論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉!我明人望高處。
2年來我覺得佢ok 先續佢約。
續左約,就同我講要封信証明佢香港做緊野而授權家人幫佢賣樓
但其實佢要求我詳細咁寫佢做過乜,明晒!
好心淡。其實佢直接同我講佢打算唔做我會接受,總好過咁樣兜個圈。。
究竟我仲用佢?3月尾完

定索性開始搵個新(emoji)

公爵府

fstep 發表於 18-3-5 17:33
唉!我明人望高處。
2年來我覺得佢ok 先續佢約。
續左約,就同我講要封信証明佢香港做緊野而授權家人幫佢賣 ...

新姐姐。我friend個姐姐, 加拿大批左後比左1星期通知就走左。
個姐姐都係同我friend renew 左contract 的。

別墅

lilysun123 發表於 18-3-5 20:51

新姐姐。我friend個姐姐, 加拿大批左後比左1星期通知就 ...

但你friend 事前係知道佢有呢個動作嘛?

但我佢無打算同我講。

公爵府

lilysun123 發表於 18-3-5 20:51

新姐姐。我friend個姐姐, 加拿大批左後比左1星期通知就 ...

咁快啲搵過好喇,唔係到時拿手唔成勢

男爵府

梗係搵過個。

公爵府

fstep 發表於 18-3-5 21:15
但你friend 事前係知道佢有呢個動作嘛?

但我佢無打算同我講。

拿 reference letter 無同我friend 講去加拿大, 佢resign 先講,
我friend 拿拿聲resign都要一個月, 另外3星期叫個好老的阿媽頂住先。

別墅

畀面勳章

回覆樓主

我個姐姐都係咁,叫我寫reference letter話要係菲律賓搵工,已經覺得古怪。之後收到加拿大領事館打黎先知咩事。好嬲d姐姐唔誠實。岩岩先簽左新約乍

別墅

jessyeasy 發表於 18-3-10 14:40
我個姐姐都係咁,叫我寫reference letter話要係菲律賓搵工,已經覺得古怪。之後收到加拿大領事館打黎先知咩 ...

佢已經承認左過加拿大了。

我亦搵過個,無眼屎乾淨盲!

佢話仲有8個月做,我唔會再信了!

一野破壞左建立既誠信!

別墅

畀面勳章

fstep 發表於 18-3-12 23:32
佢已經承認左過加拿大了。

我亦搵過個,無眼屎乾淨盲!

等新姐姐黎就叫佢走。同埋要佢簽resign letter. 費事有手尾跟

子爵府

回覆樓主:

我今日真係心情跌落谷底,我工人做咗接近7年,一手湊大我個仔,我對佢非常好,佢屋企有事我送機票、出足糧比佢返去,今日佢同我講,叫我比reference letter佢,因為佢申請緊去加拿大做嘢,已經有僱主請佢,我明白人望高處,所以無打算留佢,我同佢講,你比辭職信我,我比推薦信你

但佢嘅態度係,唔想自己辭職,因為會無長服,而且佢唔肯定一定批,擔心辭咗職又申請失敗就兩頭唔到岸,加上佢辭職最多比一月通知,一個月後要離港,但簽證要等成4-6個月,佢出境後因爲無咗香港工作簽證,唔能夠入境,但佢不能夠係菲律賓直接去加拿大,必須由香港去,所以佢唔肯辭職

我好嬲,因為咁即係當我後備啫,搵到加拿大大工就一腳伸開我,如果申請失敗就繼續打我工,有機會又申請,我哋同屋共住7年,我咁信佢,換嚟佢咁對我,我無嘢好講

我同佢講,佢自己考慮,你放棄份長工去試加拿大,一定要冒險,值唔值得你自己諗

我想問大家,如果佢最終唔走(其實我唔比信佢,佢係唔會走到),我應唔應炒咗佢?因為好似已經無咗多年建立嘅誠信

男爵府

jessiechen 發表於 18-3-16 18:36
我今日真係心情跌落谷底,我工人做咗接近7年,一手湊大我個仔,我對佢非常好,佢屋企有事我送機票、出足糧 ...

炒左佢啦。
佢地諗野要自己著數晒,唔駛對佢地咁好。

公爵府

我今日真係心情跌落谷底,我工人做咗接近7年,一手湊大我個仔,我對佢非常好,佢屋企有事我送機票、出足糧 ...

抄佢咪要比長服佢, 益左佢。
吾比reference letter 直至今張contract 完, 大家bye bye.

別墅

1 炒佢,大家無左誠信。長期服務係咪都要俾佢架啦?

2. 叫佢自己辭職。炒佢,佢花左仲過唔到加拿大

講真佢地一句唔該老馮俾推薦信⋯⋯我有權唔俾的!叫佢地唔好咁天真啦

不過你已經成7年,佢熟晒你屋企一切,小心處理!

首頁

尾頁

跳至