自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

爆粗中 (xy%$z@#)

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

財爺真失敗。

珍珠宮

我朋友又問,佢5/2017 取了LABOUR DEPT 的交通津貼,咁而家有無HK2000取呢?

大宅

其實中產都受惠:
睇返數據,薪俸稅548億只佔庫房收入9.07%,不足10%.。政府政府收入最大來源1,551億=25.67%利得稅,第二位已是其他收入22.13%,這些間接收入。
我覺得中產請息怒,一來薪俸稅的累進稅率降低了(減稅),2%,6%,10%,14%,17%.又寬減75%薪俸稅/個人入息課稅max.$3萬。又有減差餉max.2,500.
再加上子女免稅額提高至120,000.父母免稅額又有提高,其實都交少好多稅。
以年收入70萬夫婦,有2個子女為例。扣完5%mpf,,basic allowance,子女免稅額=下年$10,540,再扣75%寬免=交稅$2,635。仲未計有4大長老扣稅,分分鐘交得仲少。
至於你話綜援,我覺得如果是派俾長者/殘疾人士的綜援人可以接受。

男爵府

醫院迫爆,成日話5够醫生,姑娘。
D錢5用在醫療方面。
用左去海洋公園

siu05    發表於 18-2-28 15:40
artroboy    發表於 18-2-28 15:00

子爵府

海洋公園... 咁就三億一千萬

大宅

Kittychan3802 發表於 18-2-28 14:50
醫院迫爆,成日話5够醫生,姑娘。
D錢5用在醫療方面。
用左去海洋公園 ...

醫療預留3,070億。當中3,000億籌備第二個十年醫院發展計劃,改善診所設施,及提升醫療教學質素+
60億聘請所有本地醫科畢業生+5億中藥發展+
5億改善病人藥房分擔機制。

仲未計長者醫療券額外1,000元,涉支7.96億。
大腸癌篩查擴大至50-75歲。5年花9.4億,這是好事,本港最多人患的癌便是大腸癌,及早發現對病人同政府醫療負擔都減少。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

兩個字:超癈

寶石宮

2023年兔年勳章

Macusmama 發表於 18-2-28 14:39
點樣為之有需要學生派$2,000??不明白...又會幾時比?

要用7億4千萬即係預37萬學生受惠
應該包括有學費減免/書簿津貼嘅學生

伯爵府

hahaha789 發表於 18-2-28 14:47
其實中產都受惠:
睇返數據,薪俸稅548億只佔庫房收入9.07%,不足10%.。政府政府收入最大來源1,551億=25.67% ...
中肯!
仲有擴濶同增加稅階變成2% 6% 10% 14% 17%...對於交稅多嘅人係唔錯嘅消息。

子爵府

回覆樓主:

食屎啦

珍珠宮

maggiemaggie001 發表於 18-2-28 13:08
免2019DSE考試費用係講緊邊一個學年度?

下年2019

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hahaha789 發表於 18-2-28 14:56
醫療預留3,070億。當中3,000億籌備第二個十年醫院發展計劃,改善診所設施,及提升醫療教學質素+
60億聘請 ...

有無講起醫院??
放下自在

水晶宮

回覆樓主

Tax return 只得3萬,太少

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Poyau 的帖子

不知所謂

水晶宮

hahaha789 發表於 18-2-28 14:47
其實中產都受惠:
睇返數據,薪俸稅548億只佔庫房收入9.07%,不足10%.。政府政府收入最大來源1,551億=25.67% ...

其實我都唔明寬減薪奉稅點計,不過我一路幫埋老公交埋稅,感覺越交越少!
我和老公是窮中產,自己是滿意這份財政預算案,因為提高免稅額、免差餉、子女免稅額都有份!

但綜援出三糧就... 但無法啦,要出我都控制唔到!

大宅

cattz288 發表於 18-2-28 15:06
有無講起醫院??

果3,000億的第二個十年醫療計劃應該會起醫院。今次比2016年用2,000億在第一個十年醫院發展計劃足足多了50%(1000億)應該可以做到更多野。
參考2016年第一個十年醫院發展計劃,當時係用2,000億內容如下:“香港特區政府在2016年施政報告中宣布已預留港幣二千億元的專款承擔在未來十年推行的十年醫院發展計劃。
十年醫院發展計劃包括:
  • 興建一 所大型急症全科醫院
  • 重建/擴建十一間現有公立醫院
  • 興建三所社區健康中心
  • 興建一所支援服務中心

醫院管理局將進行十年醫院發展計劃,在完成計劃後將提供:
  • 額外約五千多張病床
  • 增加約九十個手術室
  • 診所新增設施每年可提供約四十三萬普通科門診人次和約二百八十萬專科門診人次”

大宅

ltp00222 發表於 18-2-28 14:08
我岩先睇fb
見到街邊社消息話陳生有親友係海洋公園高層…
明啦?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hahaha789 發表於 18-2-28 15:34
果3,000億的第二個十年醫療計劃應該會起醫院。今次比2016年用2,000億在第一個十年醫院發展計劃足足多了50% ...

放下自在

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

派海洋公園飛最令人費解,完全唔明點解要咁做

首頁
34567...9

尾頁

跳至