論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

lovelywww 發表於 18-3-9 12:49
佢預產期係自己估?40週孕期9月多10日左右
姐姐3月6通知你 佢大概已經有4-5週,所以無可能12月預產期
...
係我自己計, 佢只是買驗孕棒驗, 未正睇醫生.工人在2月11日結婚當晚行房, 咁預產期40週, 是否11月生B?

男爵府

SophiaYeung 發表於 18-3-9 18:44
係我自己計, 佢只是買驗孕棒驗, 未正睇醫生.工人在2月11日結婚當晚行房, 咁預產期40週, 是否11月生B?
...
Cycle day1開始計,當cycle 30days排卵由day16開始,當11號bingo
姐係1月27係孕期開始,預產期係11月2

男爵府

好媽媽勳章

lovelywww 發表於 18-3-9 19:11
Cycle day1開始計,當cycle 30days排卵由day16開始,當11號bingo
姐係1月27係孕期開始,預產期係11月2
...
謝謝

男爵府

好媽媽勳章

SophiaYeung 發表於 18-3-9 20:21
謝謝
唔係喎工人姐姐的美國加州老公在2月10日才扺達香港, 沒可能1月27日孕期開始喎, 肯定工人2月11日註冊結婚當晚行房, 大約3月6日同我講話懷孕, 她只是比手機給我睇驗孕棒的相片, 叫她立刻去睇醫生又話唔去, 要等4月11日先去睇醫生, 我就快被她激死啦

男爵府

SophiaYeung 發表於 18-3-9 21:00
唔係喎工人姐姐的美國加州老公在2月10日才扺達香港, 沒可能1月27日孕期開始喎, 肯定工人2月11日註冊結婚當 ...

因為懷孕係cycle day1開始計孕期 唔係bingo開始計
有可能早過1月27,唔知佢cycle係幾多日
你有機會要俾產假

子爵府

唔係喎工人姐姐的美國加州老公在2月10日才扺達香港, 沒可能1月27日孕期開始喎, 肯定工人2月11日註冊結婚當 ...
有啲驗孕棒可以check到幾多週架喎!萬0有!Anyway, 其實我覺得你唔洗太驚!
只要係完約後生都唔洗理!
當然依家仲要忍!
而且佢仲有啲大假,可以提早俾佢走添!
唔可以經歷今次後怕左,所以暫時你唔想要工人住架咩?!你明的

男爵府

好媽媽勳章

Msolivialeung 發表於 18-3-9 21:51
有啲驗孕棒可以check到幾多週架喎!萬0有!Anyway, 其實我覺得你唔洗太驚!
當然 ...
明白, 謝謝你回覆

大宅

Msolivialeung 發表於 18-3-9 21:51
當然 ...

但咁就要俾遣散費啦?

別墅

SophiaYeung 發表於 18-3-9 10:11
僱傭公司幫我打電話去平機會, 她説如果之前有同工人傾過有關續約一事, 現在工人突然懷孕僱主改變主意話唔續 ...

工人未懷孕前,僱主有口頭承諾,會與工人繼約嗎?
我估樓主應該無,是嗎?因為仲有咁耐!

若從未傾續約問題,那麼合約到期就可完結僱傭關係。

複式洋房

SophiaYeung 發表於 18-3-6 21:23
我工人姐姐今天同我講懷孕, 她説預產期12月, 她合約今年9月28日完約, 如不續約我要給她產假嗎? ...

完約可以唔續的,捱到完約前42日走都叫完約

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主之前有講過會同工人續約嗎?不過,當然你要預佢玩嘢,唔同佢續約佢去平機度搞你,除非你一直有對佢工作不滿意的證明,以證明你唔係因為佢懷孕唔續約。

大宅

其實你姐姐仲有6個月完約, 9/28完約日, 如果個B真係美國老公, 預產期應該係11/5左右, 前4後6, 即10/6先可以有資格攞有薪產假, 但合約已完, 唔使俾.
不過最怕佢玩野, 成日病要你照顧返佢. 如果佢只係做左2年, 有薪病假係72日, 佢最多玩72日, 之後放都係無薪.
不過如果有關懷孕唔舒服既病假, 只會出4/5糧, 仲有懷孕睇醫生, 僱主係唔使包醫生費的.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SophiaYeung 發表於 18-3-7 16:40
我今天問僱傭公司, 勞工處説如果工人姐姐懐孕而僱主唔續約, 會觸犯歧視條例及工人姐姐連續工作40星期僱主必 ...

唔通你會同姐姐講, 因為你大肚所以唔續約,咁?
放下自在

珊瑚宮

SophiaYeung 發表於 18-3-7 07:58
佢二月剛在香港註冊結婚, 老公是美國加州人, 她説要在香港生B喎
叫佢去美国生啦
玩具萬歲!

珊瑚宮

可能無大肚扮大肚屈你赔錢比佢 小心不要上當
可能隨時要走。臨走扮大肚屈錢
玩具萬歲!

男爵府

好媽媽勳章

fitfish 發表於 18-3-14 18:55
可能無大肚扮大肚屈你赔錢比佢 小心不要上當
可能隨時要走。臨走扮大肚屈錢
...
我一定要工人姐姐給我懷孕證明醫生信.

珊瑚宮

如係我。 我吾会理佢大吾大肚。反正真大肚佢更加吾会走
玩具萬歲!

公爵府

回覆樓主

唔好糾纏佢幾時有b. 越糾纏越能證明你因佢懷孕而不續約。唔好再理佢有無bb, 即刻去agent 揾工人資料,証明你一早諗住唔續約。

首頁

尾頁

跳至