自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

DEL

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

妳同老公一人夾三千會唔會好D?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實99 直接問你加錢,比我就會問99 叔仔果邊情況點樣,冇比錢重要攞返轉頭
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主

你老公想出幾多,就係佢到扣唔好搞到你份家用,咁佢就唔會牙擦擦話比6000。叔仔方面,我覺得理唔到咁多~做好自己就得

girlbear    發表於 18-2-26 13:58
facialchung    發表於 18-2-26 13:17
wcpcelia    發表於 18-2-26 12:01
APIGMA    發表於 18-2-26 10:12

大宅

回覆樓主:

兄弟果邊唔好諗,我叔仔同99同住都冇俾,99連幾百蚊費用都問我老公攞,我做法係每月要俾果份照俾,99額外要求既就老公自己俾。
你如果傾唔掂就請工人湊,自己去做野,無理由99果份都要扣哂係你家用

男爵府

mocha20150323 發表於 18-2-26 01:25
你老公想出幾多,就係佢到扣唔好搞到你份家用,咁佢就唔會牙擦擦話比6000。叔仔方面,我覺得理唔到 ...

無錯!6299既家用梗係老公俾,點會係你份家用度俾。

大宅

回覆樓主:

你老公比35000你之後啲錢有咩用途?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你地還你地, 叔仔還叔仔, 好心唔好拉埋一齊講啦, 叔仔俾唔俾家用, 根本唔關你地事, 亦唔到你地管
c6搵5萬, 淨係過時過節先俾3,4k, 即係平時完全無俾家用6299, 6299而家先開聲想要家用, 都已經好體諒你地啦, 仲好意思話男家咩都無幫你
點解你要覺得好似你娘家咁又幫你俾首期, 裝修都要資助埋, 仲要唔收你家用, 咁先叫對你地好?
咁大個人, 仲咩都要娘家資助(娘家有錢係一回事), 你唔會覺得慚愧?

Manwah    發表於 18-2-26 14:43
Manwah    發表於 18-2-26 14:42
tansyneko    發表於 18-2-26 13:11
mugka    發表於 18-2-26 12:54
Miulo    發表於 18-2-26 03:09

公爵府

回覆樓主

即係平時無俾家用? 咁真係講唔通。我老爺奶奶仲返工時,我老公每個月都俾錢兩老。當年我地兩公婆都揾唔多,但少少地都每個月一個數,唔會齋大時大節先俾錢。

翡翠宮

回覆樓主:

你老爺奶奶真係慘,過年過節先有幾千

翡翠宮

回覆樓主:

買樓要資助,奘修要資助
我係你吾會做 ftm, 請工人,自己做野比D家用娘家。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你c6俾左35k你, 佢自己剩15k, 有咩支出係c6負責?
如果佢無任何支出, 佢15k全部儲埋做私己, 咁99要家用, 當然c6負責返啦
如果佢唔肯, 睇下可否俾少d, 或者一人夾d囉
唔建議你同佢嘈, 始終d錢係佢辛苦搵返黎, 一陣嘈得太勁佢cut你家用, 或者叫你出去搵工做, 你就捉蟲

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

3萬5包埋一家洗費重有供樓,另外萬5你老公自己一個人洗?唔好拉埋叔仔同娘家一齊講,同老公傾3.5萬包唔到咁多,叫佢自己諗掂佢

子爵府

回覆樓主:

咁搵5萬俾一成, 5千, 你都有5千淨黎買下自己野, 儲下既......

大宅

理想地,比雙方家長家用係要公平,但两邊都比$6000,你地負担會不會很重?如两邊都比少D,e.g.$2000,老爺奶奶又夠唔夠用?家用對你父母來說只是你地的心意,但對你老爺奶奶來說卻是賴以為生,如果你老公一向對你父母尊重關心,你亦無須為家用公唔公次平而唔開心。

珍珠宮

mini1204 發表於 18-2-26 01:36
買樓要資助,奘修要資助
...
同意, 可能樓主娘家照顧得佢太周到, 咩都幫佢出錢, 又唔收佢家用, 令佢對娘家無咩責任感

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mini1204 發表於 18-2-26 01:36
買樓要資助,奘修要資助
...

X2...
哽老族

寶石宮

2023年兔年勳章

草莓蛋糕 發表於 18-2-26 01:10
我老公一人搵錢,一家4口,現在每月5萬,比大約3萬5我(剛今年加到3萬5),我所有屋企洗費全包,包括供樓80 ...

無理由包底 有乜新支出都係家用扣
呢啲家用係自己家用 長老應另計

大宅

比6299D錢最好梗係老公出啦,等佢有壓力就會比得明智D,你自己就要静静地儉D儲多個錢,以備家中有不時之需

男爵府

回覆樓主

其實你老公都無話錯,供養比家用唔一定要平等,都係睇兩邊家庭狀況,老實講,你同佢撐得太行,佢一陣cut你筆家用黎比老爺奶奶,我諗你都奈佢唔何,你會更唔開心,不如揾張紙,實實在在寫低屋企既必要開支,老公都寫低佢個萬5係點用法,睇下邊到可再退啲錢出黎啦,至於叔仔個部分你唔好理咁多喇,管唔到,盞自己唔開心

首頁
12345...14

尾頁

跳至