論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐因為腳腫,入左政府醫院,醫生話心臟有問題,要做手術,一係開胸,一係微創,微創要自費大約6萬!
我想知作為僱主,我係咪一定要負責佢既全部費用?一時間要拿6萬出來實在有點難。
Ps, 保險公司話因爲係心臟問題,所以一毫子都無得賠,連政府醫院100蚊一日都無得賠!

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

jitjitma 發表於 18-3-5 15:31
姐姐因為腳腫,入左政府醫院,醫生話心臟有問題,要做手術,一係開胸,一係微創,微創要自費大約6萬!
我想 ...

如果工人排政府做手術可以嗎?既然保險又唔包,手頭又攞不到這筆手術費用。
僱主只會負責基本醫療或工傷。

水晶宮

回覆樓主:

工人幾多歲, 做咗幾耐?

如果個手術唔做或遲 d做會點??

男爵府

shirley_chiang 發表於 18-3-5 16:07
如果工人排政府做手術可以嗎?既然保險又唔包,手頭又攞不到這筆手術費用。
僱主只會負責基本醫療或工傷。 ...

謝謝回覆!政府醫生話開胸要排期,可能要等一年,咁佢個約今年完,我係咪一定要同佢續約直至做完手術?唉,好煩惱!原本諗住我媽媽走左,已經唔需要工人,計劃約湖就唔續,而家唔知點算

男爵府

birdbird 發表於 18-3-5 16:16
工人幾多歲, 做咗幾耐?

如果個手術唔做或遲 d做會點??

工人只係40歲,醫生話如做開胸要排期,咁即仲可以等,未致於要立即做

子爵府

我想 ...
如果係自己或家人,真係攞唔出6萬,咪唔好做微創,
冇話僱主一定要賣,當,借去幫工人医病㗎!仲要一定医好,冇這規定

就算去打工,Senior Executive, 份保險都有limit, 唔夠要自己填

香港政府医院都肯幫佢医,就用自己能力做到方法,唔好勉強自己!

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

jitjitma 發表於 18-3-5 16:24
謝謝回覆!政府醫生話開胸要排期,可能要等一年,咁佢個約今年完,我係咪一定要同佢續約直至做完手術?唉 ...

這個不太清楚!因為就算續約也要驗身報告合格,她應該不能通過體檢。

男爵府

細姐姐 發表於 18-3-5 16:30
如果係自己或家人,真係攞唔出6萬,咪唔好做微創,
冇話僱主一定要賣,當,借去幫工人医病㗎!仲要一定医好 ...

明白,睇完你回覆,我個心先無咁亂,多謝你

男爵府

shirley_chiang 發表於 18-3-5 16:39
這個不太清楚!因為就算續約也要驗身報告合格,她應該不能通過體檢。

續約要通過驗身報告?這是不是勞工法例?

水晶宮

回覆樓主:

印傭續約, 交去領事館的其中一份文件係工人驗身報告。
菲傭續約, 領事館冇要求提交工人驗身報告

男爵府

birdbird 發表於 18-3-5 16:57
...

明白了,我的是菲,難怪不知道

子爵府

jitjitma 發表於 18-3-5 16:40
明白,睇完你回覆,我個心先無咁亂,多謝你
有香港政府,纳稅人幫佢医病,做手術,你工人已經好有福了!
如果佢係鄉下,真係死路一條呀!

你已經幫咗佢喇!

總之,要排期做就排期,如果係緊急,有生命危險,政府医院都會安排緊急手術,幾天內會做㗎!

子爵府

jitjitma 發表於 18-3-5 16:24
謝謝回覆!政府醫生話開胸要排期,可能要等一年,咁佢個約今年完,我係咪一定要同佢續約直至做完手術?唉 ...
我理解完约就完约
冇規定工人有病,一定要續约喎!工人有病,係唔可以炒,但合约完咗,冇規定要續架!

如果係咁,香港政府咪要医好晒佢哋,先放工人回國?

工人或者想完约就回國医病呢!

男爵府

細姐姐 發表於 18-3-5 17:31
我理解完约就完约
冇規定工人有病,一定要續约喎!工人有病,係唔可以炒,但合约完咗,冇規定要續架!

如果排到完約都未排到佢做手術,我唔同佢續約就即係佢要回鄉先有得做手術?!我都想佢醫好先返鄉,但無理由因為咁而同佢續多個約

伯爵府

jitjitma 發表於 18-3-5 16:41
續約要通過驗身報告?這是不是勞工法例?

勞工法例沒有提及。

伯爵府

birdbird 發表於 18-3-5 16:57
...

謝謝回答!

公爵府

我想 ...

你姐姐都未必想做手術la, 仲要係心臟手術, 叫佢返家鄉醫la.

公爵府

細姐姐 發表於 18-3-5 17:23
有香港政府,纳稅人幫佢医病,做手術,你工人已經好有福了!
如果佢係鄉下,真係死路一條呀!

唔好怪我冷血講一句,連非自己公民嘅病政府都去醫,唔怪之我地香港醫療負擔咁重啦

子爵府

jitjitma 發表於 18-3-5 18:12
如果排到完約都未排到佢做手術,我唔同佢續約就即係佢要回鄉先有得做手術?!我都想佢醫好先返鄉,但無理 ...

完约唔續,佢冇得留低,除非揾到新僱主
做工,唔包幫佢医好個病,佢完约,冇法

我有朋友,菲姐年老,已經沒有太多工作能力,已另請年青菲,養住老菲,就係諗住幫佢医病,脚骨有問題,同老菲講,續佢约,係屋企食住,唔出糧俾佢,老菲話要去告佢喎!

男爵府

細姐姐 發表於 18-3-5 22:31
完约唔續,佢冇得留低,除非揾到新僱主
做工,唔包幫佢医好個病,佢完约,冇法

你朋友真係好人到唔識形容,佢個工人真係不知足,咁你朋友係咪繼續出糧比佢?

我工人話佢屋企人要返去醫

首頁

尾頁

跳至