦唔好相信任何sales叫你試嘅產品,要自己做research,面部一定要塗防曬,加上面部護理要簡單化,盡量唔好用太多產品。飲食方面要戒口,唔好食高膽固醇食物,要食多啲纖維食品,做少少運動。我而家已經好番乜都食得,所以唔好以為以後都要戒口,好番就冇事 希望你越嚟越好啦!

大宅

Jessicalws 發表於 18-2-24 23:08
想問做激光要幾多錢?

我大約六年前倒做$6000 一次
做完塊面會爆紅同紫色根一星期倒,之後就會白滑返

大宅

cath6h 發表於 18-2-25 00:23
多謝你的經驗,我已經有此病差不多一年了,由於之前懷孕,剛剛坐完月,所以現在才開始去治療,希望能夠將 ...

用緊 the ordinary. 我asos 買既
如果唔怕貴,用skin centxxxxx, 唔記得點串
但我覺得功效差不多

水晶宮

cath6h 發表於 18-2-25 01:12
我臉情況係微紅,有少許暗粒,遇到熱同焗會好紅,但會自動退紅,最唔舒服係會痕同有少少痛,可能臉太乾, ...

你試用杜鵑花酸搽患處丫
我睇中醫都冇用,當時都幾嚴重,又痕又出粒,有時又興,我冇飲好涼的中藥,轉飲自己打的苦瓜雪梨汁,再加用苦瓜汁敷患處,2,3個月,已經好返,仲有少少未退晒的淡紅印,不需再用類固醇。

水晶宮

回覆樓主:

仲有轉左用皂洗面
當時食物就只介牛同海鮮,其他照食冇影響。

大宅

agneau 發表於 18-2-25 01:35
我有咗好多年Rosacea而且好嚴重下,但而家好番了,我聽講激光只係治標唔治本,有人做過,做完好一陣子跟著 ...

大家好返仲有無慶既感覺吖?我最唔舒服係有慶同痕既感覺。我介口都介到好清,坐月都唔敢食薑同補品(好彩我開刀生有籍口唔食),我諗我先做好補濕先,因皮膚乾到連頭皮都乾埋,我知醫呢種病係好漫長,但我也相信有好返的一天。

大宅

cath6h 發表於 18-2-25 06:15
大家好返仲有無慶既感覺吖?我最唔舒服係有慶同痕既感覺。我介口都介到好清,坐月都唔敢食薑同補品(好彩 ...

好番之後冇慶嘅感覺啦,連之前比較易面紅嘅問題都好咗,反而我好少會痕,我估你係因為太乾,但你會痕,會唔會唔係玫瑰痤瘡而係濕疹?濕疹比較會痕,玫瑰痤瘡比較少,有冇睇皮膚科醫生?叫醫生介紹你用邊隻面部產品。之前我好似爛面咁嘅樣,好番之後靚番曬,希望你都快啲好番。

大宅

回覆樓主

好返之後無再慶,係有時無做足保濕塊面會紅紅地,但問題不大

子爵府

cath6h 發表於 18-2-24 18:44

之前陳衍行在電台節目講過,有個中醫治療有幫助,或者你去佢fb 問下佢吖

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主

我都有呢個問題

大宅

kid 發表於 18-2-25 23:00
之前陳衍行在電台節目講過,有個中醫治療有幫助,或者你去佢fb 問下佢吖
...

我見d明星皮膚問題都係去針灸,所以都想試下,又無咩副作用,係貴d,因為每針一個位計錢。

男爵府

有冇朋友可以講多的關於玫瑰痤瘡的情況,我最近也是面頰常泛紅,已睇醫生只説不似敏感,但又開抗敏藥比我,但好似有少少幫助,所以我也懷疑自己是不是玫瑰痤瘡

首頁

尾頁

跳至