夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你已經錯過左一次,唔好再錯多次
你前度,感多年無見,人會變 ,正如你老公
唔好急,唔好亂,停一停,諗清楚
我認為你應該直接同你老公好好談一談
如果都系無改變,你就要想好後路,不過一定唔走向ex果度

大宅

其實樓主結婚之前 ,已經知道老公脾氣差 ,說話 刻薄,但喺佢都要嫁, 有乜好講? 女人想結婚後老公性格會改好? 多數係 妄想症, 老公對自己唔好, 你都接受,佢睬你都嘥氣啦!

男爵府

夏落特 發表於 18-3-11 23:20
因為之前鬧交我都試過還口, 結果畀佢鬧得更加犀利, 所以而家我寧願唔出聲畀佢鬧完就算.
你講得啱我有能力 ...

我好明白,因為我老公都係咁,每次佢一癲我就萌生離婚念頭

大宅

開心吸收勳章

小詠 發表於 18-3-15 10:26
離開令自己唔開心既人, 生活係有時要捱, 可能會常擔心未來, 和怕錢不夠用, 其他時候都開心的, 只是會掛念一 ...
同仔女分開真係好痛苦, 加油

平淡是福

大宅

開心吸收勳章

wing1388 發表於 18-3-15 11:18
清醒啲啦JM,有啲人係會乘人之危,就算妳EX真係一直等緊妳都唔應該响呢啲時候去同妳講呢啲說話,如今俾我 ...
你講得好精景, 如果我當日係走樣嘅C9 , 可能即刻扮唔識我
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

aw07044780 發表於 18-3-15 11:40
回覆 夏落特 的帖子

你看看可否同你先生可平平心而論傾吓問題啦, 讓他冷靜時, 才同佢傾吓大家D問題,我覺 ...

其實最近我覺得我哋兩公婆最大嘅問題, 很像已經互不在乎對方, 以前我會好著重佢嘅關愛, 而家唔想強求, 因為只會令自己更加痛苦。

最近我對佢包容都少咗, 但反而因為咁我覺得佢少咗鬧我, 只不過大家喺間屋度唔係好理睬對方。 曾經我先生講過冇感情都可以同我一生一世 , 所以儘可能為咗兩個小朋友我都想要一個完整的家庭。 只不過唔多唔少都會痛苦, 因為生咗小朋友我都仍然需要人愛錫同關心。

其實坦白我都好想同佢傾嘅問題, 佢只會覺得問題喺我度, 要改我改先, 一副咁嘅面口真係唔想同佢傾 。

至於ex 仍然有保持聯絡 , 雖然我已經講明唔會放棄家庭, 但佢話堅持等, 最近我開始咳嗽, 老公一副漠不關心嘅樣, 而EX 知道我咳出動咗佢媽咪送咗一啲嘢畀我, 用嚟止咳嘅。 其實我係有感動嘅, 不過冇辦法我只可以當佢係一個好好好好嘅朋友。

平淡是福

大宅

開心吸收勳章

ccgirlcc 發表於 18-3-15 12:40
你去書局買本書叫,愛自己,和誰結婚也一樣,我有段時間都係咁,我老公唔係鬧我但唔理我,我係廳佢就去廁所 ...
多謝你我會買嚟參考, 咁你同你老公嘅問題解決咗未
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

baby_suki 發表於 18-3-15 21:43
不講你EX, 是兩回事。

你諗清楚你同老公的問題先,外人是藉口。你老公甘對你你都忍? 兩夫妻應該恩愛,甘 ...

多謝你, 我已經講過, 但呢一刻唔覺得佢唔在乎, 我都唔知可以點。
以前我會好著緊佢嘅關愛同愛錫, 坦白講而家冇期待, 只係唔想自已失望同痛苦

不過ok嘅我自己會識得愛錫自己
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

babuyeung 發表於 18-3-18 18:27
你已經錯過左一次,唔好再錯多次
你前度,感多年無見,人會變 ,正如你老公
唔好急,唔好亂,停一停,諗清 ...

其實我都想同老公傾, 感覺到佢好似唔愛我, 佢根本唔會用個心同我傾,但係如果可以的話我都想堅守一個家庭.

可能要到等某一個點, 我老公先會發覺有問題

平淡是福

珍珠宮

開心吸收勳章

夏落特 發表於 18-3-19 13:42
你講得好精景, 如果我當日係走樣嘅C9 , 可能即刻扮唔識我

呢啲嘢好現實嘅,厹亦不過如此!如果妳真係肥C9而佢又繼續咁關心妳啦,咁呢啲男人就真係好男人啦!
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

開心吸收勳章

yau2012 發表於 18-3-18 21:01
其實樓主結婚之前 ,已經知道老公脾氣差 ,說話 刻薄,但喺佢都要嫁, 有乜好講? 女人想結婚後老公性格會改好? ...
冇錯結婚之前已經知道佢脾氣大, 嗰陣時大約一個月先發一次脾氣, 平時真係一個超級好嘅男朋友同老公, 所以我包容佢, 但而家平時都對我態度唔好, 我得出嚟嘅結論係佢對嘅愛減淡咗, 暫時我自己都好攰唔想再處理同佢嘅問題, 反正唔係要處理就處理到 ,最近安排咗好多節目畀自己, 加上之前辭咗職嚟緊都將要搵工, 暫時想專注自己學習方面多啲.
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

baby_112 發表於 18-3-19 05:46
我好明白,因為我老公都係咁,每次佢一癲我就萌生離婚念頭

粗口嗰度暫時解決咗, 上年年中我好認真同佢講過想分開, 之後佢冇再用粗口鬧我,亦都好番一段時間, 可惜上年年尾開始對我態度又差咗, 雖然冇好似以前咁日日用粗口鬧我, 但覺得佢唔明白我唔關心我唔理我已經好難受, 或者係我太貪心啦.
你呢你同你先生問題有冇解決到, 定係都係無限循環?
平淡是福

男爵府

夏落特 發表於 18-3-19 14:32
粗口嗰度暫時解決咗, 上年年中我好認真同佢講過想分開, 之後佢冇再用粗口鬧我,亦都好番一段時間, 可惜上年 ...

無限循環

男爵府

回覆 夏落特 的帖子

我都發覺, 當自己著眼點不只在自己老公身上時, 就會好似睇D野客觀些, 亦能唔會咁「UM 春」咁俾老公蝦。
上星期六, 我老公由早上己開始向我發脾氣,不停爆我。 其實只係為好鎖碎的事, 這些事係好係可以解決到的, 但佢又鬧我蠢, 連我女都被他鬧埋。之後, 我趁著我女去學畫畫時, 我真係忍不住, 同佢講: " 我同你一齊, 跟本無幸福"。其後, 佢想繼續鬧我, 回應我,但我無理他,之後, 我走去跑步, 冷靜吓。

到返來時, 佢又為D野繼續話我, 我說:" 咁算啦, 你咁唔鍾意我, 不如分開, 你返去你阿媽到, 我會好好照顧個女, 你唔駛擔心!" 咁佢又死死地氣, 態度好返些。星期日, 無再鬧我, 有時我覺得男人真係好犯賤。

所以我都覺得你唔好咁就你老公, 佢可能反而會尊重你多些。

其實, 你真係同我處境都好似, 我老公曾話過, 無論我們感情是怎樣, 佢都話唔會揾第二個。

你個EX 可能真係單身和對你好有意思, 佢對你好窩心, 小心你會被感動, 同佢發展不必要的感情。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你老公對你,係多少都總有感情,但係鬧開有條引,越鬧越過引,始終如果比我既話,我唔接受唔到隨時被爆既感覺。
為左每次發洩自己既不滿,每次越過你低線,而你每次低線越set越低,而佢就放到自己越黎越大。

伯爵府

夏落特 發表於 18-3-5 15:39
我好細膽, 唔敢咁鬧佢, 因為佢一定會癲咗, 佢要求我好尊重佢

佢都痴架,佢要求你尊重佢咁佢有無尊重你先,你唔尊重你其實你有份助長佢囉

大宅

回覆 夏落特 的帖子

其實你老公應該係一個好大男人嘅人, 正常呢種男人同時會係一個自卑感好重的人, 所以好多時就好似狗仔咁 ,越細隻就會吠得越大聲, 原因係佢自己驚。 我有一個朋友嘅哥哥 ,佢係一間好大嘅上市公司做到職位好高 ,曾經離過一次婚, 之後佢娶咗一個台灣女人做太太 都有二十幾年, 有時一齊食飯嘅時候佢都成日鬧太太蠢, 但他太太 依然嘻嘻笑若無其事, 他太太是沒有工作做少奶奶的 ,有時看到一件禮物 例如首飾或車 ,約幾十萬, 叫他買他也從不拒絕。.
我告訴你這件事 希望你 明白兩個人相處 是否合適是最重要的 ,因為那個台灣女人 ,完全沒有生產能力 用的都是丈夫給予, 所以她心甘命抵 任鬧, 但是你本身有工作能力,雖然可能比佢先生能力稍遜 ,但是你仍然有你存在價值,所以他鬧你你就會深深不忿, 未結婚前,你丈夫沒有這麼過分,而你當時 應該比現在更加愛他 ,但是現在 兩者平衡更加傾斜 ,所以你會覺得很難受, 你說你想離開時 ,他會對你好返啲 ,這可顯示其實他也不想失去你 ,只是你一向太遷就他 ,令他習慣肆無忌憚的行為, 積習其實很難改。

別墅

夏落特 發表於 18-3-4 01:37
故事有點長, 不喜勿插

同先生拍拖結婚12年, 有兩個小孩 一個3歲一個歲半 ,先生本身脾氣比較差, 發脾氣 ...

人格問題,你忍受到就可以行落去,忍受唔到就要離婚,無霖佢會變好,ex最好不要再有暖味信息,最後傷的會是自已。

別墅

夏落特 發表於 18-3-9 02:02
最近已經比較少鬧我, 雖然都會無理取鬧 但粗口就少咗 ,但都感覺唔到佢對我嘅愛, 唔會主動攬我錫我個親我, ...

有經濟能力就離開,不要委屈自己,小朋友大左會明。無經濟能力就忍下,等小朋友大D先離(但會好辛苦)無辦法。

男爵府

回覆 SY1213 的帖子

我都好認同呢位JM 講, 唔好咁投入係前度, 以免你自己再受傷害!

首頁
34567...8

尾頁

跳至