論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 anniter1000 的帖子

我同你一樣, 佢頭2個月都重好D, 之後開始有以下情況 ~ - 超冇禮貌: 我同佢講早晨, 佢冇反應, 也不會叫我早晨
- 亞女成日同我講, 叫姐姐早晨, 佢冇回應. 我唯有話, 唔緊要, 佢可能聽唔到.
- 同佢講野, 唔會望住我, 佢會四圍走. 試過有實例發生: 第1次發生時,同佢講要企定聽唔好走嚟走去, 咁樣你點聽清楚我請咩? 佢話要執野. 第2次發生時, 同佢講野, 佢走入房, 佢話眼訓.
- 我地出門口時同佢講拜拜, 佢冇反應. 嬲到走去佢面前同佢講拜拜, 佢先至講: 知喇.
- 亞女話反比我知的: 亞女放學之後唔需要去學課外活動, 工人自己係房, 亞女在廳, 亞女入房叫佢可唔可以帶佢落公園玩, 佢同亞女講佢要睇書睇電話, 叫亞女自己出廳玩.
我當晚同工人講, 唔好成日係睡房, 除煮飯比亞女食既時候, 其他時間盡量係廳睇住亞女, 你要睇電話, 睇書你可以拎出龐睇. 點知佢大大聲話, 摺衫呀!
- 佢放假夜晚回來, 我地一家三口同佢打招呼~ 你返嚟喇. 佢冇反應冇應我地.

我原諗住佢對我唔好唔緊要, 對我個女好就可以喇, 但係佢對亞女都唔好囉. 我搵左2人個月工人了, 都搵唔到, 大多數都係斷約... 慘

別墅

anniter1000 發表於 18-3-4 08:31
唔識煮飯買餸煲湯我忍,唔叫早晨我忍,博嘴我忍,借錢有人質係手唔敢唔借我忍,淨湊仔唔做清潔我忍,忍到連 ...
我同你一樣, 佢頭2個月都重好D, 之後開始有以下情況 ~ - 超冇禮貌: 我同佢講早晨, 佢冇反應, 也不會叫我早晨
- 亞女成日同我講, 叫姐姐早晨, 佢冇回應. 我唯有話, 唔緊要, 佢可能聽唔到.
- 同佢講野, 唔會望住我, 佢會四圍走. 試過有實例發生: 第1次發生時,同佢講要企定聽唔好走嚟走去, 咁樣你點聽清楚我請咩? 佢話要執野. 第2次發生時, 同佢講野, 佢走入房, 佢話眼訓.
- 我地出門口時同佢講拜拜, 佢冇反應. 嬲到走去佢面前同佢講拜拜, 佢先至講: 知喇.
- 亞女話反比我知的: 亞女放學之後唔需要去學課外活動, 工人自己係房, 亞女在廳, 亞女入房叫佢可唔可以帶佢落公園玩, 佢同亞女講佢要睇書睇電話, 叫亞女自己出廳玩.
我當晚同工人講, 唔好成日係睡房, 除煮飯比亞女食既時候, 其他時間盡量係廳睇住亞女, 你要睇電話, 睇書你可以拎出龐睇. 點知佢大大聲話, 摺衫呀!
- 佢放假夜晚回來, 我地一家三口同佢打招呼~ 你返嚟喇. 佢冇反應冇應我地.

我原諗住佢對我唔好唔緊要, 對我個女好就可以喇, 但係佢對亞女都唔好囉. 我搵左2人個月工人了, 都搵唔到, 大多數都係斷約... 慘

別墅

anniter1000 發表於 18-3-4 18:52
我忍佢係因為個女係佢手,換一個新又驚對我女唔好。

你呢個想法,係好多新手雇主嘅錯誤想法。

我請第一個工人湊初生BB,成日驚佢湊唔好,所以叫佢日間專心湊B,仲問埋佢有冇時間煮飯,佢當然答我煮唔到啦,但睇返CCTV,佢係花個幾鐘餵一支奶,然後再抱返一個鐘都唔放BB落床,轉吓頭又開始第二餐奶了,梗係冇手做其他嘢。

我第二個工人,係湊B嘅熟手技工,我生埋第二個比佢湊,我主力瞓覺,佢煮到飯之餘,仲有時間玩電話。

我嘅結論係,你要佢做到,佢就會做到。

大宅

我認同,要佢做到就要做到,唔好問佢識唔識做,you must do it, this is an order.

男爵府

回覆樓主:

不要再忍,長期會影響自己的情緒,是不值得的。問僱主借錢的工人,是可以炒得,不要留她。

wcpcelia    發表於 18-4-1 19:41

公爵府

炒左9 世

複式洋房

唔識煮飯買餸煲湯我忍,唔叫早晨我忍,博嘴我忍,借錢有人質係手唔敢唔借我忍,淨湊仔唔做清潔我忍,忍到連 ...

you are not alone!!!

水晶宮

就係你地嘅人成日話有人仔係手,種壞D工人,請個過啦

別墅

alice3937 發表於 18-3-4 10:57
我之前個個同你個工人一樣, 因我要返工我都咩都忍, 叫佢唔應早晨唔講清潔唔做,仲日日我返到屋企佢就黑面, ...
菲定印?

侯爵府

問借錢就應該要炒, 無得留低

禁止訪問

大宅

菲姐,扮蠢其實好精。

wcpcelia    發表於 18-4-1 19:42

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

點解要忍?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

因為有人質。

別墅

回覆樓主

我也是日日忍,只要她在家,我都只能躲在自己房內

子爵府

回覆樓主:

而家個工人嚟咗幾個月,極情緒化又黑面又唔應人,下下睇佢心情,好好哋同佢講嘢佢係都覺得你鬧佢,挑佢毛病。

我忍咗幾個月終於忍唔到,趁前晚出糧炳咗佢一穫

有啲工人係不斷挑戰你底線,你唔發火佢當你病貓

ps我都有人質在佢手

侯爵府

anniter1000 發表於 18-3-29 21:43
因為有人質。

其實個個主人都有人質比佢地湊,你真係唔洗驚,有咩唔啱照話,我唔忍工人架,比錢要我受氣佢就想

別墅

anniter1000 發表於 18-3-7 20:53
我認同,要佢做到就要做到,唔好問佢識唔識做,you must do it, this is an order.

同意,你要佢做到,佢就會想辦法做到。千祈唔好忍,盞自己辛苦。我寧願博下,請個新的工人。

大宅

仲要係工人仲以為自己好叻,態度囂張,以為自己做少少幫左你好多咁,極蠢係做野方面,仲踩低其他印傭,點解可以蠢到自知之明都無。

公爵府

起碼一個優點也要有才忍她,換!

首頁

尾頁

跳至