懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2月23日開刀生,原本係醫院個幾日啲惡露已經唔係好多,返到屋企多返小小但係用護墊都仲可以,但係由尋日開始突然朝早流左好多鮮血有小量血塊坐係廁所小便感覺到佢係流出嚟成個廁所入面都係血,到今日雖然小啲但係都仲係好多好似嚟經第一日咁。今日返醫生度覆診,照左超聲波話冇咩野,佢比左cytotec 子宮收縮藥比我,佢話如果一個鐘就要換一塊衛生巾就要去急症室。我食完藥嘅們晚都仲係有流血。
請問有冇人好似我咁?我非常擔心。

男爵府

keekee0424 發表於 18-3-5 23:11
2月23日開刀生,原本係醫院個幾日啲惡露已經唔係好多,返到屋企多返小小但係用護墊都仲可以,但係由尋日開 ...

你有無食左薑、當歸、鹿茸之類嘅野食?我開刀醫生講一食會流血流得好勁。

別墅

KILW 發表於 18-3-6 03:03
你有無食左薑、當歸、鹿茸之類嘅野食?我開刀醫生講一食會流血流得好勁。
...

我乜都冇食,整係飲陳皮炒皮茶...仲要冇餵人奶

子爵府

2月23日開刀生,原本係醫院個幾日啲惡露已經唔係好多,返到屋企多返小小但係用護墊都仲可以,但係由尋日開 ...
我有朋友好似你咁, 不過仲多D血, 立即入院好似話入面發炎. 小心D..

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

別墅

jayk_1030 發表於 18-3-6 19:06
我有朋友好似你咁, 不過仲多D血, 立即入院好似話入面發炎. 小心D..

謝謝關心,結果三日我真係大量出血入面醫院....

jayk_1030    發表於 18-3-14 18:56

複式洋房

回覆 keekee0424 的帖子

我20號開刀,十幾日後突然有少少m痛感,跟住去廁所流左好多舊血塊,之後兩日仲黎鮮血,醫院姑娘叫我返去檢查兼照超聲波,照到子宮仲有野,醫生話唔肯定係血塊定清唔曬既胎盤組織,而家俾左抗生素我食,一星期後再返去照,如果keep住都有野就可能要做刮宮手術,我都好擔心,而家雞酒薑醋哩d補既野全部都唔敢食住......

別墅

我上胎, 有一日中午沖完涼, 突然大量出惡露, 係多到用孕婦衛生巾, 5分鍾都爆流左出泥, 之後我係要坐係浴缸,
不停流血有血塊, 無肚痛, 無頭暈, 我順產, 我開始擔心自己會失血過多, 或有咩問題, 我無可能坐係廁所唔出泥,

搵到我婦產科醫生, 個幾鍾後無禁多血, 佢檢查過, 無發炎, 子宮收縮得好好, 我懷疑係我係尾龍骨貼左腰痛貼, 加上

沖涼有熱水,我一個月就清左惡露, 下個月就泥返M

別墅

你有冇睇中醫, 加埋中藥睇下會唔會有好轉, 再等番醫院照

別墅

ammarbo 發表於 18-3-15 00:16

我20號開刀,十幾日後突然有少少m痛感,跟住去廁所流左好多舊血塊,之後兩日仲黎 ...

我個樣情況同係差唔多,但係我本身係乜補野都冇食包括薑,入院第一日照左醫生都係睇唔清係血塊定胎盤,比左消炎藥同打左一枝宮縮針,過左十二點已經唔比我食準備第二日可能做手術,我喊到傻左好驚。第二日再照就話唔似係胎盤 醫生話開刀生好少會有留野係入面。之後留血小左就返屋企觀察。不過醫生話有一半出血做清宮嘅太太其實攞左出嚟個啲都唔係胎盤組織。

別墅

jessieyip28 發表於 18-3-15 13:26
你有冇睇中醫, 加埋中藥睇下會唔會有好轉, 再等番醫院照

我依家乜都唔敢搞呀 諗住佢小緊就觀察住先 最慘係生左三星期 乜都冇補過

別墅

keekee0424 發表於 18-3-15 16:28
我依家乜都唔敢搞呀 諗住佢小緊就觀察住先 最慘係生左三星期 乜都冇補過
...

坐月補可以補到100日;

祝早日康復

大宅

畀面勳章

請問你喺政府定私家生?我將會喺私家開刀,見到你個經歷有啲驚

別墅

bp2000 發表於 18-3-19 04:00
請問你喺政府定私家生?我將會喺私家開刀,見到你個經歷有啲驚

私家生,不過唔關開刀、醫生、醫院事嘅,唔洗擔心。我依家都冇事喇

複式洋房

我19號又去覆診照左,幫我照個個醫生見到都係有野係子宮,即刻問我幾時入院處理左佢,個刻我諗住係咪都要整不如就即日入院做手術啦!搞完一輪入左院,我老公話不如去私家睇下先穩陣d,同埋上網見到同一間醫院做產後刮宮手術整穿左人地個子宮,要即時開肚修補返,睇到我好驚,同埋冇醫生姑娘同我講清楚入院之後會做咩,所有野都唔清唔楚個人好徬徨,好彩之後黎左個女醫生都大緊肚,話對比返上星期超聲波相,舊野係細左一半,同埋我惡露得返好少,冇發燒肚痛,都可以再觀察下,同埋啱啱開完刀子宮仲有傷口,都唔建議即刻再搞佢,仲話d野如果排唔哂出黎都可能被身體吸收返!之後即時出院等兩星期再返去照!真係鬆返啖氣,好彩有個大肚醫生將心比心,企係我立場諗!仲話叫我可以食下雞酒薑醋哩d,不過要留意自己身體狀況!生完成個月先開始補!咁你最後點呀?

別墅

ammarbo 發表於 18-3-21 10:48

我19號又去覆診照左,幫我照個個醫生見到都係有野係子宮,即刻問我幾時入院處理左 ...

我有再去私家照 都係話入面係血塊 依家啲惡露小左好多 就嚟收哂咁 遇到咩醫生真係好重要 我都係最關鍵個日嚟睇我個個係比較senior又有耐性先解決到我問題 第一日睇個個仲同我講照完都睇唔出係血定組織 同埋已經叫我禁食 準備做手術

首頁

尾頁

跳至