烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

想買一個蒸、煮、炆、炒、煎、炸不是平底、鍋型的鑊,請問有甚麼好牌子?(不要不粘鑊、不鏽鋼鑊)是否上海街的生鐵鑊如好好開鑊,就能達到名牌一樣的效果?老爹不斷游説,說生鐵鑊用舊了就藏垃圾,越用越重。

子爵府

網上找到資料。

生鐵鑊是模製成的,含碳量高,重,保溫,加熱慢,鑊耳沒有鉚釘。

熟鐵鑊是捶打成的,含碳量低,輕且薄,傳熱快,鉚釘釘鑊耳。

Staub, LC, Lodge, de Buyer 果D都係生鐵鑊,同中式黑黑嘅大鑊並無分別,含碳量0.2% 至 0.02% 嘅就叫碳鋼,像de Buyer。為甚麼我們要買外國貨而不用中國貨呢?我們媽媽的年代,都是用生鐵鑊、熟鐵鑊,現在中式酒樓、酒店都是用熟鐵鑊,師傅在家有用生/熟鐵鑊,沒有理由要花大筆錢買貴貨,因爲它們全都是同一品質。

現在明白了。謝謝各位看過。

珍珠宮

大廚勳章

Ste824 發表於 18-3-5 17:47
網上找到資料。

生鐵鑊是模製成的,含碳量高,重,保溫,加熱慢,鑊耳沒有鉚釘。

很高興有 JM 分享網上搜尋 的努力成果 !
可惜 , 網上流傳嘅資料 頗為 old school , 有 d 過時 , outdated 咗喇 .....

其實 , 早在 十多年前 , 大陸已經成功生產出 新一代嘅 生鐵鑊 , 係鉚釘嘅。

另外 , de Buyer 其實可以歸類入 熟鐵 .... 只係 外國(歐美、日本、台灣)人 唔識咩係 熟鐵 , 而將佢叫做 "碳鋼" 亦純粹係因為直譯英文 "carbon steel" 而矣

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

Ste824 發表於 18-3-5 15:17
想買一個蒸、煮、炆、炒、煎、炸不是平底、鍋型的鑊,請問有甚麼好牌子?(不要不粘鑊、不鏽鋼鑊)是否上海 ...

傳統 生鐵鑊 , 鑊身極為粗糙 , 而且很倚賴鑊面的油積 作為 "防銹" 之用 , 因此不能使用洗潔精 清洗 , 以免清洗時會傷害表層油積 而導致生銹 !! 所以 , 傳統 生鐵鑊 給人的印象係 藏污納垢 , 即係 "藏垃圾" ....

by the way , 我個人對 "開鑊" 嘅做法有 d 抗拒

我本人會較喜歡用 阿蘇 介紹嗰款正宗嘅 "黑金鋼" 傳統中式鑊。
即係以 熟鐵 (或碳鋼) 板 屈壓 成型 , 用 鉚釘 鑲上 金屬條 作為 鑊耳 , 整隻鑊嘅表面 係焗咗一層 黑色反光 嘅 搪瓷 .
呢款鑊 勝在 唔駛 "開鑊" , 價錢便宜。

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

khman 發表於 18-3-5 20:38
傳統 生鐵鑊 鑊身極為粗糙 , 而且很倚賴鑊面的油積 作為 "防銹" 之用 , 不能使用洗潔精 清洗 , 以免傷害表 ...

關於 傳統的中式生鐵鑊 被視為 "藏垃圾" , 我還有一點想講 ...就係 中式生鐵鑊嘅表面 往往帶有幾條明顯的裂痕 ! 讓人覺得會 藏污納垢 ....

這亦解釋了為甚麼外國貨 可以賣得比 祖國貨 貴那麼多 ....

當然 , 這些裂痕都只係 "外觀上" 嘅缺憾而矣 ....

論 實際功能 和 表現 .... 其實 , 中式生鐵鑊 係絕對唔會輸比任何外國貨嘅。

ご馳走様

子爵府

回覆樓主:

網上de Buyer 自己描述:

“The Mineral B Fry Pan ... [it is] ideal for searing, grilling, browning...”

也即是說它們不是設計用來作廣東小炒。 有師傅曾習京滬菜,對較細小及長柄的炒鍋也有掌握困難。

陳夢因於《食經壹:平常真味》提到平底鑊與弧底鑊的分別:“外國菜沒有炒的做法,常備做菜的僅是宜於煎和炸的平底鑊 …… ”

“由於弧底鑊成弧形,故作料會自然傾進鑊中央、火力最猛位置去,不停鏟動,就成一碟色香味俱全的小炒了。”

子爵府

khman 發表於 18-3-5 20:14
很高興有 JM 分享網上搜尋 的努力成果 !
可惜 , 網上流傳嘅資料 頗為 old school , 有 d 過時 , o ...

為什麼de Buyer 是熟鐵?de Buyer 重,怎會是輕身的熟鐵?

珍珠宮

大廚勳章

Ste824 發表於 18-3-5 23:24
為什麼de Buyer 是熟鐵?de Buyer 重,怎會是輕身的熟鐵?

熟鐵 怎會 "輕身" 啵
"鋁" 才能說是 "輕身" 吧 .... 你是否誤會了 ... 誤將 "鋁" 當為 熟鐵 啊 ?

注意 :

熟鐵 係將 "生鐵" 的雜質 盡量祛除 , 令到 鐵 的含量升高 .
換言之 , 熟鐵嘅 "鐵" 原子 密度 比 "生鐵" 高 , 因此 , 理論上 熟鐵 不會比 生鐵 輕身。

ご馳走様

侯爵府

Ste824 發表於 18-3-5 15:17
想買一個蒸、煮、炆、炒、煎、炸不是平底、鍋型的鑊,請問有甚麼好牌子?(不要不粘鑊、不鏽鋼鑊)是否上海 ...

我有傳統生鐵鑊,用好耐了,都有debuyer, 炒意粉debuyer 做到內軟外脆,生鐵鑊唔得,但炒飯得生鐵鑊炒到粒粒分明,唔知點解,煎野豬扒,魚個d就唔大分別

子爵府

khman 發表於 18-3-5 23:55
熟鐵 怎會 "輕身" 啵
"鋁" 才能說是 "輕身" 吧 .... 你是否誤會了 ... 誤將 "鋁" 當為 熟鐵 啊 ...

鐵原子嘅質量比起其它金屬嘅質量可能要來得輕。

khman    發表於 18-3-6 14:16

子爵府

skybiebie 發表於 18-3-6 00:41
我有傳統生鐵鑊,用好耐了,都有debuyer, 炒意粉debuyer 做到內軟外脆,生鐵鑊唔得,但炒飯得生鐵鑊炒到粒 ...
jm 妳有生鐵鑊,點解仲去買 de Buyer?

侯爵府

Ste824 發表於 18-3-6 02:00
jm 妳有生鐵鑊,點解仲去買 de Buyer?

人地送比我嘅 佢地話好好用又買一隻比我試下,我其實覺得一隻生鐵鑊都好夠,係頭3, 5 次煩d, 跟手好好用,又唔洗錫住佢,debuy 都可以好粗用,係重囉,不過呢,炆野就stub 好d, 真係好鎖水,比lc 好,2 樣我都有

子爵府

skybiebie 發表於 18-3-6 02:30
人地送比我嘅 佢地話好好用又買一隻比我試下,我其實覺得一隻生鐵鑊都好夠,係頭3, 5 次煩d, 跟手 ...

妳既然有生鐵鑊,仲駛用Staub? Cooking wares 同 serving plates 可以係兩套,鍾意仲可以用branded 貨,更classy.

侯爵府

Ste824 發表於 18-3-6 08:43
妳既然有生鐵鑊,仲駛用Staub? Cooking wares 同 serving plates 可以係兩套,鍾意仲可以用branded 貨,更 ...

唔同function , 唔會用鑊炆野

子爵府

skybiebie 發表於 18-3-6 09:28
唔同function , 唔會用鑊炆野

妳指鑊同鍋唔同functions? 定係妳食嘢嘅場合不同?

珍珠宮

大廚勳章

Ste824 發表於 18-3-6 01:51
鐵原子嘅質量比起其它金屬嘅質量可能要來得輕。

well ~ 算把喇 , JM ..... 要把 "熟鐵" 視為 "輕身" 嘅想法 係無法成立㗎。

最多 我只可以解釋為 西方嘅 "生鐵" 鍋具 比 用 "碳鋼" (或 "熟鐵") 造嘅 厚身好多 ,

因此 西方嘅 "碳鋼" (或 "熟鐵") 鍋具 , 一般都會比 他們的(即係西方的) "生鐵" 鍋具 輕身吧 ....

敬請留意 , 這種看法 主要 係建基於 鍋具 嘅 "厚度" 嚟分出 輕身/重身 !!! 若不小心分析 , 呢種睇法就會好易帶來 閣下 的誤解 , 以為凡是 熟鐵 都可以視為輕身㗎喇

ご馳走様

侯爵府

Ste824 發表於 18-3-6 10:38
妳指鑊同鍋唔同functions? 定係妳食嘢嘅場合不同?
鑊同鍋唔同function 啊, 鑊係炒同煎, 鍋係炆野, 滾湯, 其實我仲有隻LC 平鍋, 不過真係太重, 已經好小用

侯爵府

Ste824 發表於 18-3-6 08:43
妳既然有生鐵鑊,仲駛用Staub? Cooking wares 同 serving plates 可以係兩套,鍾意仲可以用branded 貨,更 ...
我嘅STAUB 同 LC 係鍋同煲黎嘅, 所以同隻鑊唔同用法, STAUB 個平鍋我只係用黎整意大飯

子爵府

khman 發表於 18-3-6 14:02
well ~ 算把喇 , JM ..... 要把 "熟鐵" 視為 "輕身" 嘅想法 係無法成立㗎。

最多 我只可以解釋為 西方嘅 ...

我唔知鐵原子有幾重,但係網上揾 wrought iron, 從來都冇話係pig iron 度提鍊出嚟。 jm 如果有證據,俾條link 嚟睇下最清楚。

珍珠宮

大廚勳章

Ste824 發表於 18-3-6 17:20
我唔知鐵原子有幾重,但係網上揾 wrought iron, 從來都冇話係pig iron 度提鍊出嚟。 jm 如果有證據,俾條l ...

well ~ JM 問得咁詳細 , 的確好有誠意 , 精神可嘉 !
可惜 , 分析嘅大方向就錯哂 ......

以下網站幫你計個重量出嚟 , 唔駛你分析得咁辛苦 :
http://www.onealsteel.com/calculators.html

結果好明顯 , 大細 sizes 一樣的話 , carbon steel 比 cast iron 重 !!
就係咁簡單

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至