少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女兒15歲,這幾年有情緒病,但吾算好嚴重。但就吾太鐘意出街和見人(會選擇性),吾懂控制情緒有時在家大發脾氣。最近又玩厭學,成日冇乜動力和精神。一向吾好運動。只鐘意打機畫畫訓覺。學校朋友冇乜,佢覺得同學好幼稚好煩,吾想有朋友。唉!佢攪到我也精神快失常。

等左大半年,去年9月排期,終於見醫生了。醫生都幾好,倾左2個幾鐘頭!話佢未去到焦慮症,但會由學校著手,社工老師會協助。希望真係可以改變下去。

*我自問學業上没給她壓力的!真係吾知中學後變成甘!中一二曾經有人杯葛欺凌,之後變得好焦慮和吾埋堆!請家長不要少看這些後遺症!

複式洋房

我個女都15歲, 上年底開始有拒學問題, 我都已看了精神科加輔導半年, 沒有太大進展, 我都比攪到我都就來抑鬱, 很心淡, 同佢好好地傾過, 最後又打回原形.
:-P :-P :-P :-P :-P

複式洋房

政府的精神科醫生會同你傾兩小時 ? 點解外面的人說只有 10 多分時間給你?
:-P :-P :-P :-P :-P

子爵府

回覆 ken99 的帖子

為何唔返學? 有吃藥嗎, 吃藥會好一點.

複式洋房

ken99 發表於 18-3-12 14:03
政府的精神科醫生會同你傾兩小時 ? 點解外面的人說只有 10 多分時間給你?

因為笫-次睇,那醫生問得好詳細。朋友話第一次一般詳細d。之後覆診吾會甘耐,到時十分鍾。

我女主要有拒學和社交問題,醫生話會揾學校社工follow多d,因為佢問題主要來自學校。我吾等醫生做野啦,自己先聯絡社工了解。好彩學校社工都肯做野。同阿女倾了佢又好少少,但情緒吾穩定。我地做家長唯有比d耐性,包容,有時佢心情吾好,明知佢扮肚痛想吾番,我也幫佢請假。因佢壓力來自學校和同學。學習我從冇比壓力佢,佢成績也中上。我只係希望佢健健康康咋!

複式洋房

aa06 發表於 18-3-13 18:55
回覆 ken99 的帖子

為何唔返學? 有吃藥嗎, 吃藥會好一點.

醫生話下次可能開藥,因佢朝朝番學都肚痛疴水,是焦慮緊張引起。我也不知吃藥會否多副作用和依賴!有d擔心!

複式洋房

ken99 發表於 18-3-12 14:03

可pm我what app 倾嗎?

首頁

尾頁

跳至