婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好長篇,先由背景講起。
我結婚2年,婚前,奶奶叫老公買左佢地現居公屋(奶奶係戶主),話將來會比間屋我地住,佢返大陸住,叫老公唔洗買樓。我唔贊成,但最後都用左老公名買,老公供。
到決定結婚,嫁之前我同老公講想買樓自己住,老公全家唔贊成,最後我老公都唔肯,仲以唔結婚相迫,最後我因為愛而屈服。
嫁入初期,真係好唔開心,好多野唔習慣,我覺得生活環境比娘家差,佢地生活習慣同我娘家又唔同,老公又唔係返正常office工, 變左我放工放假就成日得我對住佢家人,大時大節同佢家人飲茶食飯又得我一個,後來老公見我唔開心,佢肯同我出去租屋住,但佢同99講完,99唔出聲入房喊住打比我姑仔,姑仔即刻打黎鬧我老公,所以最後又無得搬。

後來已婚一年,老公又轉左office工,都叫做無以前咁唔習慣,情況好返少少,但係有一日我係屋企既時候有人用鎖匙開門,一睇原來係個男人(奶奶第二任老公,老公繼父),原來奶奶係無知會我同老公情況下帶左個男人返黎住,我就好嬲好唔開心,覺得好無安全感,間屋明明係我地供,平時間屋d野已經無話事權,99成日帶佢d fd返黎,但點解連帶個人返黎住可以完全無商量無通知?當我地係租客嗎?而且個男人仲成日係屋企食煙,我好唔鍾意。
遲d再打

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

就咁睇第一段已即搬走

公爵府

回覆樓主:

生活環境比娘家差,仲等什麼?趁無bb快D走佬啦?否則bb出世你就更加難走。

大宅

因為呢件事,老公都有d嬲,佢因為我唔開心,所以肯同我租屋搬出,就係唔開心同衝動驅使下,我地最後由原本想睇租盤變左買左層新樓樓花,首期係用我積蓄比(因為新樓有發展商plan同優惠,我地只買到新樓,唔夠錢買二手樓),係決定買之前,我老公好贊成好想買,但我問佢買左供得掂咩?佢話佢會同我一人供一半,佢會同佢媽商量,比少d家用,叫個男人比返d錢,所以我最後先同意買左。

大宅

回覆樓主

帶男人翻黎住

子爵府

回覆樓主

好明白你感受,你真係個好新抱!一個人仲出席佢家庭聚會

希望你地有新家以後,生活會開心好多~你老公好好

大宅

mocha20150323 發表於 18-2-26 03:23
好明白你感受,你真係個好新抱!一個人仲出席佢家庭聚會

希望你地有新家以後,生活會開心好多~你老 ...
好多謝你明白我可惜老公家人唔係咁諗,姑仔暗地裡鬧我,叫老公同我離婚

大宅

買左樓後,我就叫老公同佢媽商量家用既事,想叫個男人負責交雜費,但老公同我講,個男人未搵到野做,所以無錢住。如是者,我地由佢未搵工,到搵到工,到返左工幾個月,過左接近半年,都係無消息。佢日日係到住,但$1都無夾過比我地。加上當時我老公事業好差(佢做sales),收入好少,我當時每個月仲要供首期(每月供1%,我用收入同積蓄供大部份,老公幫手供唔夠1/5),個個月好大支出,老公又比好大壓力自己,我唔想老公咁辛苦,中間都問左老公幾次佢有無同99講夾錢呢件事,但佢次次唔係拖拉就係唔答我。

終於有一晚,我提起呢個話題時老公突然大發脾氣,將99係房叫出黎,又叫我起身(當時係床),發晒脾氣話一個話佢搵錢辛苦叫個男人夾錢,一個就話個男人搵得雞碎咁多邊有錢(我完全唔知老公有同99講,更唔知99有咁講過,一路以為老公無問過),叫我地自己傾掂佢。當時我無出聲,99就好似好慘咁問我地想點,又話已經好忍我地,之後仲走左出街(當時好夜下)。

因為呢件事我同老公嘈交,後來我地和好後,因為一d事老公比左佢電話我用住先,我見到佢係我地嘈完之後一日whatsapp同姑仔呻左2句,話我唔想同個男人同住,話自己夾係2個女人中間,姑仔就同我老公講,話老婆有得揀,呀媽無得揀,暗示老公同我離婚!佢仲鬧我食米唔知米貴,話我地比得少家用,99月月唔夠洗,仲話我咁叻咁巴閉,租間屋比個男人住咪唔洗一齊住囉!又叫老公調教我,食住我,唔好比我攪事!
佢完全唔知我地有幾艱難,老公亦都無幫我澄清/講好說話,老公之前窮到無晒錢都賣左結婚時d金器比家用!佢寧願我地窮到無錢洗都唔同佢媽講
(不過都因為咁知道,原來個男人有比$3000伙食費99,但所有雜費都係老公比,佢無夾)

侯爵府

2024年龍年勳章

Wish1388 發表於 18-2-26 08:44
好多謝你明白我可惜老公家人唔係咁諗,姑仔暗地裡鬧我,叫老公同我離婚
...

使乜理姑仔啫
自己生活自己決定

侯爵府

2024年龍年勳章

Wish1388 發表於 18-2-25 23:09
因為呢件事,老公都有d嬲,佢因為我唔開心,所以肯同我租屋搬出,就係唔開心同衝動驅使下,我地最後由原本 ...

做得好

男爵府

回覆樓主:

你姑奶會咁講唔難估,唔通想自己接手咩,佢當然想你地咩都唔改變啦,你c6都好明顯係放唔低你99,明知要養埋男人都比你99两三句洒走

子爵府

回覆樓主

你c6 即係買完公屋又買多層私樓?
咁佢經濟壓力堅大!

大宅

回覆樓主:

睇嚟係妳老公處理失當嘅問題

Jolin_Yuen    發表於 18-2-27 12:42

大宅

little06 發表於 18-2-26 11:24
你c6 即係買完公屋又買多層私樓?
咁佢經濟壓力堅大!
係,佢負責供公屋,新樓就我地一人供一半

男爵府

Wish1388 發表於 18-2-26 09:18
買左樓後,我就叫老公同佢媽商量家用既事,想叫個男人負責交雜費,但老公同我講,個男人未搵到野做,所以無 ...
唔好嬲,有時佢同朋友家人傾下唔係咩,姑仔都係佢1地兄妹的立場講,無諗過你會知,但講錢失感情,我覺得盡量睇下搵唔搵到份高人工d的工,

大宅

講少少姑仔背景, 20歲出頭因大肚閃婚, 嫁左一個細佢幾年既男人, 同BB同佢62 99同住, BB生左出黎就放係我地屋企, 99湊, 佢個仔好曳, 佢地又唔教, 由得佢亂叫亂喊, 例如:

1.食飯時亂叫亂走, 發脾氣會亂郁亂踢, 試過踢到差D反台(我地用小摺台食飯)
2.扭計唔食飯, 話要食麵, 姑仔比杯麵BB食
3.發脾氣會訓地下, 會掟野, 掟電話掟IPAD, 但姑仔唔會教佢
4.買好多玩具, 扭乜有乜, 玩到成地係唔肯執

個B出世到而家都成日好嘈,我覺得居住環境好辛苦。
後來姑仔發現佢老公原來一早破左產, 又欠債, 又溝女, 佢地成日鬧交想離婚。我自問雖然同佢唔係好FD, 但佢地嗌交, 比大耳窿追債我都有關心佢, 幫佢問朋友意見, 諗解決辦法等, 但估唔到佢咁話我, 我到而家都一直好嬲好介意。

最唔開心係, 我同我老公講我見到佢地對話時, 老公唔出聲, 當聽唔到, 佢一D安撫我都無, 令我覺得每次同佢屋企人有咩衝突, 老公都會企係佢家人個邊,一D都無支持過我,我覺得佢地成家同一陣線,我自已嫁左就孤立無援。

公爵府

Wish1388 發表於 18-2-26 09:18
買左樓後,我就叫老公同佢媽商量家用既事,想叫個男人負責交雜費,但老公同我講,個男人未搵到野做,所以無 ...

你姑仔都打橫來ge,首先老婆有得揀,阿媽無得揀?甘對你99來講也是一樣的呀?...老公有得揀,兒子無得揀!你姑仔是否白痴呀?她情願家中養一個完全不付家用的拖鞋男人在這裡白食白住(佢只奉獻一條L)也要求哥哥趕走一名識溫錢的老婆?.她是智障的?.....不用理會呢D野蠻人,直接付一半家用(99家用不夠自然不會白養拖鞋男,一名靠兒子供養的老太婆,憑什麼資格學人地養小白臉?)

大宅

ccgirlcc 發表於 18-2-26 12:20
唔好嬲,有時佢同朋友家人傾下唔係咩,姑仔都係佢1地兄妹的立場講,無諗過你會知,但講錢失感情,我覺得盡 ...
但我知道左真係好介意,而且老公無做任何野安慰我。老公前一兩年不停轉工,而家搵到呢份工先叫收入好d,短期都唔會轉工。

大宅

美之選468 發表於 18-2-26 12:35

你姑仔都打橫來ge,首先老婆有得揀,阿媽無得揀?甘對你99 ...

唔記得講後來發現原來個男人有比99 $3000伙食費,但我地仍然要供樓雜費支出全包,家用不變。

公爵府

Wish1388 發表於 18-2-26 12:56
唔記得講後來發現原來個男人有比99 $3000伙食費,但我地仍然要供樓雜費支出全包,家用不變。 ...

你在po中完全未提過姑仔每月俾99幾多家用?(你99邦姑仔湊b,無理由是免費的wo)宜家在外面是旦找人湊b都有7~8000蚊啦!無理由姑仔溫自己阿媽笨呀?

首頁

尾頁

跳至