1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

唔該晒咁多位媽媽嘅意見同經驗分享

大宅

回覆樓主:

之前阿哥係第一個b,真係非常緊張,依家細佬我就已經聽完人地講就算,始終自己最了解個仔係點。不過兩兄弟都鍾意搗蛋同整蠱我

別墅

ch14kwok 發表於 18-3-8 13:49
之前阿哥係第一個b,真係非常緊張,依家細佬我就已經聽完人地講就算,始終自己最了解個仔係點。不過兩兄弟 ...

係呀,佢都係我第一個b,無經驗,所以咩都驚一餐,其他人話男仔係咁,唔活躍先驚,但我就覺得太活躍了。我諗我都要放鬆啲

大宅

回覆樓主:

講真,真係冇人有我個仔咁瘋狂架啦,k1老師都以為佢有問題,又訓地,見到人玩又唔等得,就話要玩唔俾就大叫 好彩有改善,我都放心左 佢應該未適應,對課室非常好奇先咁。老師仲話佢聽故事非常專心。樓主間中都可同阿仔講下故事。

別墅

ch14kwok 發表於 18-3-8 14:22
講真,真係冇人有我個仔咁瘋狂架啦,k1老師都以為佢有問題,又訓地,見到人玩又唔等得,就話要 ...

你覺得你仔仔返左學係咪好啲? 同埋返學坐唔坐得定架?
我而家日日都有同佢講故事,好好彩佢都鍾意睇書同聽故事

大宅

回覆樓主:

去到10月真係大進步,老師話佢依家非常守規矩,又主動叫老師同學早晨,佢好鍾意返學,因為學校多野玩 。同埋我平日會俾麥兜個d電影佢睇,時不時走來話要錫媽媽 又話自己好開心。

大宅

回覆樓主:

個人意見,你仔應該冇乜問題,只係可能男仔都比較坐唔定,貪玩d。

別墅

ch14kwok 發表於 18-3-8 15:15
去到10月真係大進步,老師話佢依家非常守規矩,又主動叫老師同學早晨,佢好鍾意返學,因為學校多野玩 :happ ...

你仔仔好搞笑&得意呀 咁睇黎返學應該會有啲幫助
哈哈,希望我個仔真係無問題

大宅

Kwan0406 發表於 18-3-8 00:20
我覺得有用呀,返左個幾月識聽左好多指令,同埋都坐定左啲,同埋唔再驚老師,n班都有學校收左,我覺得可以 ...

請問你是否自親自陪小朋友上 play group? 我仔聽指令麻麻 好似唔明白咁 , 已經18個月啦

大宅

回覆樓主:

如果佢淨係唔鐘意泥膠或做勞作,未必係adhd,媽咪有冇留意下仔仔平時有冇好怕污糟,或者某啲質感的物件唔係好想掂?如果有,好可能係佢怕做勞作會整污糟,所以唔想做

別墅

mrs.3845 發表於 18-3-22 09:41
請問你是否自親自陪小朋友上 play group? 我仔聽指令麻麻 好似唔明白咁 , 已經18個月啦
...

我同老公親自陪佢上堂,佢18個月先開始上,頭二三堂係有啲失控,佢唔知自己做緊乜,又走來走去坐唔定,但而家上左2個月有明顯進步,好識聽指令,坐定定唱歌做動作,係唔肯做勞作同messy play。我諗你小朋友可能係未習慣個模式,上多幾堂跟住係屋企同佢練習下聽指令應該會有進步

別墅

emmmacyk 發表於 18-3-26 09:55
如果佢淨係唔鐘意泥膠或做勞作,未必係adhd,媽咪有冇留意下仔仔平時有冇好怕污糟,或者某啲質感的物件唔係 ...

係呀,佢好怕污糟,有一粒飯痴住係手佢都要我幫佢抹手,掂到啲唔鍾意嘅質感佢會苦口苦面唔肯掂。近呢2個星期好左好多,食飯都可以坐定定一個鐘,自己筆下飯食,唔扭落地,所以無咁擔心佢係ADHD

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

ch14kwok 發表於 18-3-8 10:32
其實真係唔使太驚,剛記得大仔之前見家長老師話佢係屬於活潑聽明既小朋友,呢d小朋友有時冇耐性,令人覺得 ...
我仔都係咁而家24M,我成日都問下playgroup D MISS睇下佢係唔係ADHD,佢成日都同D唔識既人said hi可以不停講野到瞓覺,我都好認同你老公個點,佢咁開朗先有咁多靚相影到,但做呀媽始終都擔心

別墅

藍尾巴 發表於 18-3-28 09:28
唔洗擔心,我女10個月開始上,現在22個月,都仲會走左去。有d係性格問題,我女好硬頸同picky,佢唔想做無人 ...

我個仔同你個女簡直可以做朋友呀,一模一樣

別墅

回覆樓主:

同埋想問下各位媽媽,你地小朋友會好似鸚鵡咁跟人講野嗎? 我仔而家21個月,佢唔會跟人口水尾講嘢,只係講疊字而且數量唔多,已經不停同佢講嘢同故事。見差不多月齡嘅小朋友已開始多嘢講,又諗會唔會語言遲緩 諗緊駛唔駛做評估。第一次做媽媽,咩都擔心一餐

已刪除用户

男爵府

平時有冇俾佢睇電話玩IPAD嗰D,
有機會影響到佢平時上堂既專注

珍珠宮

回覆樓主

唔好太擔心住,keep住再觀察下,再決定去做評估

別墅

pinkochang 發表於 18-4-7 11:26
平時有冇俾佢睇電話玩IPAD嗰D,
有機會影響到佢平時上堂既專注

無俾ipad佢玩,係間唔中睇電話聽下兒歌跳下舞,佢如果係有興趣嘅嘢就好專注,無興趣如做勞作,就走左去玩其他嘢,唔專注

首頁

尾頁

跳至