0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb 現在5.5個月大,每天夜晚睡前總是哭鬧不肯睡覺,有時甚至長達好幾小時。日頭已經睡得不多了,請問是什麼原因和有什麼好的建議?謝謝!
回覆 christielcheng 的帖子

Hello christielcheng,,5個月大既BB全日大概瞓12-15個鐘,瞓覺既情況因人而異, 有時會反覆,留意BB有冇唔舒服或者生理需要,好似換片﹑食奶、出牙等,都會影響睡眠質素架。BB睡前個餐奶食得好吾好, 夠吾夠飽呀? 有冇食早左奶呀? 食奶後, 預備睡覺環境都好重要架, 可以較暗燈光播/唱同一隻歌, ,令BB知道係時間瞓覺,媽媽拍背安撫、蓋有媽媽氣味嘅被會令佢多D安全感,會比較易入睡架。試下有冇幫助啦。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

維持左幾耐?我個仔大概半歲都有咁情況,半夜搞成兩個小時先肯訓。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你睇下BB牙肉會唔會紅腫,有可能系吽牙仔。

別墅

christielcheng 發表於 18-3-5 02:32
我bb 現在5.5個月大,每天夜晚睡前總是哭鬧不肯睡覺,有時甚至長達好幾小時。日頭已經睡得不多了,請問是什 ...

我B過幾日七個月了,佢1個半月就自己戒佐夜奶,一直訓覺都好乖,唔扭又唔喊。但新年後佢幾乎晚晚夜佐訓,訓之前好扭,好扭,有時搞2個幾鐘。過佐又好正常,同平時一樣。個人好猛。

複式洋房

回覆樓主

我依家都經歷緊呀
Bb岩岩6個月
已經連續3個星期係咁 10點幾又喊又扭到12點幾
而且不斷醒 2點半 4點半 6點半 晚晚超准時
明明之前訓得好好 一覺訓到天光嫁嘛
真係好想知原因呀 諗緊會唔會又到猛長期

首頁

尾頁

跳至