自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主

以前留學馨香好多

依家就太多野雞

翡翠宮

anyuser18 發表於 18-2-26 17:29
咁有錢浪費就唔駛討論唔駛諗,去咪去
不過有啲太有錢但腦荀未生埋,去咗又唔理佢由佢花天酒地的話,就係係 ...

你講果D 近附爛泥

說真的,比個機會D後生,咁做父母既比到一定比的,同時都寄望佢地會有叮一聲果一野

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有錢既話一定送佢出國留學

侯爵府

Sumyeema1 發表於 18-2-26 17:13
多口問句,你大仔留係英國工作定返港工作?
HK

子爵府

Smallraindrop 發表於 18-2-26 17:42
你講果D 近附爛泥

說真的,比個機會D後生,咁做父母既比到一定比的,同時都寄望佢地會有叮一聲 ...

爛泥其實都唔少老實講,亦見唔少養出爛泥的父母,有個係讀唔成去咗海外讀成咗有專業,不過就養成靠屋企惡習,有份好工,讀書筆錢錢無還過不特止,仲屋企俾埋首期買樓,全家一身名牌但成日呻窮

個人閱歷的結論係,品格比較重要,留學筆錢未來要還返,不要養出靠屋企的泥(完全個人意見 )

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-2-26 17:15
同意,父母有能力,子女多些路可揀。

都係咖,條路好行d,多d選擇

翡翠宮

anyuser18 發表於 18-2-26 17:55

爛泥其實都唔少老實講,亦見唔少養出爛泥的父母,有個係 ...

咁你Lee 個Case 父母好有問題

無論在那個地方佢地個仔/女都會成為寄生蟲,同埋差性格

子爵府

親子王國15週年勳章

我都唔係有錢人家,父母都係儲錢供我去外國讀書。

去到外國先知道咩叫「有興趣讀書」,想力爭上游。身邊也有同學,香港讀到死下死下,一去英國,Oxford 都畀佢入到!

我有錢的話,將來都會畀仔女選擇去唔去外國讀書。

大宅

pretty0 發表於 18-2-26 15:49
係BK成日見到話
係香港讀唔到就唔好係外國讀
無為哂錢

如果你問出過去讀書嘅人,答案應該是大比數覺得要出去。

讀得上,出到去前途更加無可限量。讀唔上,香港冇機會俾你讀,仲更加要出去留學。

叫人講不上不要嘥錢的,很井底之蛙。出到去又是另一個世界。本來在香港讀不上的也有可能成功。另外讀書過程不只在於學術。出去擴闊眼界。

禁止訪問

好媽媽勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

happystich 發表於 18-2-26 16:01
我自己都係留學生
有時睇到d post講
有能力供仔女去外國定俾首期好

絶對同意你嘅講法

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

真係睇你睇錢有幾重咋wor

如果比我03選用100萬買樓定讀書
咁我可能選買樓啦,每個月唔使做都有租金收
書,讀完都要自己搵錢,又未必搵得多

即係有d人一退休就拎畢錢去環遊世界,咁睇野實多架
有d人就鐘意投資/慢慢用

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

有錢就話可以去留學,好似我們窮冇錢就唔洗諗啦。
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

馬霸 發表於 18-2-26 16:20
出過國留學就自然會明白,好多野係錢買吾到。呢d留學經歷真係好刻骨銘心,畢生難忘 ...

我反而覺得當年係香港讀大學會開心d.
上莊大把野玩,又建立到長遠的人際關係。。

當然唔係現在呢個係人都入到大學的時間

6/70s 年代就當然係出國好。 真係會見識多好多。
但8/90s 出唔出都不大分別。

現在,我覺得直頭冇分別,除非去好高級的學府。目標入全球100大公司。

琥珀宮

pretty0 發表於 18-2-26 15:49
係BK成日見到話
係香港讀唔到就唔好係外國讀
無為哂錢

若父母afford 到,我覺得香港讀唔到更加應該出國讀!

大宅

回覆樓主

其實有時見到d post 問 做首期定送出國讀書/個仔成績差 怕浪費左錢 我覺得好可笑

做父母有能力提供晒兩樣就當然係最好啦
唔得就應該揀一個一生受用的送給仔女

不過好多人話 讀得唔好 先出國。
首先,你肯定香港教育好好?無機制上的問題?如果唔係,唔應該咁講。小朋友係本地讀得唔係唔好 只係學制唔適合佢。

拎唔到高分數 唔等於佢一事無成。只係亞洲人特別鍾意用分數去將人分階級。

而本身好多父母 覺得小朋友成績係香港差 唔想浪費錢送出去。我想話,送去外國 讀書只係其中一個部分,當中學習語言/獨立生活/建立人際關係/文化都係當中一部分。單單分數唔可能係唯一希望仔女得到。

我當年讀書唔叻,父母送我出國。我學習到以上提出的事情,我大學一畢業 去亞洲唔同地方工作 無論地方適應 語言交流,人際關係 都完全無問題 因為早早已習慣

呢d先係父母應該希望見到

對於仔女應唔應該送出國 我只會考慮成熟度 同埋穩定性

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主

吃不到的葡萄是酸的

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我响外國讀書時,都識唔少香港人。
講真,笑人咩野雞大學無用?
現實係,我見過唔少人香港讀書麻麻地,去左外國讀,入間麻麻地大學rank 50以外。
但成績好,去到top 10 uni讀second degree ,好多出路都好好,有人仲考到美國ivy league 再升學。
好多都做份工好,乜師物師。
所以都唔明做乜笑人野雞大學不如唔好讀,不如買樓
始終留學係一個好好的經驗!唔係用錢衡量

水晶宮

回覆樓主:

朋友兩公婆海歸,佢孩子在本港升國旗學校讀,自己孩子中中考全级尾尾,博-博用non jupas入左八大

首頁
12345...8

尾頁

跳至