婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身有玫瑰痤瘡呢個問題 好多年,有睇開一位皮膚科醫生,皮膚狀況反反覆覆,有時復發得嚴重都迫於無奈要食到a 酸或抗生素,因為就黎結婚都想生bb,所以想早少少調理好自己身體,唔再食呢d 西藥避免對生bb 有影響,但皮膚問題真係令我非常困擾。

唔知呢度有無過來人或媽媽同我一樣有呢個問題或經驗可以分享下。
有無懷緊孕點樣處理呢個皮膚病問題呢?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

試下睇中醫,此乃發自內身,我女兒都有,凡是她果排工作量大及唔夠訓,飲酒,曬太陽就會發作

大宅

我都係生完bb就開始有,都已經幾年啦睇緊中醫,都食左成個月,仍然未斷尾
個醫生只係話皮膚病不醫皮膚
係要醫身體入面
叫我熱氣野,生冷野,奶類同芝士唔好食,
濕既野.....好似橙 蕉 士多啤梨 (唔好多食)

我自己一曬太陽,食米線,食油炸鬼,刺激性或好濃味熱氣既野就會發作得好犀利
但純辣椒既,食牛肉又無問題,好煩擾

西醫我之前都睇過無用既....好快又返發架啦,而且好貴
雖然中醫都好貴...但真係感覺身體慢慢慢慢DDDD咁好緊

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友試過做療程,係得嘅

複式洋房

cakii 發表於 18-3-17 23:22
我朋友試過做療程,係得嘅

佢係做咩療程有效的?

珍珠宮

Chocolate0510 發表於 18-3-18 22:58
佢係做咩療程有效的?

神經傳導療程, 你可以去Google search 下

複式洋房

mrstree 發表於 18-3-16 15:40
我都係生完bb就開始有,都已經幾年啦睇緊中醫,都食左成個月,仍然未斷尾
個醫生只係話皮膚病不醫皮膚
係要 ...

我都係,西醫真係好貴,食就好快無事,唔食過一排又復發,唯有間中睇去控制皮膚問題,中醫其實我以前都睇過可能個時唔夾個醫師,覺得麻麻就無睇落去。

我發覺個排做多左戶外運動曬太陽,打邊爐,環境焗,轉季潮濕,好易令我復發皮膚變差,個排個面會俾平時好興,勁出油敏感就係咁出粒粒。

以前我介口得好勁,咩熱氣濕毒牛肉乜乜乜一d 都唔點,keep 左好多年了但都唔見得幫好多,所以而家都放棄,間中善待自己食少少但都唔多。

米線令佢復發我都係第一次聽,可能關於湯底太重口味事。

大宅

回覆 Chocolate0510 的帖子

我都係....食左好耐中藥都係咁介口介左耐
琴日忍唔住食左西多士雞亦熱奶茶
夜晚食多支甜筒
爽呀~!!!!!!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我已經有幾年了, 之前睇西醫, 中醫不停睇,介埋口覺得都係冇乜用, 睇到冇晒心機唔睇, 轉左食supplement, 食左大概4-5個月好好多, 而家乜都食下, 蝦,芝士,蛋, 但唔多, 都好過之前介口時

複式洋房

pppfamily 發表於 18-3-27 16:22
我已經有幾年了, 之前睇西醫, 中醫不停睇,介埋口覺得都係冇乜用, 睇到冇晒心機唔睇, 轉左食supplement, 食 ...

你係食邊隻supplement可以改善到?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Chocolate0510 發表於 18-3-30 14:41
你係食邊隻supplement可以改善到?

薑黃素同猫抓草

首頁

尾頁

跳至