少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我個仔上年考完dse同D同學去日本自由行,我吾理佢,等佢自己獨立下,

複式洋房

yoyo-818 發表於 18-3-8 09:08
要佢寫好行程,計劃,要預備的物品,及承諾,例如承諾為免父母担心要每天whatsapp....若果唔遵守就無下次
比個 ...

自己第一次出國我老豆都係咁樣要求我,行程規劃、定時報平安,仲比我錢洗(emoji)(emoji),個陣網路都唔係好似宜家咁方便,所以真係唔洗太擔心,平時仔女如果有辦法自己處理一些小事,就放寬心吧

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

早幾年阿仔已經同我約定,考完 DSE 同同學去旅行,我表示台灣我接受,作為第一次離開父母自己去旅行,治安、交通、通訊、醫療、語言溝通,都無問題,我放心嘅~

而家佢好努力學日文,又同我地去過幾次日本自由行,如果佢要求去日本,我都唔會反對。

利申:阿仔中三
未經許可,請勿轉載

複式洋房

他女朋友有份就得

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得17歲問題唔大。反而可以同佢一齊參與計劃行程。去到外地人生路不熟可以 訓練到好多野。獨立。應變。責任心等等。系好事黎

男爵府

請問日本酒店有冇入住年齡限制 ? 如果幾個17,18歲可以入住嗎 ?

男爵府

QQHIN 發表於 18-3-5 20:42
呀仔17歲想同同學去日本旅行,自己利是錢有兩萬幾,我同爸爸都唔讚成佢就發脾氣,佢覺得自己已經大過,佢唔 ...

其實17歲都可以學自立,日本算係安全㗎,要佢每晚打電話比你地報平安,唔報就無下次。你地會有佢的行程表,會有所有佢同行friends的電話,亦都要比你地的電話比佢同行的friend。叫佢要買份有心意的手信比你地

首頁

尾頁

跳至